NBA-spilleren Enes Kanter er en mand med meninger.
Det understregede centerspilleren, da han til Boston Celtics første kamp i sæsonen troppede op i et par basketstøvler med teksten 'Befri Tibet'.
Det klare statement kommer, efter at Enes Kanter i denne uge har kritiseret Kinas præsident Xi Jinping på Twitter.
I en video har han blandt andet sagt: 'Kære, brutale diktator Xi Jinping og den kinesiske regering. Tibet tilhører det tibetanske folk', mens han også tilføjede 'at det tibetanske folks basale rettigheder ikke eksisterer under det kinesiske styre', og at han derfor 'støtter sine tibetanske brødre og søstre i kampen for frihed'.
Dermed kaster Kanter basketbolden ind i et højspændt område. Tibet har nemlig været under kinesisk styre i årtier.
Undervejs har Kina i følge Human Rights Watch fængslet og tævet munke og nonner, mens den engelske avis The Guardian også har beskrevet, hvordan samme skæbne skulle være overgået folk, der har promoveret lokale sprog.
Derudover har det kinesiske styre underlagt det tibetanske folk en række restriktioner og indført masseovervågning i landet, skriver avisen.
Kineserne selv hævder, at de befriede Tibet ved besættelsen i 1950.
Men ikke desto mindre er det en kendsgerning, at kineserne ikke bryder sig om manifestationer, der støtter Tibet.
Det er også set i Danmark, hvor der under flere officielle kinesiske besøg er blevet grebet ind over for borgernes ret til at demonstrere og ytre sig. Blandt andet i 2012, da demonstranter var mødt op på Christiansborg Slotsplads med Tibets flag i hånden
Demonstranterne fik ikke lov at vise deres holdning til Kinas fremfærd i Tibet, før politibetjente kom og fjernede flagene.
Slukker tv-signalet
Kina vil altså helst ikke have, at der bliver brugt alt for meget tid på opbakning til Tibet. Det må også være den logiske slutning, efter Enes Kanters støvlestunt.
Boston Celtics kampe og højdepunkter kan nemlig ikke længere streames på den kinesiske streamingtjeneste Tencent, mens Kanters navn også er blevet blokeret på det store sociale medie Weibo.
I stedet må kineserne nøjes med at følge Boston Celtics kampe i tekst og billeder. Til gengæld kan de læse i de kinesiske medier, at Enes Kanters udtalelser er et forsøg på at ’skabe opmærksomhed omkring ham selv’, og at ’Tibet er en del af Kina’.
Fra Wang Wenbin, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, lyder det:
- Vi kommer aldrig til at accepteret et angreb som dette, der miskrediterer den fremgang og udvikling, der er i Tibet, siger Wang Wenbin, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium.
Det er ikke første gang, at Enes Kanter kritiserer en præsident offentligt.
Også Recep Tayyip Erdogan, der er præsident i Kanters forældres hjemland, Tyrkiet, er tidligere blevet kaldt ’dette årtis Hitler’ af basketspilleren.
Dengang lød begrundelsen for Kanters opråb, at han havde ifølge ham selv havde 'en meget stærk stemme'.
- Når jeg siger noget, bliver der hørt efter. Så hvorfor ikke bruge den stemme til at prøve at skabe en forandring?