Landsholdet vender hjem til Næstved med kniven for struben

De danske basketherrer møder torsdag Norge i præ-kvalifikationen til EM.

35-årige Adama Darboe er igen at finde på det danske landshold, der torsdag indvier den nye hjemmebane i Næstved. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Sølle to point.

Det var, hvad de danske basketlandshold manglede for at skabe en vaskeægte sensation. I den afgørende kamp om at komme med til EM for et år siden blev det til et knebent nederlag til Litauen på 76-77.

Det ville have været første EM med dansk deltagelse siden 1955, og faktisk første gang nogensinde at Danmark kunne have brystet sig af at have kvalificeret sig til et europamesterskab. I gamle dage var sådanne turneringer nemlig nogle, man kunne melde sig til.

Sådan er det ikke længere, og derfor må de danske basketherrer igennem endnu en lang kvalifikation, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at kunne tage det sidste skridt og nå EM i 2025.

Torsdag aften gælder det Norge i præ-kvalifikationens anden runde, hvor det danske landshold har kniven for struben. I første runde led danskerne et 73-78-nederlag på udebane til gruppens tredje hold, Kosovo.

Dermed er danskerne pisket til sejr, hvis ikke EM-drømmen allerede efter to kampe skal hænge i en meget tynd tråd. Det er nemlig kun gruppevinderen plus den bedste toer i de fire præ-kvalifikationsgrupper, som går videre i EM-kvalifikationen.

Men presset skræmmer ikke den danske landstræner, Arnel Dedic, der heller ikke er bleg for at sende favoritværdigheden over på dansk side.

- Vi er nødt til at se os selv som favoritter. Vi er på hjemmebane, og for os er det en kamp, vi skal vinde, da vi har sat pres på os selv, siger landstræner Arnel Dedic.

Kigger man på ranglisten har landstræneren da også noget at have optimismen i. Danmark er placeret som nummer 57 på verdensranglisten, mens nordmændene er nummer 95.

Kroatiske Arnel Dedic har en fortid i både Horsens IC og Team FOG Næstved. (Foto: © Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Ny, gammel hjemmebane skal hjælpe

Men det er ikke kun ranglisten, som taler for, at Danmark får overhånden i torsdagens kamp.

Opgøret bliver nemlig også det første på hjemmebanen i Sydsjælland, efter det danske basketforbund har indgået en ny treårig aftale, der igen gør Arena Næstved til landsholdets hjemmebane. Og Arnel Dedic glæder sig til at vise sit landshold frem for hjemmepublikummet.

- Det er også min første hjemmekamp som landstræner. Den spænding skal vi bruge til at skubbe os fremad og give os ekstra energi. Uden tvivl, siger Arnel Dedic.

Hjemmepublikum kender den danske landstræner særligt godt. Fra 2019 til 2021 var kroatiske Dedic nemlig cheftræner for Næstveds ligaherrer. Og selvom meget af tiden var præget af corona og tilskuerrestriktioner, ser Dedic frem til gensynet med de basketglade folk i og omkring det sydsjællandske.

- Jeg havde to gode år i Næstved og kender en masse mennesker der, så det er med en positiv følelse, siger Arnel Dedic.

Frederik Hougaard Nielsen har også en fortid i Næstved, men for en måned siden ophævede han sin kontrakt med klubben og er nu uden klub. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

De fremmødte til aftenens kamp i Næstved kan glæde sig over, at det bliver et landshold i en markant stærkere udgave, end det var tilfældet i udekampen mod Kosovo.

De to rutinerede spillere Kevin Larsen og Jonas Zohore er tilbage efter sygdom, ligesom også landsholdets tidligere anfører Adama Darboe har fundet vej til landsholdstruppen.

- Det gør en kæmpe forskel. For mig som træner er det vigigt at foretage de rette valg på de rette tidspunkter. Disse tre gutter har noget erfaring i rygsækken, de har spillet så mange kampe for landsholdet, så det er nogen, vi regner med.

- Inspirationsmæssigt kan man kigge på Adama (Darboe, red.). I løbet af de seneste dages træninger har han spillet, som var han den yngste spiller med mest energi. Hans robusthed og hans kvalitet er en inspiration for de unge spillere, siger landstræneren.

Næste kamp i EM-kvalifikationen er den 30. juni, når Kosovo gæster hjemmebanen i Næstved. Danmark lukker og slukker kvalifikationen med en udekamp mod Norge den 3. juli.