LeBron knuser rekorder og trodser Trump: Nu vil han vaske en plet af sin ellers perfekte karriere

LeBron James er i sin niende NBA-finale på ti år. I USA er han både superstjerne og politisk aktivist.

(Foto: Kim Klement / USA Today Sports © Ritzau Scanpix. Grafik: Sofie Amalie Galczynski Hansen)

Finaler. Himmeriget, som alle sportsudøvere stræber efter. Men mens det massive flertal må affinde sig med uindfriede finale-ambitioner, har en enkelt mand vendt sportens virkelighed på hovedet.

I nat begynder finaleserien i verdens bedste basketball-liga, NBA, når Los Angeles Lakers møder Miami Heat. For mange af spillerne er det deres første finale. Once in a lifetime. For Los Angeles Lakers’ superstjerne LeBron James er det endnu en dag på kontoret. De andres drømmeland er hans hverdag. De seneste ni ud af ti år har LeBron James været i NBA-finalen.

På vejen dertil besejrede han og Lakers i år Denver Nuggets i semifinalen.

- Det er utroligt. Det er kun anden gang i vores klubhistorie, at vi er i semifinalen. Og vi spiller imod en fyr, som det er hverdag for, sagde Denver Nuggets cheftræner Michael Malone om mødet med LeBron James.

LeBron James har været i flere finaler end 27 af NBA’s 30 klubber. Han er en unik rekordmager. Men hans talent er er ikke kun imponerende i tørre tal. Ifølge mangeårig sportsjournalist Michael Rosenberg får han simpelthen spillet til at se let ud.

Som i semifinalekampen mod Denver Nuggets, hvor der blev begået en ulovlig tackling på ham midt i en dribling. Men LeBron James stoppede ikke op. Han fortsatte sit løb med bolden, sprang mod kurven, drejede sig og talte til en modspiller, mens han hang i luften, inden han vendte sig mod kurven igen og scorede.

- Det var som at se en pianist spise en kalkunsandwich uden at misse en note, skriver Michael Rosenberg i Sports Illustrated.

- Han kan kontrollere kampene med sin vilje og sit sind – ingen spillere i ligaen læser gulvet og processerer information bedre, end han gør. James har været den bedste spiller i verden så længe, at diskussionen om verdens bedste nærmest er gået i stå.

I sig selv er LeBron James’ finale-stime sensationel. Ni ud af ti finaler! Men zoomer man ud fra manden og tager hans omgivelser med i betragtningen, bliver det hele endnu mere usandsynligt.

Hans finale-stime startede i 2011 hos Miami Heat, hvor det blev til fire finaler i træk. Efter storhedstiden i Maimi tog han til Cleveland Caveliers, som ikke havde vundet et mesterskab i 51 år. Men med LeBron James på holdet blev Caveliers igen NBA-mestre og var i fire finaler i træk.

LeBron James på vej mod kurven. (Foto: Kyle Terada © Scanpix)

I 2018 skiftede han så endnu en gang sit succeshold ud med et hold i knæ. Da LeBron James tog til Los Angeles Lakers, var det dét hold i NBA med færrest sejr i de seneste fem sæsoner. Men med LeBron James på holdet, er Los Angeles nu i finale-land.

- Det er en forbløffende bedrift. Med få års mellemrum skifter han hold og gør næsten øjeblikkeligt det nye hold godt. Kampene (i semifinalen, red.) mod Denver Nuggets blev som så mange gange før afgjort af én enkelt ting: Ét hold havde LeBron James, det andet havde ikke, lyder det fra Michael Rosenberg.

- Den måde han bliver ved med at forbedre sig, og hans evne til at løfte ethvert hold til nye højder: Dét definerer hans storhed, siger Michael Malone.

Ingen evig ungdom

At LeBron James tilstedeværelse i NBA-finalen nærmest er ved at blive naturlov strider imod al basketball-logik. Uanset hvilken trøje han har på, eller hvem hans holdkammerater er, spiller han sig i finalen. Men at være så god så længe kommer også med en pris. Alderens pris.

I dag er han 35 år i en liga, hvor gennemsnitsalderen er 26 år. Han dominerer stadig, når han er på banen. Men det er han mindre og mindre. Han skåner sin krop og tager flere og længere pauser på bænken.

Men ifølge hans klubkammerater har LeBron James ikke kun indflydelse på spillet, når han er på banen og har bolden i hænderne. Hans indflydelse kommer også fra hans lederskab i omklædningsrummet.

- LeBron er en af de bedste ledere, jeg har mødt. Hans styrke og intelligens, hans overbevisning og respekt. Bare ved hans blotte tilstedeværelse i et rum bærer han sig selv på en særlig respektfuld måde, som gør ham til en god leder, siger Los Angeles Lakers’ cheftræner Frank Vogel.

- Han leder ikke kun med ord, men med handling. Han er den første mand i træningscentret, og den sidste der går. Han arbejder hårdest og længst, siger Los Angeles Lakers-spilleren Danny Green.

LeBron James knæler med sine holdkammerater inden en kamp for at vise deres støtte til Black Lives Matter-bevægelsen. (Foto: Mike Ehrmann © Scanpix)

Politiske protester fra sportens ledestjerne

Netop LeBron James’ lederskab har været et af sæsonens helt store samtaleemner. Ikke i forhold til spillet på basketball-banen, men i forhold til racisme-urolighederne i USA. Her har LeBron James været en af de amerikanske atleter, der har blandet sig mest åbenmundet i den højspændte politiske debat.

LeBron James var en af frontfigurerne i protestaktionen, da amerikanske atleter på tværs af baseball, fodbold og basketball nægtede at gå på banen, fordi den 29-årige sorte amerikaner Jacob Blake for øjnene af sine sønner var blevet skudt syv gange i ryggen af en hvid politibetjent.

- Fuck det her mand!!!! Vi kræver forandring. Træt af det, skrev LeBron James på Twitter.

Mens de fleste atleter talte om det stærke politiske signal i at udskyde kampene som en protestaktion, mente LeBron James dog ikke, at det var nok. Han ville have sæsonen helt boykottet. Sådan gik det ikke. Og nu skal han spille en finale, han tidligere på sæsonen forsøgte at få aflyst.

Ligesom sæsonen har fortsat, har LeBron James’ politiske udmeldinger det samme. Han har blandet sig i præsidentvalgkampen, opfordret til anholdelse af politibetjente og erklæret sin støtte til Black Lives Matter-bevægelsen.

LeBron James efter at årets finalebillet var i hus. (Foto: Erik S. Lesser © Scanpix)

- Jeg kan ikke lide ordet bevægelse. Når du er sort, er det ikke en bevægelse. Det er en livsstil. Det er en måde at leve sit liv på. Medmindre du er en farvet person, så forstår du det ikke. Du føler måske med os, men du vil aldrig rigtig forstå, hvordan det er at være sort i USA, sagde LeBron James i sommer.

Pletten på den perfekte karriere

Spørgsmålet ulmer nu: Hvordan vil bruge sin politiske platform, hvis han og Los Angeles Lakers vinder finalen og NBA-mesterskabet? For der er tradition for, at mesterholdet besøger præsidenten i Det Hvide Hus. En præsident, som LeBron James tidligere har kaldt ’en bums’.

De politiske spørgsmål klistrer sig lige nu til USA’s største basketball-stjerne. Men så er det selvfølgelig også det sportslige spørgsmål: Kan han overhovedet vinde finalen?

For på trods af de rekordmange finaler er det ”kun” blevet til tre finalesejre. I finaler taber han mere, end han vinder. Det er pletten på en ellers perfekt karriere.

Da hans holdkammerater fra Los Angeles Lakers i sidste uge løb jublende rundt i en konfettiregn og havde travlt med at fejre, at de havde spillet sig i NBA-finalen, satte LeBron James sig ned på banen og stirrede ud i luften. Stille. Grublende. Ni finaler på ti år. Men LeBron har mere, der skal gøres.

- Lige nu betyder det ikke en skid, medmindre jeg gør det færdigt, sagde LeBron James, efter finalepladsen var sikret.

- Jeg er nødt til at gøre det færdigt.

Los Angeles Lakers møder Miami Heat i nat kl. 03 dansk tid i årets første finalekamp. Der spilles bedst af syv kampe i finaleserien i NBA.

Facebook
Twitter