Manden der vækkede den århusianske bjørn takker af: Succestræner står foran sin sidste finale

Steffen Wich jagter sin sidste gulddans som træner for Bakken Bears.

Bakken Bears cheftræner Steffen Wich var trukket i Blues Brothers outfittet inden medaljeoverrækkelsen i 2018. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

- Jeg har taget mine Air Jordans på, så det er faktisk lidt sjovt.

Steffen Wich griner, da han på sin køretur ned til Vejlby-Risskov Hallen bliver præsenteret for sammenligningen med én af verdens bedste basketball-spillere gennem tiden, Michael Jordan.

Men Wichs betydning for Bakken Bears, og sport i Aarhus generelt, er da ikke helt usammenlignelig med Jordans ditto for byen Chicago og dens tilhørende Bulls.

Wich har gennem de sidste knap 30 år i skiftende roller været indbegrebet af først Skovbakkens og senere Bakken Bears' succes, hvor han som træner står noteret for 12 mesterskaber.

Men når denne sæson går på hæld, er det hele slut. Mandag aften indleder 54-årige Wich nemlig sin sidste finaleserie som træner for Bakken Bears, når Horsens IC kommer på besøg.

"The Last Dance" for mr. Bakken Bears.

- Jeg tænker ikke over det. Jeg lever i nuet og vil bare vinde, så det er dér, fokus er. Når finaleserien er ovre, og whiskeyen er hældt op, så kan det godt være, jeg reflekterer lidt over det. Men lige i øjeblikket handler det bare om at vinde en basketballkamp.

Det må da vække nogle følelser?

- Jeg har kun følelser, når jeg slår mig.

En tur ned ad mindernes landevej

Dokumentarserien "The Last Dance" skitserer Chicago Bulls' vej til storhed op gennem 90'erne anført af Michael Jordan. Jordan førte Bulls til holdets første mesterskab i 1991, og siden fulgte fem yderligere.

Da Steffen Wich første gang blev ansat som træner i Skovbakken i 1993, havde klubben ikke vundet et mesterskab siden 1958, da klubben hed Aarhus Basketball Forening.

Fire år senere var Wich, som selv spillede i klubben frem til karrierestoppet i 1992 grundet en skade, manden bag det første mesterskab i næsten 40 år.

- Det var specielt og én af de ting, jeg husker bedst og ser tilbage på med mest stolthed. Det er altid specielt at vinde første gang. Der er en voldsom intensitet, naivitet og glæde, og det dér med at stå på en ølkasse og drikke en guldøl med borgmesteren er helt fantastisk.

I videoen ovenfor ses en ung og passioneret Steffen Wich fra starten på trænerkarrieren.

Det blev startskuddet til en vild udvikling for den lille, lokale klub, som skiftede navn til Bakken Bears i 2005. Få år forinden havde klubben været på en tur til USA, som blev definerende for Wichs ambitioner for ham og klubben, han levede og åndede for.

- Vi blev inviteret på besøg hos Florida Gators, som er et af de største college-programmer derovre. 64 cheeleaders og 9.000 tilskuere var der. Det var første gang, jeg havde følelsen af, at nu er vi på vej. Vi opdagede dér, hvor stort basketball er.

- De havde Billy Donovan, som er træner for Chicago Bulls nu, og Mike Miller og Udonis Haslem, som senere vandt NBA-titlen. Det var virkelig der, det gik op for mig, at vi godt kan lave noget larm.

Og larm har bjørnene i den grad lavet sidenhen.

17 mesterskaber og 13 pokaltitler er det sidenhen blevet til, og i 2018 skrev Bakken Bears, med Wich tilbage i spidsen efter forskellige roller i klubben, historie, da de spillede sig i semifinalen i FIBA Europe Cup efter en overtidssejr over det franske storhold Le Portel.

- Det er mit tredje nedslagspunkt. Kampen i Le Portel i Frankrig. Vi spillede i et massivt lydinferno. Vi fik nærmest sprunget trommehinderne, fordi det larmede så meget, men vi lykkedes med at vinde efter omkamp. Det var helt vanvittigt.

Bliver i bjørnefamilien - men udvider

Gennem de sidste 30 år har Steffen Wich haft mange forskellige roller i klubben - blandt andet at bestyre kiosken til kampe.

Og når sæsonen i år slutter, forlader han da heller ikke den klub, som han har haft så mange store oplevelser i. Han bliver nemlig sportschef og med ambitioner om, at tage Bakken Bears til nye højder.

- Vi har et klart mål om at blive et fast medlem af Champions League. Hvis vi kan undgå kvalifikationer, så kan vi drive en butik med budgetter og fokus på, hvor vi er sportsligt. Det er meget stressende at skulle kvalificere sig hvert år, så det handler bare om at bygge videre på de sportslige resultater.

- Jeg har stadig masser at byde ind med, og det vil jeg gøre via min nye rolle, men det er tid til, at vi få nogle friske øjne på tingene og får nogle yngre kræfter ind. Så det er meget naturligt, at den her udskiftning kommer.

Steffen Wich står for sidste gang i spidsen for Bakken Bears i en finaleserie. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

Men det er ikke den eneste ændring, der sker i Steffen Wichs liv. Han har nemlig valgt at gå ind i politik, hvor han vil stille op til byrådet for Socialdemokratiet.

I første omgang gælder det dog for Steffen Wich om at pudse sine Air Jordans og gøre sig klar til den, foreløbigt, sidste dans med Horsens IC, som har været Bakkens modstander i fem af de sidste seks finaleserier.

- Det vil betyde alt at slutte ordentligt af. I mit liv er det kun sejre, der tæller, så det er selvfølgelig det punktum, jeg vil sætte.

I finaleserien spilles der bedst af syv kampe. Den første spilles mandag kl. 18.30 i Aarhus.