Iffe fik fire minutter i drømmeland, og entusiasmen vil ingen ende tage

Natten til mandag dansk tid blev den danske basketballspiller Gabriel ’Iffe’ Lundberg den første dansker til at komme på banen i NBA.

I debuten forsøgte Gabriel 'Iffe' Lundberg sig flere gange med skud. (Foto: © Kyle Phillips, Associated Press)

Michael Jordan, LeBron James, Kobe Bryant.

Opremsningen af basketballspillere, der med langskud og fornemt fodarbejde har indtaget den amerikanske basketball-liga NBA, kan man fortsætte i lang tid.

Og nu følger danske Gabriel 'Iffe' Lundberg i stjernernes fodspor.

Natten til mandag dansk tid blev basketballspilleren nemlig den første dansker til at få spilletid i verdens bedste liga, da han fik fire minutter og 14 sekunder på banen for sin klub Phoenix Sun i opgøret mod Oklahoma City Thunder.

Meget lyder det det ikke af lyder af, men for hovedpersonen selv var de lidt over fire minutter på den allerstørste scene som at være i drømmeland.

- Det er fuldstændig surrealistisk at sætte tjek ved den drøm, jeg skabte for mig selv, da jeg var fem år gammel. Bare den følelse, jeg har, er fuldstændig ubeskrivelig, siger Iffe Lundberg til TV 2 Sport.

I begyndelsen af marts skiftede danskeren den russiske klub CSKA Moskva ud med Phoenix Suns som følge af Ruslands invasion af Ukraine, og siden har han overværet to hele NBA-opgør fra bænken.

Men tredje gang blev lykkens gang - og det er en forløsning for danskeren.

- Adrenalinen kørte rundt, og nu var jeg derude. Nu kan jeg tjekke det af, og nu tror jeg, at jeg kan slappe lidt mere af og bare fokusere på at blive bedre og lære så meget som muligt, siger Phoenix Suns-spilleren.

I Phoenix Suns, der er kvalificeret til NBA's slutspil, har danskeren fået en aftale, der gælder indtil slutningen af sæsonen. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Det er dog ikke kun hovedpersonen selv, der har svært ved at få armene ned. Danske basketballentusiaster har ventet længe på at se de rødhvide farver blive repræsenteret i verdens bedste lige. Lidt for længe, vil de sikkert mene.

Derfor var det også svært at holde følelserne tilbage, de det endelig skete. I hvert fald for Morten Stig Jensen, der er NBA-ekspert og radiovært på Radio4's basketballprogram Buzzerbeater.

- Det var så stort. Jeg har grædt on and off i snart to timer. Stoltheden er enorm. Vi er endelig på kortet, hvilket jeg slet ikke fatter, siger eksperten.

NBA-status skal kaste inspiration af sig

Det har dog været tæt på før. At en dansker krydser Atlanten og indtager banen i verdens bedste basketball-liga, altså.

Tilbage i 2004 kom den tidligere danske basketballspiller Christian Drejer nemlig til NBA, da han blev hentet af holdet New Jersey Jets.

Men spilletid blev det aldrig til for den over to meter høje Drejer. Næsten tyve år senere kunne han derfor se en anden dansker skrive dansk basketballhistorie – og hans rejse til verdens bedste liga kan man ikke andet end hylde, mener den tidligere basketballspiller.

- Han har vist os, at man ikke behøver være den højeste eller bedste spiller. Og selvom man ikke er den bedste spiller som 14-15-16-årig, betyder det ikke, at man ikke kan blive det, hvis man tror på det, eller arbejder for det.

Christian Drejer håber derfor også, at unge danske talenter vil følge NBA-danskerens eksempel fremover.

- Han er jo en kæmpe inspiration for de mange unge mennesker, siger han.

- Han har vist de unge talenter, at man godt må drømme, kæmpe og tro på det.

Mere spilletid i vente?

Et nederlag på 96-117 blev det godt nok til i debuten, og det lykkedes heller ikke at få kuglen ned gennem nettet for Gabriel 'Iffe' Lundberg. Men Morten Stig Jensen mener, NBA-danskeren efterladte et fint aftryk i sin første optræden.

- Jeg så noget stærkt forsvarsspil fra Iffe. Derudover tog han sine skud med enorm selvtillid. De gik ikke i, men det gør ingenting. Hellere at han spiller aggressivt og uden frygt. Og det skete, siger han.

Derfor regner han heller ikke med, at der skal gå lige så lang tid før, vi får Gabriel 'Iffe' Lundberg at se på banen igen.

- Jeg håber helt sikkert på flere minutter. Jeg håber ikke, Monty Williams (Gabriel 'Iffe' Lundbergs træner red.) venter med at bruge ham, som han har gjort de sidste tre kampe. Næste skridt må være et helt quarter (12 minutter red.) på banen, siger eksperten.