Michael Jordans store afdansningsbal: Var ikonet over dem alle i virkeligheden et røvhul?

De to første afsnit af den længe ventede dokumentar om Michael Jordan og Chicago Bulls er ude.

Man skulle tro, at det hele var sagt. Forseglet i sportens annaler.

Historien, legenderne, fortællingen om det største basketball-dynasti i

NBA
's historie, anført af ikonet over dem alle.

Michael Jordan.

Men i en boks i New Jersey har der siden 1998 befundet sig over 500 timers optagelser af 'Air Jordan' og holdkammeraterne fra Chicago Bulls, der mellem 1991 og 1998 vandt seks

NBA
-mesterskaber.

Råbåndene har passet sig selv, ventet på det rigtige øjeblik. I 2016 blev boksen så åbnet, støvet af, og i dag brydes så gravfreden for resten af verden, når ESPN og Netflix sammen frigiver de to første afsnit af den mest ventede sportsdokumentar længe.

'The Last Dance' strækker sig over ti afsnit og fungerer som et skørteløft på

NBA
-historiens bedste basketballhold og spillets største ikon. En kulturel overlevering, 22 år efter at et kamerahold stoppede med at optage alt det, som indtil nu kun har eksisteret mellem hovedpersonerne selv.

Under huden, oppe i luften, et kig i mikroskopet for at se, hvor de mange fjer, som blev til fortællingen om Chicago Bulls-dynastiet, egentlig blev plukket fra.

Men hvorfor først nu?

Fordi Michael Jordan, der sammen med ESPN ejer rettighederne til materialet, endelig er gået med til at lade verden være med på en kigger.

Og det skal han have tak for, lyder det fra Peter Wang,

NBA
-ekspert på TV 2.

- Rigtig mange af dem, der i dag er dedikerede

NBA
-fans, er meget unge. Nu får den nye generation af fans mulighed for at se, hvor god Michael Jordan egentlig var. De har kun hørt det fra folk som mig, der sidder på tv og siger det, og nu får de det at se selv. De får virkelig en øjenåbner.

Michael Jordan og Phil Jackson efter NBA-finalen i 1998. (Foto: JEFF HAYNES)

Den sidste dans

Dokumentarens omdrejningspunkt er Chicago Bulls' famøse 1997-1998 sæson, der resulterede i klubbens sjette mesterskab på otte år.

Inden sæsonen var holdet i opbrud, intriger mellem især Michael Jordan og klubbens direktør, Jerry Krause, tog fart, da det stod klart, at Phil Jackson ikke ville fortsætte som træner efter den kommende sæson.

Her kan du se Michael Jordan tale om dokumentaren.

- Jeg spiller ikke for andre end Phil Jackson, lød det fra Jordan, der med den udtalelse ikke blot hentydede til, at han bare kunne finde en anden klub. Nej, hvis ikke det var med Phil Jackson, så spillede han slet ikke basketball.

Alt i mens kæmpede Scottie Pippen og Dennis Rodman, to af holdets store profiler, med at blive klar til sæsonen, der af Phil Jackson blev solgt til holdet som 'den sidste dans'.

En sidste mulighed for at parkere Chicago Bulls på side ét i

NBA
-historien som det bedste hold nogensinde, inden Jerry Krauses planer om at rive holdet ned og bygge nyt blev sat i produktion.

Et kamerahold fik derfor i 1997 fuld adgang til Michael Jordan og holdet, så det lange afdansningsbal kunne

dokumenteres
.

Derfor byder dokumentaren også på flere øjeblikke, hvor seriens hovedpersoner ikke altid vil fremstå videre sympatiske. Heller ikke Michael Jordan.

Bange for at ligne et røvhul

Stor sport begynder som bekendt der, hvor den for længst er holdt op med at være sund, og Michael Jordan beskrives af flere tidligere holdkammerater som manisk, når det drejede sig om basketball.

Netop det personlighedstræk, og kontroltabet i at se sig selv blive udstillet som et dumt svin og en barsk holdkammerat, skulle ifølge flere

medier
have været en stor del af årsagen til, at Jordan i mange år ikke ville sige ja til at lade optagelserne blive brugt.

PR-problemerne i kølvandet på sådan et portræt ville være for store, når man er ansigtet udadtil på en hel sport. Tonen og kulturen ville

potentielt
forskrække fansene, på samme måde som en god bøf heller ikke serveres med fotos fra slagtehallen.

Om sin egen vindermentalitet lyder det da også i dokumentaren fra Michael Jordan således:

- Hør her, det har sin pris at vinde. Det samme har lederskab. Jeg trak holdkammerater med, når de ikke ville trækkes. Jeg udfordrede dem, når de ikke ville udfordres.

- Hvis det betød, at jeg skulle 'get in your face', så gjorde jeg det.

Michael Jordan vandt seks NBA-mesterskaber på otte år med Chicago Bulls. (Foto: John Swart)

Og netop derfor kan dokumentarserien også vise sig at blive en lille ridse i Michael Jordans ellers galvaniserede eftermæle, frygter Peter Wang.

- Vi har hørt om de mytiske skænderier, der var i Chicago Bulls. Michael Jordan, der mobber alle, Dennis Rodman, som er helt sindssyg. Og samtidig også det betændte forhold mellem Phil Jackson, Jerry Krause og Jordan. Nu kan man endelig selv se, hvad der egentlig skete.

- Jeg er faktisk lidt bange for, hvilken måde man ser på Jordan, når serien er færdig. Vil man se ham i et andet lys? Jeg kan godt lide ham, og det koster noget at vinde, men jeg håber ikke, at man vil tænke, at han er et røvhul eller et dårligt menneske, siger Peter Wang.

Den bedste nogensinde

Messi eller Ronaldo, Maradona eller Pelé. Roger Federer eller Rafael Nadal, Michael Jordan eller LeBron James.

Sammenligningerne er uendelige, når man krydstjekker sportshistorien for spillere, der alle har domineret inden for deres felt. Og enhver fan er salig i sin egen tro, når det handler om at vælge side.

Således var 80'erne og 90'erne Michael Jordans æra, mens LeBron James har siddet tungt på de to efterfølgende årtier.

Mens LeBron James i sit 35. leveår stadig slår rekorder i

NBA
, så er diskussionen om, hvem der på toppen af karrieren var bedst, altid relevant, fordi det er umuligt at give et tydeligt svar.

LeBron James (til venstre) og Michael Jordan er gennem årene blevet sammenlignet løbende.

Det hele handler om præferencer, men 'The Last Dance'-dokumentaren vil uden tvivl levere ekstra

ammunition
til de, som ikke vakler i troen på Michael Jordan som den bedste nogensinde, siger Peter Wang.

- Jeg tror, at Jordan kommer ud som en vinder af den her sammenligning, der kører. Jeg bliver selv trukket mere og mere derover, hvordan skal man kunne matche det, som han gjorde? Han havde det ekstra, og han ville vinde for enhver pris. LeBron James har det samme, men har også haft nogle få udfald.

- Jordan er for mig den største nogensinde. Det siger også noget om

omtalen
, som dokumentaren får. Han har ikke spillet i 20 år, han burde være glemt, men det er han bare ikke.

Hvad de kommende ugers ti episoder af 'The Last Dance' vil åbenbare fra de indre linjer omkring Chicago Bulls'

legendariske
hold anført af Michael Jordan, kan kun tiden vise.

En ting er dog sikkert, hvis man spørger hovedpersonen selv.

- Når du ser optagelserne, så vil du tænke, at jeg er en forfærdelig person.

På den måde er det hele måske sagt i fortællingen om Chicago Bulls og Michael Jordan. Nu er tiden så moden til, at det bliver hørt.