Millimeter fra 'en af de største sensationer i international basketball': Danmark vinker farvel til EM-drøm efter drama

De danske basketballherrer skulle vinde, men tabte 76-77 til Litauen og missede dermed kvalifikationen til EM i 2022.

Rutinerede Adama Darboe (tv.) og Danmarks basketballherrer var millimeter fra at levere endnu en overraskelse mod stormagten Litauen i EM-kvalifikationen. (Foto: Tomas Bauras © Scanpix)

Der var stille i omklædningsrummet i 25 minutter. Helt stille.

De danske basketballherrer skulle lige fordøje, at de mandag aften havde været et mulehård fra en vaskeægte sensation, da holdet tabte med mindste margin, 76-77, til Litauen i den afgørende EM-kvalifikationskamp og missede slutrunden i 2022.

Det havde været første danske deltagelse ved et EM siden 1955 og første gang, at Danmark havde kvalificeret sig. Dengang i 1950'erne var europamesterskabet sådan noget med fri tilmelding.

Danskerne var med hele vejen, men missede med syv sekunder tilbage chancen for at bringe sig foran. I stedet kunne en flok lettede litauere juble.

- Lige nu føles det som en kæmpe mavepuster. Vi var der. Vi havde chancen. Det havde næsten være lettere at tabe stort og så erkende, at de var bedre på dagen. Det var de også, men kun med ét point, siger Jens Døssing, sportschef i Danmarks Basketball Forbund.

Litauen er 'en verdensmagt i basketball'. Nummer otte på ranglisten. Og derfor var det helt uhørt, da Danmark slog dem for tre måneder siden i kvalifikationen og her til aften var snublende tæt på at gentage den bedrift.

- At de tabte til os sidst var den største skamplet i landets basketballhistorie, har vi hørt fra bekendte i Litauen. Så hvis vi havde slået dem ud i dag (mandag aften, red.) havde det været en af de største sensationer i international basketball i, jeg ved ikke, hvor mange år, siger Jens Døssing til DR Sporten.

  • Litauen er nummer otte på verdensranglisten og har vundet 11 medaljer ved OL, VM og EM. (Foto: Tomas Bauras © Scanpix)
  • Landstræner Erez Bittman (billedet) var helt oppe i det røde felt i de afgørende sekunder, da han mente, at Litauens bænk opførte sig usportsligt og forstyrrede Jonas Zohore ved straffekastlinjen. (Foto: Tomas Bauras © Scanpix)
1 / 2

'Et vanvittigt resultat'

For tre og et halvt år siden intensiverede Danmarks Basketball Forbund arbejdet frem mod EM-kvalifikationen, og havde man dengang sagt, at danskerne ville slå Litauen, Tjekkiet og igen byde Litauen op til dans, ville de færeste have troet på det, siger Jens Døssing.

- Det skal vi være rigtig stolte over, siger sportschefen.

Danmark måtte til dagens kamp undvære landsholdets største stjerne, Gabriel "Iffe" Lundgaard, og profilen Darko Jukic, hvilket ikke gjorde bedriften mindre.

- Et EM havde været fantastisk, men når det er sagt, har vi vist, at vi med meget begrænsede midler kan konkurrere på det her niveau. De andre lande tror ikke på os, når vi siger, at vores trænere er frivillige, siger Jens Døssing.

- Derfor er det også et helt vanvittigt resultat rent internationalt set, mener han.

Basketball er verdens næststørste sportsgren med omkring 450 millioner udøvere.

- Når folk spørger, hvor stort det havde været at slå Litauen ud, sammenligner jeg det med, at Danmarks håndboldherrer havde tabt kvalifikationen til en miniput. Et urealistisk scenarie. Og det sætter lidt tingene i perspektiv, siger sportschefen i Danmarks Basketball Forbund.

Facebook
Twitter