Cannabis koster amerikansk stjerne ni år i spjældet: 'En brik i det store spil mellem Rusland og USA'

Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner er blevet idømt ni års fængsel for narkosmugling i Rusland.

Brittney Griner har været tilbageholdt i Rusland siden februar. Torsdag blev hun idømt ni års fængsel for narkotikasmugling. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA, Ritzau Scanpix)

Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner er kendt skyldig i at have smuglet cannabisolie ind i Rusland tilbage i februar.

Sådan lyder dommen torsdag i retssagen, som har fundet sted i udkanten af Moskva. Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Straffen er ni års fængsel. Desuden får Griner en bøde på én million rubler, svarende til cirka 119.000 kroner. Anklageren mente, at 31-årige Griner skulle have ni år og seks måneders fængsel i sagen, hvor Griner allerede selv havde erkendt sig skyldig.

Griner blev anholdt en uge før den russiske invasion af Ukraine, og den amerikanske stjerne er siden blevet omdrejningspunkt for et politisk puslespil mellem USA og Rusland.

Sagen kort

Brittnet Griner blev anholdt i den russiske hovedstad Moskva den 17. februar 2022. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA, Ritzau Scanpix)

Sagen fik sit udspring 17. februar, da Griner blev stoppet i en lufthavn i Moskva med en mindre mængde cannabisolie i bagagen.

En uge senere - 24. februar - invaderede Rusland naboen Ukraine. Forløbet med Griner har forværret forholdet mellem USA og Rusland og ledte hurtigt til mistanker om, at tilbageholdelsen af Griner i Rusland var politisk motiveret. Det har det russiske styre hele tiden benægtet.

Griner erkendte sig i juli skyldig, men har altså fastholdt, at hun ikke gjorde det bevidst.

Basketballspilleren har undervejs i sagen offentligt bedt Biden om at skrue op for USA's forsøg på at få hende hjem.

Tidligere på sommeren fortalte Biden, ifølge Det Hvide Hus, Griners kone, at han arbejder på at få basketballspilleren løsladt så hurtigt som muligt.

Griner har været i Rusland flere gange de seneste år. Ud over at spille for Phoenix Mercury i kvindernes bedste basketball-liga i USA, WNBA, har hun også spillet for russiske UMMC Ekaterinburg. Det har hun gjort siden 2014.

Derudover har Griner to gange været med til at vinde OL-guld med det amerikanske kvindelandshold.

Brik i politisk spil

Flere steder i USA har der været stor support til, at Brittney Griner skulle hentes hjem. (Foto: © Raymond Carlin III, Ritzau Scanpix)

Men sagen mod Brittney Griner handler om meget mere end en basketballspiller og cannabisolie. For ifølge DRs Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, så er amerikaneren havnet i et politisk spil mellem to stormagter.

For når Rusland præsenterer en amerikansk atlet som narkokurer, så ligger der nogle negative følelser under det, som formentlig er rettet mere mod USA end mod hende som person og den overtrædelse, hun har begået.

- Hun har jo selv indrømmet, at hun har begået en fejl, og på den måde har hun blottet sig, og der har Rusland øjnet en mulighed for at bruge hende i det store politiske spil mellem dem og USA.

For selvom det ikke er unormalt, at den russiske anklagemyndighed arbejder med så lange strafferammer for narkotikasmugling, så når straffen sjældent så vidt, lyder det fra Matilde Kimer.

- Men det er relativt atypisk at få den fulde straf. Så jeg tror også, at hun bliver behandlet ud fra politiske parametre og ikke kun hendes egen sag.

Kan blive del af en fangeudveksling

Talsmanden i Det Hvide Hus, John Kirby, har åbnet for at USA kan indgå en udveksling for at få Brittney Griner hjem. (Foto: © Jim Bourg, Ritzau Scanpix)

Et er, at Brittney Griner er blevet en brik i et politisk spil, men hvordan skal den brik så bruges?

Noget kunne tyde på, at basketballspilleren bliver en del af en udveksling mellem USA og Rusland, hvor Griner og en anden amerikaner, Paul Whelan, som er fængslet i Rusland for spionage, skal byttes for den russiske våbenhandler Viktor Bout, som afsoner 25 års fængsel i USA.

Matilde Kimer troede på et tidspunkt, at aftalen var på plads, men torsdagens dom tyder på, at alt ikke er faldet i hak.

- Der er nogle ender, som mangler at mødes, og derfor ser vi retssagen blive afsluttet med en meget hård dom, som fra russisk side signalerer, at det er en meget stor forbrydelse. Men jeg tror stadig, der er en chance for, at hun kan være med i et udvekslingsforløb, siger Matilde Kimer.

Og noget kunne tyde på, at Kimer får ret i den antagelse. Efter torsdagens dom udtalte talsmanden for Det Hvide Hus, John Kirby, at USA har stillet Rusland et ’seriøst forslag’ om at udveksle Brittney Griner og Paul Whelan.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov siger, at Rusland er klar til tale om en fangeudveksling, men at det skal foregå gennem eksisterende diplomatiske kanaler.