NBA indleder undersøgelse om racisme: Basketballspiller blev kaldt ’coronavirus’ på banen

Den amerikanske basketballspiller Jeremy Lin, der har taiwansk baggrund, har været udsat for racisme.

Jeremy Lin spillede i sidste sæson for Beijing Ducks. (Foto: Str © AFP/Ritzau Scanpix)

For et år siden, da coronavirusset havde spredt sig til store del af verden – og specielt da den kraftigt udviklede sig i USA - var den tidligere amerikanske præsident Donald Trump hurtigt ude at give Kina skylden.

Siden omtalte han coronavirusset som blandt andet ’den kinesiske virus’, hvilket ifølge New York Times har været medvirkende til stigende racistiske krænkelser rettet mod amerikanere med asiatisk baggrund.

En FN-rapport fra august 2020 konkluderede, at racemotiveret vold og andre hændelser mod asiatiske amerikanere havde nået ’et alarmerende niveau’ i USA efter virussets udbrud. Over en otte ugers periode mellem marts og maj var der rapporteret mere end 1.800 racistiske hændelser mod asiatiske amerikanere i USA.

Et af de seneste tilfælde har været mod basketballsspilleren og en af NBA-historiens mest kendte amerikanere med asiatisk baggrund Jeremy Lin. Den tidligere NBA-spiller, der har taiwansk baggrund, spillede ni år i verdens bedste basketball-liga og har tidligere talt åbent om diskrimination i professionel basketball.

Torsdag gjorde han det så igen. I et opslag på facebook beskrev han, hvordan han i en kamp i NBA’s udviklingsliga, hvor han spiller for Golden State Warriors’ udviklingshold, var blevet kaldt ’coronavirus’ på banen.

- At være en asiatisk amerikaner betyder ikke, at vi ikke oplever fattigdom og racisme. At være en NBA-veteran med ni år i ligaen beskytter mig ikke mod at blive kaldt ’coronavirus’ på banen. At være en mand med tro betyder ikke, at jeg ikke kæmper for retfærdighed – for mig selv og for andre, skrev han i opslaget.

Jeremy Lin (til højre) spillede for Los Angeles Lakers i 2013-2014-sæsonen sammen med NBA-ikonet Kobe Bryant. (Foto: Mark J. Terrill © AP/Ritzau Scanpix)

Den 32-årige Jeremy Lin nåede i sin NBA-karriere at spille for hold som Golden State Warriors, New York Knicks og Los Angeles Lakers. I Knicks fik han tilnavnet ’Linsanity’, efter at han som forholdsvis ukendt indskifter scorede flere point i sine fem første startere end nogen anden spiller havde præsteret i næsten 40 år.

En talsmand for NBA har til New York Times bekræftet, at der er igangsat en undersøgelse af sagen, men har derudover ikke villet udtale sig om sagen.

Hør Golden State Warriors cheftræner, Steve Kerrs, reaktion på Jeremy Lins opslag i videoen:

- Det er rystende

NBA-koryfæet Steve Kerr, der som spiller og træner har vundet i alt otte NBA-titler, har offentligt været ude at støtte Jeremy Lin. Den nuværende Golden State Warriors-cheftræner roste Lin på et pressemøde inden sit holds kamp mod Charlotte Hornets natten til lørdag.

- Jeg vil gerne rose Jeremy for at sige sin mening om racisme mod asiater i USA. Det er så langt ude, siger han og giver blandt andet USA’s tidligere præsident skylden.

- Det er forårsaget af mange mennesker, herunder vores tidligere præsident, fordi det har at gøre med, at coronavirus stammer fra Kina. Det er rystende. Jeg fatter det ikke. Jeg fatter i det hele taget ikke racisme.

- Det chokerer mig, at vi kan behandle hinanden så dårligt på grund af hudfarve, eller hvad det nu end er. Så jeg bifalder, at Jeremy råber op.

Steve Kerr har som cheftræner for Golden State Warriors vundet NBA tre gange - i 2015, 2017 og 2018. (Foto: Jared C. Tilton © Scanpix)

Jeremy Lin, der sidste år lovede op til en million dollars til indsatser i forbindelse med coronavirusset, brugte samtidig facebook-opslaget på at tage sin personlige problemstilling op i et større perspektiv.

- Vi er trætte af at blive fortalt, at vi ikke oplever racisme. Vi er trætte af at blive bedt om at holde hovedet nede og ikke lave problemer.

- Vi er trætte af, at asiatiske amerikanske børn vokser op og bliver spurgt, hvor de virkelig kommer fra, at blive drillet med vores øjne, at blive objektiveret som eksotiske eller at blive fortalt, at vi i sagens natur ikke er attraktive, skrev Lin i opslaget.

Lin skrev lørdag et opfølgende opslag på twitter, hvor han understregede, at han ikke har planer om at offentliggøre navnet på den spiller, som kaldte ham 'coronavirus'.

- Jeg ved, at dette vil skuffe nogle af jer, men jeg navngiver eller udskammer ikke nogen.

- Hvad godt gør det for nogen i denne situation at blive revet ned? Det gør ikke mit samfund mere sikkert eller løser nogen af vores langsigtede problemer med racisme, skrev han.

Facebook
Twitter