NBA-spiller vil ikke vaccineres af religiøse årsager: Den beslutning kan koste ham 41 kampe

Andrew Wiggins er havnet i en situation, hvor lokale vaccineregler kan forhindre ham i at spille.

Andrew Wiggins (til højre) er ikke blevet vaccineret, hvilket er et krav i San Francisco ved store indendørs begivenheder. (Foto: © Mark J. Terrill)

Ordet 'restriktioner' har fået en helt ny klang. Samtidig er alle danskere pludselig blevet fuldt bevidste om, hvilket sogn de bor i.

Fordi? Corona.

I USA opererer de også med lokale regler, og NBA-spilleren Andrew Wiggins fra Golden State Warriors er havnet i en situation, der kan forbyde ham at snøre skoene og gå på gulvet til hjemmebanekampe i den kommende sæson.

Årsagen er, at San Francisco i august har vedtaget et vaccinekrav for alle byens borgere fra 12 år og op efter for at deltage ved større indendørs begivenheder.

Der er dog mulighed for at give dispensation af 'medicinske eller religiøse årsager'. Wiggins søgte om sidstnævnte, men har nu fået afslag af NBA.

- NBA har kigget på og afvist Andrew Wiggins' anmodning om en religiøs undtagelse fra San Franciscos sundhedsmyndigheders krav om covid-19-vaccination af alle deltagere over 12 år ved store indendørs begivenheder.

- Wiggins kommer ikke til at spille i Warriors' hjemmekampe, indtil han opfylder byens krav om vaccination, skriver NBA.

Det er uklart, hvilke religiøse årsager, der ligger bag Wiggins' anmodning om dispensation.

Det lokale krav om vaccination træder i kraft i midten af oktober, og booker 26-årige Wiggins ikke et møde med nålen, kan han misse alle Warriors' 41 hjemmekampe i den regulære sæson.

Basketballspilleren sagde tilbage i marts, at han ikke har planer om at lade sig vaccinere.

- Jeg kan ikke rigtig forestille mig at blive vaccineret foreløbigt, medmindre jeg bliver tvunget til det, sagde Wiggins.

Også i New York er holdene New York Knicks og Brooklyn Nets underlagt lignende krav, men som i San Francisco gælder de kun hjemmeholdenes spillere. Modstanderne kan altså frit rejse til byerne og spille, vaccine eller ej.

Enes Kanter frygter, at uvaccinerede spillere kan koste klubber et mesterskab, hvis de bliver syge med corona. (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix Denmark)

Flere spillere har været på banen i diskussionen om vacciner i NBA. En af dem er Enes Kanter fra Boston Celtics. Han er tyrker, muslim af tro og synes ikke, at religion skal stå i vejen for at sikre spillernes helbred.

- Vi lever i en tid, hvor religion og videnskab er nødt til at eksistere sammen. Jeg har talt med mange religiøse personer, og jeg siger altid: 'Det redder folks liv. Hvad er vigtigere end det?', siger Enes Kanter i et interview med Rolling Stone.

- Hvis du som spiller ikke er vaccineret og misser en eller to uger, kan det i værste fald afgøre sæsonen. Og vi prøver altså at vinde et mesterskab, siger han.

Også den mest scorende spiller i NBA-historien, Kareem Abdul-Jabbar, har blandet sig i debatten.

- Spillerne lever ikke op til det ansvar, der kommer med berømmelse, siger NBA-legenden om dem, der skipper en coronavaccine.

Uvaccinerede modstandere kan godt spille

I løbet af sommeren har NBA indgået en aftale, der betyder, at alle - dommere, trænere, stab og andre tæt på kampene - skal lade sig vaccinere for at deltage. Alle med undtagelse af hovedproduktet - spillerne selv.

I stedet kan de med daglige tests få lov til at deltage. I hvert fald for nuværende.

- NBA-spillernes organisation (NBPA, red.) bestræber sig på at pålægge spillerne at blive vaccineret, lyder det nemlig.

Omkring 85 procent af alle NBA-spillere blev vaccineret i slutningen af den forgangne sæson, og det tal er støt stigende, vurderer NBA.

26-årige Wiggins (i blåt) har siden 2020 spillet for Golden State Warriors. (Foto: © Gerald Herbert)

Fredag meddelte New York Knicks, at hele holdet har fået deres stik.

- Jeg kan med stolthed sige, at vores organisation - spillere, trænere og stab - er 100 procent vaccinerede, siger general manager Scott Perry.

- De tog det (at blive vaccineret, red.) meget seriøst og tog ansvar for at få det gjort, siger han.

Andrew Wiggins kan stadigvæk nå at få sin vaccine i tide, skriver NBA. Golden State Warriors spiller første hjemmekamp i den nye sæson 21. oktober.

Uanset, hvad Wiggins beslutter sig for, kan han dog godt trække i trøjen, når Warriors to dage tidligere møder Lebron James og Lakers i Los Angeles.

Her er vaccination nemlig ikke et krav.