NBA-træner gør 'sin forbandede pligt' og lægger sig ud med amerikansk våbenlovgivning

Steve Kerr indleder i nat NBA-finalerne, men det er ikke sporten, der har fyldt på det seneste.

Baskettræner Steve Kerr er kendt for at blande sport og politik. (Foto: © Nhat V. Meyer, TNS)

Steve Kerrs underlæbe bævrer, inden han banker sin knyttede næve i bordet tre gange.

- Hvornår har vi tænkt os at gøre noget? Det er latterligt. Jeg har fået nok, nærmest råber basketball-træneren i takt til slagene.

Kerr, cheftræner for NBA-mandskabet Golden State Warriors, bider sig i læben og glor ud på de fremmødte journalister til pressemødet. Hans øjne er ved at flyde over af tårer og raseri ved tanken om de 21 mennesker, som mistede livet i skoleskyderiet i Texas i sidste uge.

Seancen skulle have handlet om slutspillet i verdens bedste basketball-liga, men kom i stedet til at dreje sig om den amerikanske våbenlov.

Den 56-årige Steve Kerr har vundet tre mesterskaber som træner for Warriors, og i nat kan han sætte kursen mod titel nummer fire, når finaleserien mod Boston Celtics begynder. Men selve spillet er han ikke vildt interesseret i at snakke om for tiden.

Inden første kamp greb han endnu engang muligheden for at sende en stikpille til de "magtsøgende" politikere.

- At myrde børn i deres klasselokaler er blevet et politisk emne. Lad os presse de folk, som træffer beslutningerne, til at handle i vores bedste interesse, siger Steve Kerr.

Den amerikanske træner bliver kaldt et basketballmæssigt geni, fordi han har revolutioneret spillet. Men han benytter ofte muligheden for at ytre sig om samfundskritiske emner og har ingen politisk berøringsangst.

Han har kaldt regeringen for vanvittig på grund af våbenloven, og beskyldt Det Hvide Hus for at lyve for befolkningen efter et drab på en iransk general.

Ifølge Steve Kerr stammer den ukuelige kamp mod uretfærdighed fra mordet på hans far.

Kerr gør sin 'forbandede pligt'

Steve Kerr blev født og voksede op i Beirut, fordi hans far Malcolm Kerr var professor på Det Amerikanske Universitet i Beirut. Han blev dog skudt og dræbt på gangen ved sin arbejdsplads af terrorgruppen "Islamisk Jihad".

Mordet på hans far vakte Steve Kerrs aktive kamp for restriktiv våbenlovgivning. Og siden har han ikke tøvet med at dele sine politiske overbevisninger i offentligheden.

Derfor blev den danske NBA-kommentator Peter Wang ikke overrasket, da Steve Kerr benyttede lejligheden for at tale om alt andet end basketball. For baskettræneren ser det som en del af sit arbejde, fortæller Peter Wang.

- Han mener, at det er noget, man skal. At man har en forbandet pligt til at bruge sin platform og ikke bare være ligeglad med, hvad der foregår omkring én.

For selvom basketball har været Kerrs liv og levebrød i størstedelen af hans liv, så er der større ting end spillet på halgulvet.

- Han lever af sporten, men der er noget, der er større end basket, for han er meget politisk involveret, og jeg er sikker på, at det trækker tråde til hans opvækst. Specielt hans far, siger Peter Wang.

Den danske basketkommentator har stor respekt for Steve Kerr, som han har mødt flere gange i sit arbejde for TV 2 Sport. Ifølge Peter Wang ville det være nemmere at holde sport og politik adskilt, men sådan ligger landet ikke for den succesfulde træner.

Han lægger sig gerne ud med de helt store kanoner, herunder den amerikanske våbenlovgivning.

Steve Kerr er kendt for at blande sig. Og for ikke at have politisk berøringsangst. (Foto: © GABRIELLE LURIE, San Francisco Chronicle)

- Det er helt vildt at lægge sig ud med den, og det gør han uden at vakle. Det kommer ikke bag på mig, at han ytrer sig. For han er ikke bange for at sige noget, siger Peter Wang.

Og med god grund. For han er en vellidt stjerne i basketverdenen og har ifølge Peter Wang ikke trådt forkert, siden han i 1988 startede sin spillerkarriere i NBA.

- Hans eftermæle som spiller og træner er sikret, og ligegyldigt hvad, vil han altid være en vinder, siger Peter Wang.