Oscar-vinder, basket-ikon og midtpunkt i skandalesag: Kobe Bryant var 'larger than life'

Kobe Bryant hyldes efter sin død. En sag fra fortiden kaster dog sorte skygger på hans eftermæle.

Basketball-legenden Kobe Bryant er omkommet i et helikopterstyrt. Han blev 41 år. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Den 41-årige amerikanske basketball-legende Kobe Bryant omkom søndag aften dansk tid i et helikopterstyrt i Calabasas lige uden for Los Angeles.

I alt omkom ni personer i ulykken, otte passagerer og piloten. Blandt de omkomne var også Kobe Bryants 13-årige datter, Gianna Bryant, som var på vej i sin fars fodspor som et lysende basketball-talent. Sammen var de på vej til en kamp, hvor Kobe Bryant skulle træne sin datters hold.

Det er først og fremmest en familietragedie. Kobe Bryant efterlader sin kone og tre døtre på henholdsvis 17, 3 og et halvt år. Men det er også en national tragedie. Sportsnationen USA er i sorg.

Breaking-bjælkerne blinker gult, og Kobe Bryant hyldes overalt for sin karriere og betydning. Ikke bare som sportsmand, men som personlighed, der har rakt langt ud over basketball-banen.

- Kobe Bryant var en legende — ikke bare var han kendt som ’larger than life’, men han var så æret, at det nærmer sig det mytiske, skriver sportsjournalist Rob Mahoney i en nekrolog i det amerikanske sportsmedie The Ringer.

- Hans historie har sit helt eget liv: de fem mesterskaber, de sene kamp-vindende scoringer, vedholdenheden gennem skader, hensynsløsheden på banen, 81 point-kampen, den fabelagtige arbejdsmoral.

- Vi kommer måske aldrig til at se hans slags igen. Der er stadig store spillere i ligaen (NBA, red.), nogen er endda bedre end Bryant. Men selv de (nye, red.) superstjerner har ikke samme kult-personlighed. Kobe vidste altid, hvordan han skulle levere for at få sin legendestatus til at vokse. Det gjorde ham til et ikon. Det forandrede basketball-verden.

Kobe Bryant er bredt anerkendt som en af de bedste spillere i NBA's historie. (Foto: APU GOMES © Scanpix)

Oscar-vinder og voldtægtsanklaget

Kobe Bryant megastjerne-status i USA er ikke blevet mindre med årene, siden han pensionerede sin basketball-karriere i 2016. Tværtimod er den vokset.

I 2018 blev han blandt andet den første basketball-stjerne til også at vinde en Oscar-statuette. Det gjorde han for den animerede kortfilm ‘Dear Basketball’, som var baseret på et digt, Kobe Bryant havde skrevet om sin karriere.

Igennem hele sin karriere har Kobe Bryant trukket et spor af glimtende stjernestøv efter sig. Og de mange hyldestreaktioner i kølvandet på hans tragiske død er fyldt med store og rørende ord.

I 2016 vandt Kobe Bryant en Oscar. (Foto: Frederic J. BROWN © Scanpix)

Men ikke alle ordene om Kobe Bryant er rosenrøde. Nogle mener også, at man skal være påpasselig med at male et for ukritisk heltebillede i sorgens stund. For Kobe Bryant havde også skandaler i bagagen.

I 2003 blev Kobe Bryant anklaget for voldtægt. Sigtelserne blev dog droppet, da Kobe Bryant offentlig udsendte en undskyldning til kvinden, der anklagede ham, og de indgik forlig i en civil sag.

- Først vil jeg undskylde direkte til den unge kvinde involveret i den her sag. Jeg vil undskylde til hende for min opførsel den nat, og for konsekvenserne hun har lidt i årene efter, skrev Kobe Bryant i en offentlig udtalelse.

- Selvom jeg virkelig mener, at mødet mellem os var konsensusbaseret, anerkender jeg nu, at hun ikke så eller ser det på samme måde som mig. Efter måneders gennemgang, efter at have lyttet til hendes advokat og endda hendes vidnesbyrd i egen person, forstår jeg nu, at hun føler, at hun ikke gav samtykke til vores møde.

Sagen fra 2003 bør ikke bortviskes midt i hyldestens og mindernes stund, mener den amerikankse sportsjournalist Rob Mahonry fra The Ringer.

- Hvad der var beundringsværdigt ved ham, kan stadig være beundringsværdigt. Hvad der var problemfyldt, kan stadig være problemfyldt.

Mange mennesker samledes foran Staples Center i Los Angeles for at hylde Kobe Bryant efter hans død. (Foto: CHRIS DELMAS © Scanpix)

En hellig skikkelse i Los Angeles

Den amerikanske journalist Marc Stein fra The New York Times mener, at sagen fra 2003 for manges vedkommende stadig kaster skygger over Kobe Bryants navn og eftermæle. Men særligt ét sted i USA er Kobe Bryant ifølge Marc Stein noget nær en hellig skikkelse, man forguder: i Los Angeles.

- Beskyldningerne om seksuelt overgreb i 2003 ændrede, hvordan mange så på Bryant, selvom han forblev utrolig populær iblandt NBA-fans og specielt blandt Angelenos (Los Angeles-borgere, red.), for hvem han nærmest blev synonym med Lakers (NBA-hold fra Los Angeles, red.), skriver Marc Stein.

Kobe Bryants store stjerne i Los Angeles er ikke til at overse. Den funkler stadig. Kobe Bryant spillede hele sin NBA-karriere i Los Angeles Lakers, hvor han vandt fem mesterskaber.

- Kobe Bryant er væk, og det er de hårdeste ord, jeg nogensinde har måttet skrive i denne avis, og jeg tror det stadig ikke, som jeg skriver det. Jeg græder stadig, og kom, luk det ud. Vær ikke flov, græd med mig. Græd og græd og råb ud i de tomme gader, fyld et pludseligt tomt Los Angeles med din smerte.

- Forsæt bare med at græde, du vil ikke være alene. Der er blevet skåret et stort hul i Los Angeles’ hjerte, og såret gør os åndeløse.

- Kobe er væk, og det er også en lille del af alle af os andre.