Stjernespiller utilfreds med liga efter 'latterlig' trænerløn

Liz Cambage er ikke tilfreds med, at basketballtræneren kommer til at tjene en million dollars om året.

Liz Cambage mener, forholdene for de kvindelige basketballspillere i WNBA er latterlige. (Foto: © John Locher, Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

Fire gange mere i løn end ligaens bedst betalte spiller.  

Det er, hvad træner Becky Hammons kan se frem til, når hun fra næste sæson skal stå i spidsen for Las Vegas Aces i kvindernes basketball-liga WNBA i USA. 

Hammon bliver den bedst betalte i ligaen, og kommer ifølge holdejer til at tjene over 6,5 milloner kroner per sæson.

For nogle lyder det måske overvejende positivt, at lønningerne i kvindernes liga stiger. Men for Liz Cambage, der i seneste sæson var en af Las Vegas Aces’ stjernespillere, er lønsituationen ’latterlig’. Det skriver hun på sin Twitter-profil.

- Ah ja WNBA, hvor en cheftræner kan blive betalt fire gange så meget, som de bedst betalte spillere. Det er til grin, skriver Liz Cambage.

Ud over lønnen refererer Liz Cambage til, at de kvindelige spillere til tider er ude for, at de selv må stå for at håndtere transportudfordringer, når de rejser mellem byerne for at spille kampe.  

Breanna Stewart, der næste sæson tjener ca halvanden million kroner hos holdet Seattle Storm, er den bedst betalte spiller i ligaen. Hendes løn svarer dog kun til cirka en fjerdedel af, hvad Becky Hammons kan glæde sig over for en enkelt sæson.

Becky Hammon var tidligere assistenttræner for NBA-holdet San Antonio Spurs. (Foto: © Wendell Cruz, Ritzau Scanpix)

 Lønloft og manglende interesse

De lavere spillerlønninger skyldes, at der i WNBA eksisterer et lønloft for holdene for hver sæson. I 2022 lyder beløbet på samlet ni millioner kroner for et enkelt hold.  

Der findes omvendt ikke et lønloft for trænere eller andre ledende ansatte i ligaen. 

Derfor kan Rune Ressel Larsen, turneringschef ved Dansk Basketball Forbund, sagtens forstå Liz Cambages utilfredshed.

- Men sådan er systemet desværre bygget op. Overskrider klubberne lønloftet, skal de betale en bøde. Derfor er problemstillingen opstået, siger Rune Ressel Larsen .

- Der er flere ting, som gør, at WNBA har nedsat et lønloft over kvindernes basketball-liga, vurderer den danske turneringschef. For eksempel har man været nødsaget til at placere kvindernes sæson fra maj til august, så den undgår konkurrence fra blandt andet collegesport og andre ligaer.  

Dette giver til gengæld spiller mulighed for at søge mod europæiske klubber, når den amerikanske sæson er på pause. 

Ser man mod netop Europa, hvor interessen kvindernes basketball ifølge Rune Ressel Larsen er større, ser lønniveauet også noget anderledes ud.

- Der er vel enkelte spillere i Rusland, som tjener lige så meget som lønloftet for et helt hold i WNBA. Og i Sydeuropa er kvindernes basketball også kæmpestort. For eksempel er der i det franske forbund registreret mere end 10.000 basketballdommere. Og det er bare dommere - der er millioner, som spiller basketball i Frankrig, siger Rune Ressel Larsen, turneringschef ved Dansk Basketball Forbund.

Danmark har langt endnu 

Hvor de amerikanske basket-kvinder diskuterer, om deres løn skal være på et fem- eller sekscifret beløb i dollars, har Danmark endnu ikke fået stablet en fuldt ud professionel kvindeliga på benene, og det har endnu lange udsigter, vurderer Rune Ressel Larsen. Langt de fleste i den danske liga er amatører på nær nogle ganske få udlændinge, som får noget for det. 

- Interessen er endnu ikke stor nok, og klubberne består mest af frivillige indsatser. Selve kampafviklingen fylder mere end det organisatoriske, siger han.  

Noget tyder dog på, at WNBA gør sit for at vækste. Tidligere på ugen annoncerede ligaen, at man havde indgået en aftale med en investorgruppe, som indbringer omkring 500 millioner kroner. Planen er, at pengene skal gå til at fremme ligaen yderligere, forklarer WNBA’s kommisær, Cathy Engelbert.

- Vi baner vejen for en succesfuld fremtid for WNBA, og investeringen er et signal om fremtidens retning for kvindesport som helhed, siger Cathy Engelbert i en pressemeddelelse.