Rusland er ude, Bakken Bears er inde (igen): 'Vi bilder os ind, at vi har en chance i kvartfinalen'

Alle russiske hold er blevet suspenderet fra stor, europæisk basketballturnering. Det baner vej for Bakken Bears.

De forsvarende danske mestre Bakken Bears har fået en ekstra chance for europæisk succes. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

Opdateret med resultatet nederst i artiklen.

De havde egentlig affundet sig med det. Evalueret på, hvad der var gået godt, hvad der var gået knap så godt, og hvad der skulle arbejdes med frem mod den kommende sæson.

Bakken Bears’ europæiske sæson var overstået efter den sidste kamp i gruppespillet i FIBA Europe Cup den 14. februar.

Troede de.

For som konsekvens af den russiske invasion af Ukraine har Det Internationale Basketforbund, FIBA, valgt at suspendere alle russiske hold fra internationale turneringer.

Og det kommer nu Bakken Bears til gode.

De endte nemlig som treer i gruppespillet – bag russiske Avtodor Saratov, hvis plads i kvartfinalen de altså nu har overtaget. Beskeden fik de i onsdags, bare en uge inden den første kvartfinalekamp fløjtes i gang.

- Vi havde nogle reklamer til halgulvet, hvor der stod FIBA Europe Cup på. Dem fik vi travlt med at få fisket op fra skraldespanden, siger sportschef i Bakken Bears, Michael Piloz.

Og travlt fik trænerne for Bakken Bears også, da beskeden om, at den europæiske drøm alligevel levede i bedste velgående, tikkede ind onsdag.

Den kommende modstander, rumænske CSM Oradea, skulle ses efter i sømmene. Der skulle kigges på video, udpeges profiler og analyseres, så det aarhusianske hold kan stå så skarpt som muligt i den kvartfinale, de ikke havde regnet med at stå i.

- Situationen i Ukraine er ulykkelig. Men rent sportsligt er det da fantastisk at få endnu en chance, lyder det fra sportschefen.

Lidt karma til gode

For godt to år siden var det også en udefrakommende begivenhed, der fik betydning for Bakken Bears’ europæiske drømme.

Onsdag den 11. marts 2020 kvalificerede de sig til semifinalerne i FIBA Europe Cup efter en samlet sejr over det belarussiske mandskab Tsmoki-Minsk.

Men onsdag den 11. marts var også den dag, den danske statsminister Mette Frederiksen holdt sit nu historiske pressemøde, hvor store dele af det offentlige Danmark blev lukket ned på grund af coronapandemien.

Bakken Bears blev danske mestre i 2021, og i denne sæson går det også strålende for aarhusianerne, der har vundet 19 kampe ud af 19 mulige. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

Og den situation blev ikke bedre de efterfølgende måneder. I juni besluttede det internationale basketforbund at aflyse turneringen helt – uden at afvikle de resterende kampe.

Derfor er det også ekstra glædeligt for sportschefen, at man nu står i den nuværende situation.

- Jeg kan godt tænke, at vi havde noget til gode af det store verdenssamfunds karma. Det tænker spillerne nok ikke på, men det kan jeg godt gøre. At vi havde lidt til gode, siger Michael Piloz.

Skal værne om ekstra chance

Modstanderne i onsdagens første kvartfinaleopgør er rumænske CSM Oradea, og de kommer til den jyske hovedstad med en førsteplads i gruppen i bagagen.

Statistikken siger fem sejre ud af seks mulige, mens Bakken Bears måtte nøjes med en enkelt vundet kamp.

Med det og Bakken Bears’ specielle optakt in mente, skulle man tænkte, at udeholdet er store favoritter. Alligevel tror Michael Piloz på, at danskerne kan levere et godt resultat.

- Vi var i en rigtig hård pulje, og vores resultater er derefter. Vi bilder os ind, at vi har en chance mod Oradea. Vi har fået en ekstra chance foræret, og den skal vi værne godt om, siger han.

Kampen mellem Bakken Bears og CSM Oradea onsdag aften endte med en dansk sejr på 84-82. Returkampen spilles om en uge.