Stjernetræner beskylder Det Hvide Hus for at lyve for befolkningen efter droneangreb

Baskettræner Steve Kerr er kendt for at blande sport og storpolitik. Nu kritiserer han USA’s regering for at lyve om drab på iransk general.

(Foto: Bob Donnan © Scanpix)

Forestil dig, at en dansk Superliga-træner på et pressemøde ikke snakkede om den kommende kamp, men i stedet snakkede om politik og beskyldte den danske regering for at lyve. Det kan virke usandsynligt. Men et lignende scenarie har netop udspillet sig i toppen af amerikansk sport.

Steve Kerr, cheftræner for storklubben Golden State Warriors i den amerikanske basketball-liga NBA, er gået til angreb på USA's regering med opsigtsvækkende anklager om, at USA's regering fabrikerer løgne og bedrager den amerikanske befolkning. Anklager, han forsvarede på et pressemøde forud for en Golden State Warriors-kamp.

Startskuddet var det amerikanske droneangreb, der i sidste uge dræbte den magtfulde iranske militærgeneral Qassem Soleimani.

Det var USA's præsident, Donald Trump, der beordrede droneangrebet, og han begrundede det efterfølgende med, at general Soleimani ’har dræbt eller alvorligt såret tusinder af amerikanere over en længere periode, og at han planlagde at dræbe mange flere.’

Samtidig meddelte USA's vicepræsident, Mike Pence, at Qassem Soleimani op til terrorangrebet på World Trade Center i 2001 havde hjulpet flere af bagmændene.

Men den forklaring godtog Golden State Warriors’ stjernetræner ikke. Tværtimod. Det fik ham til at tordne på Twitter.

- En ting, jeg har lært i min livstid, er ikke at tro på vores regering, når det kommer til spørgsmål om krig, skrev Steve Kerr, hvorefter han både kritiserede tidligere amerikanske præsidenter for at have løjet om Vietnam- og Irak-krigen samt Trumps nuværende regering for at fortsætte den løgnagtige kurs. En kritik han efterfølgende gentog på et pressemøde.

- Jeg forsøger at bruge min Twitter-profil til at minde folk om at gøre deres hjemmearbejde, før vi alle blindt vifter med flaget.

- Folk vildledes af vores regering. Det skete under Vietnam-krigen, det ved vi. Fakta var ikke fakta. Vi er nødt til at være meget påpasselige med, hvad vi bliver fortalt.

- Nu lyver Pence (vicepræsidenten, red.) om Iran og Soleimanis formodede indblanding i 11. september.

Steve Kerr er kendt som en træner, der ofte udtaler sig om andet end basketball. Blandt andet er våbenlovgivning et emne, han ofte udtaler sig om. (Foto: Ezra Shaw © Scanpix)

Verdens mest politiske træner

Pressemødet skulle egentlig have handlet om Golden State Warriors' forestående kamp mod Detroit Pistons. Men i stedet for spørgsmål om basketball blev Steve Kerr afkrævet svar på sine beskyldninger mod Trump og Det Hvide Hus.

For en stund forvandlede Steve Kerr samtalen i NBA fra sport til storpolitik. Og det er ikke første gang. I sportens verden, hvor de fleste superstjerner sjældent ytrer sig i kraftige politiske vendinger, er Steve Kerr en åbenmundet undtagelse. Han er kendt for at blande sig. Og for ikke at have politisk berøringsangst.

I mange år har han blandt andet været en højrøstet modstander af USA's liberale våbenlovgivning.

- Når 90 procent af vores befolkning ønsker baggrundstjek på våbenkøb, men Senatet og Repræsentanternes Hus stemmer det ned, fordi de vil beskytte folks ret til at bære våben, mens folk bliver myrdet hver dag i alarmerende grad – så er jeg bare nødt til at sige det: Vores regering er vanvittig. Vi er vanvittige.

- De (regeringen, red.) burde sætte menneskers sikkerhed over våbenindustriens interesser. Det virker ikke som noget, der burde være langt ude. Men af en eller anden grund er vi lammet og ude af stand til at gøre noget som helst for at beskytte vores borgere. Det er ulækkert, og det er skammeligt, har Kerr udtalt til Sports Illustrated.

Steve Kerr har som cheftræner for Golden State Warriors skabt en sportslig supermagt, der har vundet tre af de seneste fem mesterskaber i NBA. Det har fået flere til at kalde ham verdens bedste træner. Verdens mest politiske træner, kunne også være et bud på en betegnelse.

Men hvordan blev de glødende flammer i hans politiske ildhu egentlig tændt? Selv peger Steve Kerr på en familietragedie.

Hans far, Malcolm Kerr, var præsident for Det Amerikanske Universitet i Beirut. Derfor blev Steve Kerr født og opvoksede i Beirut, Libanon, inden han som 18-årig rejste til USA for at studere og spille basketball. Kun få måneder efter at han havde forladt Mellemøsten, blev han en nat vækket af en kimende telefon. Hans far var død.

I 1984, da Steve Kerr var 18 år, blev hans far dræbt i Libanon. (Foto: Kevin C. Cox © Scanpix)

På gangen ud for sit kontor på universitetet var han blevet skudt og dræbt. Senere samme dag tog terrorgruppen ’Islamisk Jihad’ ansvaret for drabet. Mordet på hans far vakte Steve Kerrs aktive kamp for restriktiv våbenlovgivning. Og siden har han ikke tøvet med at dele sine politiske overbevisninger i offentligheden.

- Jeg ønsker ikke, at folk skal opleve at føle, hvad min familie følte, da min far blev dræbt. Jeg ved, hvordan det føles at få et familiemedlems liv bragt til ende af en pistolkugle, har Steve Kerr udtalt til avisen Daily Mail.

I ordkrig med Trump

Med sine seneste anklager om at præsident Trumps regering misinformerer den amerikanske befolkning og lyver om omstændighederne omkring drabet på den iranske general Qassem Soleimani, er basketball-træneren Steve Kerr igen trådt ind i rollen som politisk meningsdanner.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for hans politiske bramfrihed. Flere kritikere mener nemlig, at Steve Kerr er lidt for selektiv i forhold til, hvornår han ønsker at udtale sig om politik, og hvornår han ønsker at holde sig til basketball.

Da manager for NBA-holdet Housten Rockets Daryl Morey i oktober på Twitter erklærede sin støtte til demonstranter i Hongkong, der protesterede mod Kinas indflydelse i regionen, fik det kinesisk stats-tv til at tage NBA-kampe af skærmen.

Steve Kerr (th.) har flere gange været på besøg i Det Hvide Hus, som traditionen foreskriver for mesterholdet i NBA. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Men da den amerikanske sportspresse bad Steve Kerr om at tilkendegive sin holdning til den pludseligt politisk anspændte situation mellem NBA og Kina, var Steve Kerr sjældent tilbageholdende med at udtale sig politisk.

- Det ved jeg faktisk ikke, sagde Steve Kerr ifølge NBC Sports, da han blev spurgt ind til sin mening om sagen.

- Det er en virkelig bizar international historie, og mange af os ved ikke, hvad vi skal mene om det. Det er noget, jeg læser om, lige som alle andre, men jeg har ikke tænkt mig at kommentere yderligere på det.

Den kommentar fik i nogle sekunder presserummet til at fryse i tavshed.

- Det er I ikke vant til, at jeg siger, hva’? 'Ingen kommentar', I er alle i chok, sagde Steve Kerr jokende.

Det er ikke første gang, Steve Kerr er i clinch med Donald Trumps regering. Tilbage i oktober kritiserede Donald Trump Steve Kerr for hans manglende stillingtagen til NBA's konflikt med Kina. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Efter hans ikke-kommentar fulgte en kritisk mediestorm. For hvorfor havde den politisk snakkesalige stjernetræner pludselig lagt låg på sine udtalelser? Kritikere mente, at han gav sig selv mundkurv på af hensyn til NBA’s store økonomiske interesser i det kinesiske marked. Og blandt kritikerne meldte USA's præsident sig på banen.

- Jeg så Steve Kerr (da han blev spurgt om konflikten mellem NBA og Kina, red.), og han var som en lille dreng. Han var så bange for at svare på spørgsmålene, sagde Trump ifølge San Francisco Chronicle.

- Han rystede: ’Åh, det ved jeg ikke.’ Han vidste ikke, hvordan han skulle svare, men samtidig taler han meget dårligt om USA.

- Jeg har set, den måde Kerr og andre lefler for Kina, mens det samtidig er, som om de ikke respekterer vores eget land, sagde Trump.

Donald Trumps ord prellede dog af på Steve Kerr. Han afviste, at det var for at pleje sine egne og NBA’s interesser, at han ikke ville snakke om Kinas konflikter med NBA og Hongkong. Og han afviste også, at det skulle være hyklerisk eller upatriotisk, at han ikke vil udtale sig om Kina, mens han gerne vil udtale sig om USA’s udenrigspolitik og våbenlovgivning.

- De ting, jeg kommenterer på, er de ting, jeg føler mig bekvem ved at udtale mig om. Ting, jeg føler mig velbevandret i. Jeg kommenterer på våbenlovgivning, fordi det ligger mig meget nært. Det er vigtigt for vores land og vores fremtid. Vi oplever masseskyderi hver eneste dag.

- Så derfor kommenterer jeg på det. Det er min ret. Det er derfor, jeg elsker at være amerikaner, og jeg elsker mit land. Jeg får lov til at kanalisere min energi i det, jeg vil. Det er jeg meget bekvem ved. Men der er ting, jeg ikke er bekvem ved. Det her (spørgsmålene om Kina, red.) er en af de ting.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk