Stjernetræner med bredside til amerikansk regering efter masseskyderier: ’Der er en manglende evne til at gøre noget’

Efter nye masseskyderier i USA bruger NBA-træner pressemøde til at komme med opråb til den amerikanske regering.

18 navne skrevet med hvid skrift på en helt sort baggrund. Det var det syn, der mødte journalisterne, da de tirsdag tunede ind på det virtuelle pressemøde forud for NBA-opgøret mellem Golden State Warriors og Philadelphia 76’ers.

Pressemødet var med Golden State-træner Steve Kerr, og han begyndte med ordene:

- I bemærker navnene bag mig på skærmen, navnene på ofrene fra masseskyderierne i både Atlanta og Denver i de sidste to uger.

Stjernetræneren henviser til de to masseskyderier, der har ramt USA de seneste to uger, og som har kostet 18 mennesker livet.

- Dette er mennesker, der er gået tabt. Og tanken om mødre, fædre, søstre, brødre, døtre og sønner, der sørger lige nu med tabet af personerne bag mig, er bare ødelæggende, især i kølvandet på hvad der bare er en almindelig begivenhed i vores land og en manglende evne af vores repræsentanter i regeringen til at gøre noget ved det, sagde Steven Kerr.

Kerr henviser på pressemødet til, at der ved skyderiet i Atlanta blev brugt et våben købt få timer før gerningstidspunktet, og at det nu er på tide, at der bliver gjort noget ved tilgængeligheden af våben i USA.

En personlig kamp

Men hvorfor bruger 55-årige Kerr et pressemøde før en NBA-kamp på at gøre opmærksom på masseskyderier og USAs våbenlovgivning?

Svaret skal findes i Kerrs ungdom, hvor en familietragedie har skabt grobund for væmmelsen ved våben.

Da Steven Kerr var 18 år, blev hans far, Malcom Kerr, dræbt på det amerikanske universitet i Libanons hovedstad Beirut. Faderen, der var præsident for universitetet, blev skudt på gangen uden for sit kontor af terrorgruppen ’Islamisk Jihad’.

Mordet på hans far vakte Steve Kerrs aktive kamp for restriktiv våbenlovgivning.

- Jeg ønsker ikke, at folk skal opleve at føle, hvad min familie følte, da min far blev dræbt. Jeg ved, hvordan det føles at få et familiemedlems liv bragt til ende af en pistolkugle, har Steve Kerr udtalt til avisen Daily Mail.

Og ytringerne på tirsdagens pressemøde er ikke første gang Kerr er ude med riven efter våbenlovgivningen i guds eget land. Tilbage i 2017 leverede han i Sports Illustarted en bredside mod den daværende Trump-regering.

- De (regeringen, red.) burde sætte menneskers sikkerhed over våbenindustriens interesser. Det virker ikke som noget, der burde være langt ude. Men af en eller anden grund er vi lammet og ude af stand til at gøre noget som helst for at beskytte vores borgere. Det er ulækkert, og det er skammeligt.

Trump er fortid i Det Hvide Hus, men Steve Kerr er stadig i spidsen for Golden State Warriors. Og selvom hans hold tabte opgøret til Philadelphia 76'ers, er Kerr klar til at fortsætte kampen for en strengere våbenlovgivning i USA.