Tårerne fik frit løb, da amerikansk basketball-ikon slog 39 år gammel rekord

Basketballspilleren LeBron James blev i nat den mest scorende spiller i NBA's historie, da han slog en 39 år gammel pointrekord.

LeBron James kunne ikke holde tårerne tilbage, da han i nat blev den mest scorende spiller i NBA's historie. (Foto: © Ashley Landis, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.)

Bang, bang, bang. Han slår bolden i gulvet tre gange. Vender rundt, så ansigtet peger mod kurven. Sender bolden afsted i en blød bue. Hele hallen holder vejret. Og så.

Jublen bryder løs, og LeBron James bliver omringet af tilskuere, familie og presse.

Alle vil have en bid af momentet. Det moment, hvor basketballspilleren sender sit point nummer 38.388 i nettet. Det moment, hvor han slår en rekord, som har stået i mere end 39 år. Det moment, hvor LeBron James bliver den mest scorende spiller i NBA's historie.

Pointrekorden, som indtil i nat tilhørte Los Angeles Lakers-legenden Kareem Abdul-Jabba, der spillede fra 1969 til 1989, blev slået i kampens tredje periode.

LeBron James modtog hele hallens hyldest for sin rekord. (Foto: © Ronald Martinez, Ritzau Scanpix)

Men tiden betyder ikke så meget - slet ikke når den står stille. Og så kunne rekordholderen selv sætte lidt ord på det hele midt i kampens hede.

- Jeg vil bare gerne sige tak til de Lakers-trofaste, I er noget helt specielt, lød det fra James til hjemmepublikummet, som blandt andre talte Kareem Abdul-Jabbar.

- At være i stand til at være nær sådan en legende som Kareem (Abdul-Jabbar, red.) er uvirkeligt, det gør én meget ydmyg, fortsatte LeBron James, som havde svært ved at holde tårerne tilbage.

Efter kampen sagde basketstjernen, at dagen var én af de største i hans liv.

- Jeg kan tælle på én hånd, hvor mange gange jeg har grædt de seneste 20 år, og det her var én af dem, sagde LeBron James.

Hør LeBron James sætte ord på nattens rekord:

'Man bliver da en smule rørt'

Det er ikke kun på den anden side af Atlanten, at 38-årige LeBron James' rekord bevæger. For i den kolde danske vinter blev der også skænket en varm tanke til det amerikanske basketfænomen.

Den tidligere danske landsholdsspiller Chris Christoffersen fulgte nemlig med, da der blev skrevet baskethistorie. I sin aktive karriere nåede han blandt andet ti danske mesterskaber med Bakken Bears, ligesom han har spillet professionelt i flere udenlandske ligaer.

Chris Christoffersen indstillede sin aktive karriere i en alder af 39 år, og derfor kan den danske basketlegende let relatere til nattens rekord.

- Man bliver da en smule rørt over at se en spiller blive ved med at levere på det niveau i den alder, lyder det fra Chris Christoffersen.

- Der er måske spillere, som har været med i den alder, men de har mere været med, fordi de kunne levere erfaring til holdet, de har ikke været dominerende på banen. Der må man bare sige, at LeBron har været altdominerende i hele sin karriere. Det er helt vildt og meget inspirerende.

Så ham i highschool - 'Allerede dengang var han vild'

LeBron James blev draftet af NBA-holdet Cleveland Cavaliers i 2003. Men allerede året forinden kunne man se, at det unge baskettalent var mere end almindeligt god til at kaste bolden i kurven.

Det fortæller Chris Christoffersen, som begyndte sin professionelle karriere i begyndelsen af 00'erne og derfor har været en del af basketballverdenen i hele LeBron James-æraen.

I 2002 var Christoffersen med i NBA-draften. Danskeren endte med ikke at blive valgt, men i dagene omkring draften havde danskeren muligheden for at se LeBron James i aktion, da han stadig spillede highschool-basket.

- Jeg så ham spille en All Star-kamp, altså en kamp mellem de bedste i highschool, og det var jo som at se en voksen mand spille mod en fjerdeklasse. Allerede dengang var han et helt specielt menneske, når det kommer til basketball.

I Chris Christoffersens ungdom og tidlige professionelle karriere var de helt store kanoner i basketballsporten Michael Jordan og Kobe Bryant, og selvom det dengang virkede utænkeligt, at de skulle skubbes af pinden, er Chris Christoffersen ikke i tvivl om, hvem der nu er sportens største.

- Man kunne tydeligt se, at det var en ung mand, som havde alle værktøjer til at kunne blive rigtig god, og i starten tænkte jeg, at han kommer nok til at være tæt på Michael Jordan og Kobe Bryant, men med den her rekord er han endegyldigt gået forbi dem, siger Chris Christoffersen.

LeBron James med sine to sønner, datter og kone efter nattens rekord. (Foto: © Ashley Landis, Associated Press)

38-årige LeBron James har været en af ligaens bedste spillere i hele karrieren - og halvdelen af sit liv. Og selv når han stopper, kan familienavnet blive i ligaen.

Han har flere gange sagt, at han bliver ved, indtil han kan spille med eller mod sin ældste søn, LeBron "Bronny" James Jr., som i dag er 18 år gammel og går i high school.

Og det vurderer Chris Christoffersen ikke er urealistisk. Og så kan han jo passende føje endnu flere point til sin rekord.

- Jeg kan sagtens se ham spille to-tre gode sæsoner endnu, og selvom der bliver scoret flere point i ligaen i dag end for ti år siden, så kommer der til at gå lang tid, før den rekord bliver slået, siger Chris Christoffersen.

- Han har været på toppen, fra han trådte ind i NBA. Og at kunne gøre det i 20 sæsoner, det er helt vildt og bliver ikke overgået i mange år.

I perioderne fra 2003 til 2010 samt fra 2014 til 2018 spillede han for Cleveland Cavaliers, og fra 2010 til 2014 tørnede han ud for Miami Heat. Siden 2018 har han været Lakers-spiller.

Det lykkedes dog ikke for Lakers at vinde nattens kamp. Oklahoma City Thunder skabte en lille overraskelse ved at vinde 133-130.