Trump i åben krig med sportsstjerner: Aflyser 150-årig tradition

Basketball-verdensmesteren fra Golden State Warriors får alligevel ikke lov til at blive hyldet i Det Hvide Hus.

Trump har trukket sin invitation tilbage til de amerikanske mestre i basketball. (Foto: Kyle Terada © Scanpix)

Donald Trump har igen og igen lagt sig ud med alt og alle - lige fra Nordkorea til kvinder og partifæller. Og nu har den amerikanske præsident indledt endnu en 'åben krig' denne gang på de hjemlige breddegrader.

Det har nemlig været normal kutyme siden 1865, at amerikanske sportshold besøger det Det Hvide Hus. Men besøget med de amerikanske mestre i basketball, Golden State Warriors, er nu pludseligt aflyst. Stjernerne Stephen Curry, Kevin Durant og Klay Thompson er ikke længere inviteret.

- At besøge Det Hvide Hus anses som en stor ære for et mesterskabshold. Stephen Curry tøver, derfor er invitationen trukket tilbage, skriver Donald Trump på sit foretrukne medie Twitter.

Hermed er det første gang, at det amerikanske mesterhold i basketball ikke kommer til at besøge Det Hvide Hus siden 1963, hvor den daværende præsident John F. Kennedy inviterede Boston Celtics inden for.

Uenighederne mellem den amerikanske præsident og basketballmestrene bunder i en anden aktuel sag, der har fået sindene i kog i 'Guds eget land'.

Nægter at synge med på nationalsang

Flere sorte amerikanske sportsstjerner - størstedelen i football-ligaen NFL - har nemlig nægtet at synge med på den amerikanske nationalsang som en protest mod politidrab på sorte og generelle raceforskelle i landet.

Sagen har kørt siden sidste år, efter at San Francisco 49'ers quarterback , Colin Kaepernick, indledte protesten. Debatten har dog aldrig været helt død, og fredag tordnede Donald Trump mod NFL-holdene under en tale i Alabama.

- Ville I ikke elske at se, hvis en af ejerne af en NFL-klub, når en af hans spillere udviser manglende respekt for det amerikanske flag, gik ud og sagde: Få den "son of a bitch" af banen, ud med ham, han er fyret?

- Det bliver en af ejerne nødt til. De bliver nødt til at fyre dem, der ikke viser respekt for flaget og nationalsangen. Ejeren ved det måske ikke, men han ville blive den mest populære i landet, hvis han gjorde det, sagde Donald Trump.

Vil ikke give hånd til Trump

Basketballstjernen Stephen Curry, der to gang er blevet kåret til ligaens bedste spiller, sagde kort efter Trumps udtalelse, at Golden State Warriors nu overvejede helt at melde afbud til besøget i Det Hvide Hus.

Curry har tidligere sagt, at han ikke ville møde op under nogen omstændigheder og er blandt andet blevet bakket op af holdets anden megastjerne Kevin Durant.

- At tage affære og ikke tage af sted vil forhåbentligt inspirere til en forandring i forhold til, hvad vi vil tolerere i det her land. Det vil vi ikke vende det blinde øje til, sagde Stephen Curry i går, hvor han personligt slog fast.

- Jeg vil i hvert fald ikke komme.

Donald Trump kom dog Golden State Warriors i forkøbet, inden de havde taget en endelig beslutning om besøget. Og seks timer efter sendte han endnu et tweet afsted, hvor han ikke efterlod nogen tvivl om, hvad han mener om forkælede sportsstjerner

- Hvis en spiller har det privilegium at tjene millioner af dollars i NFL eller andre ligaer, skal han eller hun ikke tillades at vise disrespekt, skrev Trump.

Sportsholdene står sammen

Golden State Warriors har efter aflysningen sendt en pressemeddelelse ud, hvor de skriver, at de er skuffede over, at de ikke fik lov at have en dialog med Trump om et eventuelt besøg, men at de accepterer beslutningen. De skriver, at de stadig vil besøge Washington D.C, hvor de vil hylde lighed og diversitet.

Hvor basketballmestrenes reaktion kan betegnes som afmålt, er der helt andre toner hos footballligaen NFL.

- Splittende kommentarer som denne viser en uheldig form for manglende respekt for NFL, vores fantastiske spil og vores spillere, og at det mislykkes at forstå, hvad klubberne gør for deres lokalsamfund, skriver NFL-chefen Roger Goodell i en pressemeddelelse.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve