Tyrkisk NBA-stjernes far løsladt efter syv år: 'Jeg kunne græde af glæde'

Enes Kanter kritiserede det tyrkiske regime, og det betød, at hans far røg i fængsel.

Enes Kanter har spillet i NBA siden 2011. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Tyrkiske Enes Kanter er ikke bange af sig.

Den tårnhøje center fra NBA-holdet Boston Celtics har i mange år levet under et stort pres på banen, men i høj grad også i det private.

Som udtalt kritiker af den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans styre har han mærket konsekvenserne, selv om han siden 2011 har befundet sig på den anden side af Atlanten.

- Tusinder af mennesker bliver kidnappet, smidt i fængsel, bliver tortureret og voldtaget. Erdogan er en forfærdelig mand. Han er vores tids Hitler. Jeg håber, at omverdenen kan gøre noget ved det, lød det fra Enes Kanter tilbage i 2017.

En udmelding, der fik den tyrkiske regering til at betragte ham som en del af Gülen-bevægelsen, der efter det mislykkede militærkup i 2016 bliver betegnet som en terrororganisation.

Kanter fik frataget sit tyrkiske pas og efterlyst internationalt af sit hjemland, men det var ikke kun Enes Kanter selv, der fik den tyrkiske regerings vrede at føle. Hans far, Mehmet Kanter, blev for syv år siden anholdt for at støtte Gülen-bevægelsen.

Mehmet Kanters egentlige forbrydelse har dog altid været, ifølge Enes Kanter, at han er sin søns far, og sønnike havde altså i en årrække vist sig at være lidt for kritisk over for den tyrkiske regering.

Fredag var der dog glædelige nyheder for Kanter-familien, da nyheden om Mehmet Kanters løsladelse nåede frem.

- Jeg kunne græde. I dag fandt jeg ud af, at min far efter syv års fængsling er blevet løsladt efter at være blevet beskyldt for at være kriminel - blot fordi han er min far.

- Min far er blevet løsladt på grund af det pres, som vi har lagt på det tyrkiske regime. De kunne ikke længere frarøve ham hans frihed, skriver Enes Kanter.

Hader regimet

Enes Kanter har boet i USA siden 2009 og har altså i mange år brugt sin platform på at rette kritik mod Recep Tayyip Erdogan.

- Jeg har en meget stærk stemme. Når jeg siger noget, bliver det et stort emne. Det bliver hørt. Så hvorfor ikke bruge den stemme til at prøve at lave en forandring? For at hjælpe de folk i Tyrkiet, der ikke kan sige det højt, lød det tidligere fra Kanter.

Kanter har især prædiket mere demokrati og frihed for sine landsmænd i Tyrkiet, og den kamp stopper ikke foreløbig, forsikrer Boston Celtics-spilleren,

- Det her beviser, at folkets stemmer altid vil presse diktatorer til at gøre det rigtige. Man skal ikke være bange for at kæmpe for dét, der er rigtigt. Kæmp for frihed, kæmp for demokrati, kæmp for menneskerettigheder, skriver Enes Kanter.

Siden det mislykkede militærkup i 2016 har Erdogan strammet grebet om kritikerne. Det har betydet, at 3.000 skoler og universiteter er blevet lukket, 55.000 tyrkere er blevet anholdt og derudover er 269 journalister smidt i fængsel.

Facebook
Twitter