Europamester kæmpede med angst og spilafhængighed: 'Jeg frygtede at dø '

Da 30-årige Enock Mwandila Poulsen led mest af angst, udviklede han en spilafhængighed.

Først fik Enock Mwandila Poulsen svedeture og siden hjertebanken, inden dødsangsten meldte sig.

Den 30-årige danske bokser og EM-vinder havde få hundrede meter fra sin daværende lejlighed i den aarhusianske bydel Frederiksbjerg til sin tidligere bokseklub FAK, men i begyndelsen af 2020 føltes afstanden som hundredvis af kilometer.

- Jeg frygtede at dø på vejen til træning. Turen kunne jo gøre, at jeg fik hjertestop, siger Enock Mwandila Poulsen.

Han led længe af angst, men to år senere er der ingen frygt tilbage hos Enock Mwandila Poulsen, der fredag aften møder georgiske Nika Iudovi i bokseringen.

Men i store dele af optakten til kampen havde fynboen med zambiske rødder mest af alt lyst til at blive bag lukkede døre. Og hér, fra sin chaiselong-sofa i Aarhus, udviklede han på grund af sin angst en spilafhængighed, som fik hans hverdag til at "ramle sammen".

Enock Mwandila Poulsen vandt EM-titlen i 2022, da han besejrede Franck Petitjean. Franskmanden sikrede sig retten til en ny kamp, men den blev udsat fem gange, før Enock Mwandila Poulsen droppede sit forsvar og opgav sin titel. (Foto: © Lars Poulsen)
Enock Mwandila Poulsen vandt EM-titlen i 2022, da han besejrede Franck Petitjean. Franskmanden sikrede sig retten til en ny kamp, men den blev udsat fem gange, før Enock Mwandila Poulsen droppede sit forsvar og opgav sin titel. (Foto: © Lars Poulsen)

Den nemmeste udvej

Nedturen begyndte i sommeren 2019, da Enock Mwandila Poulsen blev opereret i knæet. Smerterne var så stærke, at han ikke kunne holde dem ud og tog flere morfinpiller end anbefalet. Europamesteren fik efterfølgende nogle "vanvittige angstanfald".

- Jeg troede, jeg skulle dø, og tiden stod stille, men jeg var bange for at ringe til ambulancen. Jeg følte, det var pinligt, hvis det kom ud i offentligheden, siger han.

Normalt kunne bokseren glemme sine tanker til træning, men den slags var umulig som følge af knæoperationen. I løbet af 2020 blev han derudover far, men forholdet til moderen holdt ikke, og de gik fra hinanden.

Enock Mwandila Poulsen er efter eget udsagn en kontrolfreak, hvilket kommer af karrieren som bokser. Han har styr på sin vægt og træner efter et stramt skema. Men da hans hverdag smuldrede, "kunne det hele være lige meget".

Så for at give slip og glemme de negative tanker, begyndte han at spille Playstation i op til seks timer dagligt, han tog oftere og oftere i byen, og han begyndte at oddse på alt fra fodbold til Counter-Strike.

At oddse gav Enock Mwandila Poulsen det adrenalinkick, som han savnede og higede efter fra boksningen.

- Jeg manglede noget spænding i livet, og det virkede som den nemmeste udvej dengang, siger han.

I perioden fra start 2020 til midten af 2021 kaldte Enock Mwandila Poulsen bettingen for sit arbejde. Nogle dage afleverede han sin datter i vuggestuen, spillede på en kamp på vejen på arbejde som boksetræner i FAK-bokseklub, inden han spillede videre, når hun var puttet om aftenen. Gik det godt, kunne bokseren fortsætte til klokken to om natten.

Nemmere, hvis spilreklamerne blev forbudt

Enock Mwandila Poulsen blev ifølge eget udsagn god til at oddse. Men han mistede også meget undervejs. Da han var mest udfordret, tabte han for over 30.000 kroner på én gang og havde på et tidspunkt et underskud på 65.000 kroner.

- Hvis jeg tabte på et odds, ramlede min dag sammen, fordi jeg ikke havde gjort det godt nok. Og så skulle jeg læse og vide endnu mere om sporten, hvilket blev en ond spiral i sidste ende, siger Enock Mwandila Poulsen.

Men bokseren lyttede ikke, hvis folk kommenterede på, at han havde gang i noget usundt. Indtil slutningen af 2021.

Da mødte Enock Mwandila Poulsen et andet medlem af bokseklubben FAK, som han kunne spejle sig i. Klubkammeraten havde også kæmpet med angst og opfordrede Enock Mwandila Poulsen til at opsøge en psykolog.

- Bettingen tog overhånd, og jeg fandt ud af, at det udsprang af min angst, siger Enock Mwandila Poulsen.

- Spilleafhængigheden skulle ikke tage fokus fra mit liv. Jeg meldte mig ind i Rofus (Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere, red.), for så kunne jeg slet ikke spille. Jeg har ikke rørt det siden.

Han er på ingen måde nervøs for at begynde at spille på diverse kampe igen, ligesom de vilde byture er et overstået kapitel, for "han er et sundt sted" i sit liv nu.

- For mig hjalp det at tale åbent om min angst, så mine omgivelser vidste, at jeg blandt andet gik for meget op i at spille. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men for mig var det starten på, at jeg kunne kontrollere min angst.

Enock Mwandila Poulsens opgør mod Nika Iudovi er sat til at begynde efter klokken 21 fredag aften.