Deltagere testet viruspositive efter 40 lande dystede til OL-stævne: ’Det katastrofale resultat af uansvarlighed’

'Pisse ubehageligt’, siger dansk bokser, der deltog i stævne, hvorfra atleter nu er testet viruspositive.

Nikolai Terteryan var én af de cirka 350 boksere fra 40 lande, der tidligere på måneden deltog i et OL-kvalifikationsstævne i London, selvom coronavirussets spredning var i gang i Europa.

Selvom coronakrisen har lagt stort set alle sportsbegivenheder i verden ned, er der også sportsbegivenheder, der har valgt ’the show must go on’-strategien.

Det var blandt andet tilfældet i London tidligere på måneden, hvor det europæiske OL-kvalifikationsstævne i boksning blev afholdt.

I bokseringene i Copper Box Arena i London udvekslede omkring 350 boksere fra 40 lande slag og sved – samtidig med at den øvrige sportsverden slog bremserne i, trak skodderne for og aflyste kampe og turneringer på stribe på grund af smittefaren.

Nu er to tyrkiske boksere og deres træner, der deltog i stævnet, testet positive for coronavirus.

Det meddeler præsidenten for Det Tyrkiske Bokseforbund, Eyup Gozgec.

Til stævnet i London deltog også en dansk delegation af OL-håbefulde boksere.

En af dem var Nikolai Terteryan, som bliver overrasket over nyheden om de coronasmittede tyrkiske boksere, da DR Sporten ringer til ham.

- Det havde jeg ikke hørt. Det er pisse ubehageligt, når jeg tænker over det. Fordi vi spiste, trænede og boksede det samme sted. Der er så mange atleter, der går frem og tilbage ved siden af hinanden til sådan et stævne - også i træningsarealerne.

Nyheden om de coronasmittede tyrkiske boksere har fået Eyup Gozge til at rejser en tordnende kritik af Den Internationale Olympiske Komité, IOC.

Han mener, at IOC har spillet hasard med atleternes helbred ved ikke at have aflyst OL-stævnet.

- Mens hele verden tog ekstreme forholdsregler for at håndtere virusset, er jeg forbløffet over, at IOC og de britiske myndigheder tillod turneringen at starte, selvom mange var bekymrede, og næsten alle andre sportsgrene havde lukket ned, siger Eyup Gozgec til The Guardian.

- Det her er det katastrofale resultat af uansvarlighed fra IOC.

Nikolai Terteryan (tv.) og tvillingebroderen Sebastian var begge i London for at kæmpe for OL-kvalifikation, mens virusspredningen var i gang. Foto: DR Sporten

IOC valgte, at OL-kvalifikationsstævnet i London skulle igangsættes som planlagt, selvom præsidenten for Den Europæiske Bokseunion, Franco Falcinelli, advarede om, at risikoen for, at bokserne ville blive smittet, var ’meget høj’.

Og Nikolai Terteryan fortæller, at stemningen ved stævnet også var tydeligt præget af frygten for coronavirus.

- Det var lidt mærkeligt – også når andre hostede. Hvis jeg skulle hoste, prøvede jeg lige at holde det inde, så jeg ikke gjorde nogen bange.

Forventede ikke turneringen færdiggjort

OL-kvalifikationsstævnet for de europæiske boksere er langt fra den eneste sportsbegivenhed i Storbritannien, der de seneste uger er blevet ramt af kritik.

Tidligere på måneden blev den store badmintonturnering All England afholdt i Birmingham. Danske Viktor Axelsen vandt turneringen, som undervejs blev kritiseret for at tillade tilskuere til kampene – og også for overhovedet at blive afviklet i stedet for aflyst.

Det store hestevæddeløb Gold Cup i Cheltenham løb også at stablen i marts med tilskuere i titusindvis. Og mens resten af fodboldeuropa spillede for tomme tribuner, spillede Liverpool og Glasgow Rangers hjemmekampe på udsolgte stadions.

  • Tilskuerne går tæt ved Cheltenham Cold Cup i begyndelsen af marts. (Foto: Simon Cooper © Scanpix)
  • Alvaro Morata fejrer sin scoring foran de medrejsende fans fra Madrid i Champions League-kampen mod Liverpool den 4. marts. (Foto: PETER POWELL © Scanpix)
  • Glasgow Rangers spillede på en udsolgt hjemmebane i Europa League-kampen mod Bayer Leverkusen den 5. marts. (Foto: Lee Smith © Scanpix)
1 / 3

Selvom Nikolai Terteryan jagtede OL-drømmen i London, havde han en nagende fornemmelse op til stævnet.

Tænkte du, da du var derovre, at det var forsvarligt at afholde arrangementet?

- Nej, det var det ikke.

- Inderst inde ventede jeg nok på, at Thomas (landstræneren, red.) skulle sige det til os (at stævnet blev aflyst, red.). Jeg kan huske før turneringen, at jeg tænkte, at turneringen aldrig ville blive færdiggjort.

Og det fik Nikolai Terteryan ret i.

OL-stævnet var programsat 13.-23. marts. Efter tre dage meddelte arrangørerne, at den resterende del af stævnet ville blive afholdt for lukkede døre.

Men senere samme dag blev den meldingen fulgt op af en decideret suspendering af stævnet. Årsag: Coronavirus

Præsidenten for Det Tyrkiske Bokseforbund, Eyup Gozgec, mener, at den beslutning blev truffet alt for sent. Og at stævnet aldrig skulle være startet.

Efter tre personer fra den tyrkiske delegation til OL-stævnet efterfølgende er blevet testet positive for coronavirus, har Eyup Gozgec udsendt et brev til flere europæiske bokseforbund.

- Virusspredningen havde været i gang siden december 2019. Derfor er det uundgåeligt at spørge, hvorfor det europæiske kvalifikationsstævne ikke blev udskudt i stedet for sat i gang?, skriver Eyup Gozgec ifølge The Guardian i brevet.

- De (IOC, red.) tog ikke hensyn til udøvernes helbred, og derfor valgte de at afholde det her afskyelige event.

Facebook
Twitter