Den veltalende gentleman mod den gale og geniale kosak: 'Det er i sandhed en fantastisk kamp'

Anthony Joshua og Oleksandr Usyk bokser lørdag aften om tre af fire vigtige VM-bælter i sværvægt.

Anthony Joshua og Oleksandr Usyk. (Foto: Andrew Couldridge © Ritzau Scanpix)

Den ene var klædt helt i sort, afdæmpet og veltalende. Den anden troppede op i et rødt jakkesæt, gul vest og en skjorte i en udefinerbar blågrønlig farve.

Scenen var det sidste pressemøde inden boksekampen mellem briten Anthony Joshua og ukrainske Oleksandr Usyk. En kamp om fire VM-bælter i sværvægt, som førstnævnte har smidt i puljen til kampen lørdag aften.

Usyks beklædning ledte hurtigt tankerne hen på Joaquin Phoenix' titelkarakter i filmen 'Joker', og han lod omverdenen forstå, at han var altså ikke nervøs før kampen, hvorefter han slog en latter værdig af en superskurk op.

Joshua til venstre og Usyk til højre umiddelbart efter pressemødet inden kampen mellem de to. (Foto: Ben Stansall © Ritzau Scanpix)

- Jeg har det godt og glæder mig til kampen, sagde Usyk på pressemødet.

Selvom Usyk ikke selv er gået ubemærket hen og også har høstet stor hæder i sin karriere, så er ukraineren ikke i tvivl om, at modstanderen Joshua er en gigantisk stjerne.

- Han er en meget kendt fyr. Selv gamle damer i mit land kender ham. Gamle mennesker i Ukraine kender Anthony Joshua. Jeg er ikke en superstjerne, siger Usyk til iFL TV.

Joshua, klædt i sort joggingtøj, talte om sin træning, og hvor meget han elsker boksning. Han lagde dog heller ikke skjul på, at han ikke er en, man 'har lyst til at være i en boksering med' og ville gøre livet surt for Usyk.

- Det er ikke kompliceret. Hvis du sagde til mig, at jeg skulle kæmpe mod King Kong, ville jeg gøre et forsøg.

- Folk er kommet for at se knockouts, og jeg vil give det til dem, sagde Joshua.

På mange måder er det to modsætninger, der mødes i ringen i London lørdag aften, men de to kombattanter har også flere fællestræk.

De dominerede begge deres respektive vægtklasser, og begge vandt OL-guld i 2012 i hver sin vægtklasse. Usyk i sværvægt, Joshua i supersværvægt.

Joshua er indehaver af WBO, WBA, IBF's VM-bælter i sværvægt, mens Usyk holdt VM-bælterne hos WBA, WBO, WBC og IBF i cruiservægt, inden han i 2019 opgav dem for at gå en vægtklasse op til sværvægt.

  • Anthony Joshua med fire VM-bælter, som han genvandt i 2019, efter han havde mistet dem tidligere det år. (Foto: Nick Potts © PA Wire/PA Images)
  • Usyk valgte at imponere den fremmødte presse med jonglering, da der var åben træning forud for kampen mod Joshua. (Foto: Andrew Couldridge)
1 / 2

En gal og genial kosak

Et dyk ned i YouTubes arkiver eller Oleksandr Usyks egen Instagram-profil afslører hurtigt, at ukraineren er en mand, der betræder den hårfine linje mellem gal og genial.

Forud for kampen mod Joshua har han anlagt sig et nyt look. Håret er blevet barberet af, og skægget er blevet trimmet i et milimeterpræcist lokumsbræt.

Usyk har transformeret sig selv til en ukrainsk kriger, inspireret af 1600-tallets steppekrigere, kosakkerne, lod han forstå. Usyk bekræftede da også overfor The Guardian, at han havde valgt sit outfit inspireret af jokeren.

- Men jokeren er ikke en positiv helt. Det er jeg. Mit udseende, håret, skægget og øreringen er altsammen inspireret af mine forfædre, som var kosakkrigere i 1600-tallet.

- Jeg er en uforudsigelig fyr. Jeg har det her udseende til denne kamp, fordi det kommer fra mit hjerte, siger han til The Guardian.

Inden Usyks hidtil sidste kamp i cruiservægt, mod Tony Bellew, kunne ikke engang Bellew holde masken under deres nidstirring af hinanden, da Usyk først åbnede op for godteposen med fagter og små vittigheder.

Men Usyk er ikke kun en pauseklovn, understreger Darren 'Dazzling' Barker, der selv var IBF-verdensmester i sin boksekarriere.

- Hvis man snakker med Usyks stab, siger de alle, at han er skør. Han er som et overgearet barn og fuld af energi. Han kan godt lide at hygge sig, men lad dig ikke narre af det.

- Han træner hårdt, og han er en af de dygtigste boksere. Selvom han har det sjovt, så skal man ikke lade det aflede opmærksomheden fra, at Usyk er meget ambitiøs og sikker på, at han kan besejre Joshua, siger Darren Barker.

Den britiske gentleman

I ringen ville han gerne være som legendariske Muhammad Ali, uden for ringen som David Beckham. Det var sådan, en ung Joshua skitserede sine drømme kort før, han skulle bokse sin første professionelle kamp i 2013.

Det var store mål, han satte sig selv, men han er da bestemt på vej. Han er blevet hædret med en Order of the British Empire af det britiske kongehus, og han er ofte gæst i britiske talkshows.

- Joshua udlever drømmen, og han er præsentabel.

- Han er et bæst i ringen. Meget ondskabsfuld og meget stærk, siger Darren Barker.

Joshua er begavet med en imponerende fysik fra naturens side. Han måler 1,98 meter og har en rækkevidde på 2,08 meter. Det gør ham til en ordentlig mundfuld for de fleste modstandere, påpeger Darren Barker.

- Det er vigtigt for Joshua at fastslå sin størrelse og tvinge sin kraft ind i kampen.

- Selvom han er virkelig stor, så er han også meget hurtigt. Han har fantastisk fart i hænderne, hovedet og godt fodarbejde. Han slår meget hårdt. Siden han tabte til Ruiz, har han haft en selvsikkerhed over sig. Han tror virkelig, at han er vægtklassens bedste, og han viger ikke tilbage for en udfordring, siger Darren Barker.

  • Anthony Joshua møder Dronning Elizabeth II. (Foto: Shutterstock)
  • Joshua knockoutede Kubrat Pulev, sidst han var i ringen. (Foto: Andrew Couldridge)
1 / 2

Usyk opnåede verdensherredømme i cruiservægt, hvor hans navn stod på WBA, WBC, IBF og WBO's VM-bælter, indtil han i 2019 valgte at rykke op i sværvægt. Siden har han bokset to gange i sværvægt med lige så mange sejre til følge.

Men han er stadig en ukendt størrelse i sværvægt.

- Usyk er lidt af en ukendt størrelse i sværvægt, men uanset det, så ved og værdsætter alle i boksning, at han er en meget, meget god bokser. Det er i sandhed en fantastisk kamp.

- En engelsk talemåde siger, at en god, stor bokser slår en god, lille bokser, siger Darren Barker.

Spørgsmålet, der resterer, er jo så, hvem der vil stå med VM-bælterne, når Joshua og Usyk har været i ringen lørdag aften.

- Usyk er meget akavet og hurtig. Han har enormt gode reaktioner og stor kraft i sin venstre hånd. Han er også meget intelligent i ringen og straffer sine modstandere, hvis de laver fejl. Hvis Joshua gør noget fjollet, vil Usyk tvinge Joshua til at bøde for det.

- Jeg tror dog, at Joshua vinder, måske sent i kampen, hvis han kan få sin størrelse i spil, siger Darren Barker.

Facebook
Twitter