Gangsterboss er medarrangør af verdens største boksebrag: 'Skandale', at hans 'blodspor vaskes bort'

En irsk bandeleder berygtet for mord og narkosmugling er pludselig dukket op i toppen af international boksning.

Den formodede leder af Kinahan-klanen, Daniel Kinahan, er sat i forbindelse med våbenhandel, narkosmugling og mord. Og nu er han også indblandet i det mest imødesete boksebrag i mange år. Det har skabt politisk ramaskrig. (Foto: Carlos Garcia Rawlins, Padraig Oreilly og David Becker © Ritzau Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

På Regency Hotel nord for Dublin træder to boksere skiftevis op på vægten i deres underbukser og flekser dér muskler for pressen. De er mødt op for at dække boksekampen med tilnavnet 'The Clash of the Clans', som dagen efter skulle have fundet sted på Dublins nationalstadion.

Men kampen bliver aldrig til virkelighed. For midt i hotellobbyen under indvejningen bryder en anden klan-kamp pludselig ud i kaos.

Tre mænd forklædt som politi og en fjerde mand iført paryk, makeup og dametøj stormer lokalet bevæbnet med geværer. Frygten breder sig med samme fart, som patronerne flyver igennem hotellobbyen, og folk flygter i panik. Én person omkommer og to såres.

Skyderiet, som fandt sted i 2016, betragtes som et af mange opgør mellem de kriminelle irske klaner Hutch og Kinahan. Et bandeopgør, som menes at have kostet mindst 18 menneskeliv.

Den formodede leder af Kinahan-klanen, Daniel Kinahan, var arrangøren bag 'The Clash of the Clans'. Ud over at begå sig i den kriminelle underverden er han nemlig også engageret i boksning. Og lige nu trækker hans navn blodspor til den absolutte top af international boksning.

Daniel Kinahan er indblandet i det mest imødesete boksebrag i mange år – kampen mellem de to britiske sværvægtsverdensmestre Anthony Joshua og Tyson Fury. I en video på Twitter takker boksestjernen Tyson Fury personligt Daniel Kinahan for at have hjulpet med at få superkampen mod Anthony Joshua på plads.

Men at en bandeleder åbenlyst er involveret i verdens største boksekamp i årevis, har fået adskillige irske politikere til at slå alarm.

- Vi kender alle nøjagtig den type mord og ødelæggelse Danial Kinahan og hans bande har spredt på gaderne i Dublin og vores land. Mord, stoffer og frygt er modus operandi for Irlands mest berygtede kriminelle, siger den irske parlamentsmedlem Neale Richmond.

- At det blodspor nu bliver vasket bort af folk i international boksning, er en skandale. At Kinahan skjuler sine aktiviteter i underverden bag en gennemsigtig facade som respektabel rådgiver i boksning, kan ikke tillades.

- Daniel Kinahan er en kriminel mastermind bag en af de største narkooperationer og narkokrige i landet. Det er ekstremt bekymrende, at han er involveret i den her kamp.

  • Den 31-årige WBC-verdensmester i sværvægt, Tyson Fury, har associeret sig selv med den berygtede bandeleder Daniel Kinahan. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)
  • Daniel Kinahan har ifølge Tyson Fury været med til at få en aftale på plads om en kommende superkamp mod Anthony Joshua (billedet), som er sværvægtsverdensmester i de tre forbund, WBA, IBF og WBO. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)
  • Den irske premierminister Leo Varadkar har kommenteret på sagen. Ifølge ham er det irske udenrigsministerium blevet involveret. (Foto: LORRAINE O'SULLIVAN © Scanpix)
1 / 3

Mord, narkosmugling og våbenhandel

Ifølge The Irish Times er Daniel Kinahan under en høring i den irske Højesteret blevet beskrevet som lederen af et kartel, der begår sig i både mord, narkosmugling og våbenhandel. Han er udpeget af polititjenesten i Irland, som manden i spidsen for organiseret kriminalitet, der trækker tråde til både Europa, Asien, Mellemøsten og Sydamerika. Og sidste år identificerede Europol Kinahan-klanen som en af de største importører af kokain i Europa.

Han beskrives som decideret "ond". Men hverken irsk eller internationalt politi har kunne løfte bevisbyrden til en domsfældelse. Og nu har han altså ageret rådgiver og forhandler for en af verdens bedste boksere.

At Daniel Kinahan mingler med verdenseliten i boksning har skabt politisk ramaskrig. Men ifølge den berømte boksepromotor Eddie Hearn, som blandt andet repræsenterer Anthony Joshua, burde det langt fra være en opsigtsvækkende nyhed.

- Alle i boksning ved, at han repræsenterer flere højtprofilerede boksere, og at han blandt andet har repræsenteret Tyson Fury i flere år. Så da vi fik at vide, at han var manden, vi skulle forhandle med om den her kamp (Fury-Joshua, red.), var det ikke en overraskelse. Det er ham, der styrer Tyson Furys skib, og det har han gjort længe, siger Eddie Hearn.

Et billede af Tyson Fury sammen med Daniel Kinahan i 2017:

Kritikerne mener, at Kinahan forsøger at positionere sig i boksningens fine selskab for at kaste røgslør over sin kriminelle tilværelse.

- At høre Tyson Fury glorificere ham er som at høre ham hvidvaske Kinahans (kriminelle, red.) historik, siger parlamentsmedlem Neale Richmond.

Udenrigsministeriet involveres

Det er ikke første gang, at Daniel Kinahan træder ud fra sin tvivlsomme skyggetilværelse og ind i boksningens spotlys. Det gjorde han første gang i 2012. Og igen i 2016 med masseskyderi som pludseligt punktum.

Siden menes han at have byttet Irland ud med Dubai i Forenede Arabiske Emirater, hvorfra han styrer sine forretninger. Her har han blandt andet ageret rådgiver for kongefamiliens sportsorganisation i Bahrain.

Og nu har hans rolle i det mulige gigantmøde mellem Fury og Joshua i en VM-kamp ramt toppen af det politiske system i Irland.

Ifølge boksepromotoren Eddie Hearn (th.) har det længe været kendt i boksningens verden, at Daniel Kinahan i flere år har samarbejdet med flere højprofilerede boksere. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)

Alan Kelly, formanden for Arbejderpartiet i Irland, har skrevet et åbent brev, hvor han beder regeringen om at blande sig.

- Hvad har regeringen tænkt sig at gøre ved den her hån mod det irske folk, som i årevis har levet med stoffer, våben og vold, som Kinahan-klanen har bragt til landet?

Et spørgsmål som han i det irske parlament gentog direkte over for premierministeren Leo Varadkar.

- Selvom jeg ikke kan kommentere på en mulig politioperation, kan jeg til gengæld forsikre jer, at der har været kontakt mellem vores Udenrigsministerium og myndighederne i Forenede Arabiske Emirater om sagen, svarede Leo Varadkar.

Leo Varadkar har desuden udtalt, at han synes, det vil være "fuldstændig passende", hvis tv-stationerne vælger at boykotte storkampen på grund af Daniel Kinahans indblanding.

Tyson Fury sammen med sin boksepromotor Bob Arum. Ifølge Bob Arum har Daniel Kinahan nu ageret rådgiver og forhandler for Tyson Fury for sidste gang. (Foto: Tony O'Brien © Scanpix)

Sat fra bestillingen

Ifølge Anthony Joshuas boksepromotor Eddie Hearn har Daniel Kinahan i flere år været rådgiver og forhandler for Tyson Fury. Men dét slutter tilsyneladende med superkampen mod Anthony Joshua.

Efter Furys Twitter-takketale til Kinahan har medført skarp kritik fra irske toppolitikere, har Tyson Fury nu besluttet, at stoppe samarbejdet med sin kontroversielle forhandler.

Det meddelte Tyson Furys mangeårige boksepromotor Bob Arum i går.

- Jeg har haft mange samtaler med Tyson Fury, og vi har begge besluttet, at han og jeg selv vil tage os af alle forhandlinger om kampe i fremtiden, siger Bob Arum.

- Det vil eliminere al forvirringen. Vi har talt med Dan (Daniel Kinahan, red.), som både Tyson og jeg elsker, beundrer og respekterer, og han forstår, at det er bedst, at Tysons forhandler bliver håndteret på den måde.

Kampen mellem Fury og Joshua forventes at skulle bokses i 2021, men på trods af Tyson Furys meddelelse på Twitter er kampen mellem de to verdensmestre i sværvægt endnu ikke blevet officielt bekræftet.

Der er indgået en aftale om de økonomiske rammer for superkampen, men begge boksere har inden da hver en kamp, som skal vindes, ligesom det også mangler at blive aftalt, hvor i verden kampen mellem Fury og Joshua skal afholdes.

Facebook
Twitter