Handler det om penge eller en indre ild? Gamle boksestjerner er på vej tilbage i ringen

Flere tidligere verdensmestre vil gøre en ende på pensionen og vende tilbage i bokseringen.

54 år og 47 år er ingen alder i boksning. I hvert fald ikke hvis man spørger bokselegenderne Mike Tyson og Oscar De La Hoya, som begge vil tilbage i bokseringen.

Engang var hans krop stærk som jern. Og med sine jernnæver slog han modstanderne omkuld. Sådan blev ’Iron’ Mike Tyson en bokselegende.

Det er 15 år siden, han lagde handskerne på hylden. Nu er handskerne til bokseverdens store forundring tilbage på jernnæverne.

54-årige Mike Tyson gør comeback mod en anden bokselegende og tidligere verdensmester, 51-årige Roy Jones jr.

Men den opsigtsvækkende comeback-kamp er nu blevet udskudt fra september til november.

- Det vil give flere mennesker mulighed for at se det største comeback i boksnings historie, siger Mike Tyson ifølge The Independent om udskydelsen.

Der skal lokkes flere seere til og sælges flere pay-per-view-billetter. Og ifølge TV3 Sports boksekommentator Claus Borre understreger udskydelsen, hvad Mike Tysons comeback-kamp reelt gør ud på.

- Kamp er ikke det rigtige ord for det. Det er et show, og det er skæg og ballade Og det har de heller ikke lagt skjul på. Jeg har svært ved at tage det alvorligt. Men den slags skal der selvfølgelig også være plads til, ligesom der også er plads til oldboys-fodbold. Så længe de bare ikke gør skade på hinanden, siger Claus Borre til DR Sporten.

Hvorfor tror du, de kaster sig ind i den her kamp?

- Det er ét svar: Det handler om penge.

Kampen mellem Tyson og Jones jr. bliver ikke en professionel kamp, men en opvisningskamp. Otte runder, hvor der ikke tælles point. Kampen får altså kun en vinder i tilfælde af en knockout. Men det hverken forventer eller håber Andy Foster, direktør i Californiens atletiske kommission, som arrangerer kampen.

- Det er en opvisning. De kan fremvise deres boksetalenter, men jeg vil ikke have, at de gør deres bedste for at gøre skade på hinanden, siger Andy Foster.

- Det her er ikke en boksekamp om et verdensmesterskab. Det er ikke, hvad det her er. Og ingen bør blive knockoutet.

I en video på Instagram gav Mike Tyson fornylig smagsprøver på sin slagkraft som 54-årig:

Krigsguderne kalder

Også den 57-årige bokselegende Evander Holyfield, som er tidligere flerdobbelt verdensmester, har i år annonceret, at han gør en ende på pensionen og vender tilbage i bokseringen.

Og mens Mike Tyson og Roy Jones jr. gør sig klar til opvisningskamp, overvejer endnu en bokselegende nu at gøre comeback.

47-årige Oscar De La Hoya, som er tidligere verdensmester og OL-guldvinder, boksede sin seneste kamp i 2008. Nu er han klar på ny.

- Rygterne taler sandt, og jeg begynder sparring i løbet af de næste uger, sagde Oscar De La Hoya tidligere i denne uge til ESPN.

- Det bliver en rigtig kamp. Jeg savner at være i ringen. Jeg elsker boksning. Boksning har givet mig, alt jeg har i mit liv, og jeg savner det bare.

  • Mike Tyson vandt sine første 19 professionelle kampe på knockout, 12 af dem i den første runde. Her ses han med sine to VM-bælter i 1987. (Foto: Anonymous)
  • Oscar De La Hoya fejrer sit WBC-verdensmesterskab i super-letvægt efter sejren over Julio Cesar Chavez i 1996.
  • I løbet af karrieren nåede Roy Jones jr. at blive verdensmester i fire forskellige vægtklasser. Her ses han efter at have vundet WBA-verdensmesterskabet i sværvægt i 2003. (Foto: HECTOR MATA)
1 / 3

I modsætning til kampen mellem Tyson og Jones jr., vil Oscar De La Hoya ikke gøre comeback i en opvisningskamp. Han vil have en professionel kamp. Og han siger, at han er klar til at kæmpe mod enhver topbokser fra den nye generation, der dominerer bokseverden netop nu – altså verdensklasse boksere 10-20 år yngre end ham selv.

Ifølge De La Hoya selv handler hans ambitioner om comeback ikke om penge. Tværtimod. Han mener, at den nye generation af boksere er alt for pengefikseret.

- Alle de her boksere er ikke på det niveau, der var for 15-20 år siden. Alle de her boksere kræver for mange penge, de kræver månen. Og de glemmer, at de kræver hårdt arbejde. Det er en kæmpe fordel for mig, for jeg ved, hvad der skal til, siger Oscar De La Hoya.

- De her boksere er her kun for pengenes skyld – og det bliver den store forskel. Jeg kæmper for æren, og de kæmper kun for pengene. Og ved du hvad? Æren vil altid vinde.

Selvom Mike Tyson går så meget op i seertal, at han har været med til at udskyde sin comeback-kamp, mener han heller ikke, at hans tilbagevenden til bokseringen er med millioner af kroner som motivation. Det er noget helt andet, der driver ham, siger han.

- Krigsguderne har genvakt mig, tændt mit ego og vil have mig til at gå i krig igen. Jeg føler mig ung igen, har han sagt om sit comeback.

- Min mentalitet er, som den altid har været. Jeg er den bedste bokser siden guds oprindelse. Hvordan kunne jeg ikke tage den her mulighed (for et comeback, red.)?

En ild, der aldrig går ud

Ifølge bokselegenderne selv er udsigten til millionlønninger altså ikke dét, som lige nu trækker de gamle giganter ud af pensionen og tilbage i bokseringen.

Og Eric Gomez giver dem ret. Han er præsident i boksepromotor-virksomheden Golden Boy Promotions og mangeårig ven og forretningspartner med Oscar De La Hoya.

Han så helst, at Oscar De La Hoya og de andre bokseveteraner undlod at samle handskerne op igen. At de droppede deres comeback-planer og lod deres boksekarrierer forblive fortid.

Men når Tyson, Jones jr. og De La Hoya vælger at vende tilbage til bokseringen, selvom de for længst har rundet deres bedste bokse-alder, handler det ikke om at vride de sidste penge ud af sporten, understreger Eric Gomez.

Det handler om noget helt andet. Det er en indre drift, som de ikke kan slukke. Et kald, som de ikke kan overhøre eller undertrykke.

- Jeg vil ikke se Oscar kæmpe igen. Det burde han ikke. Men han er en voksen mand, siger Eric Gomez.

- Sådan her er de fyre bare: Deres kompetitive ild går aldrig ud. At spille golf gør det bare ikke for dem. Der er ingen forskel på, hvorfor Tyson gerne vil kæmpe, og hvorfor Roy Jones gerne vil kæmpe. Hvis man spurgte Sugar Ray Leonard (64 år og tidligere verdensmester i boksning, red.), ville han nok også sige, at der stadig er boksere, som han mener, at han kan vinde over.

Den nye dato for opvisningskampen mellem Mike Tyson og Roy Jones jr. er den 28. november.

Facebook
Twitter