Stoffer og selvmordstanker slog ham i gulvet: Comeback-kongen klar til at tage VM-titlen tilbage

Tyson Fury var verdensmester, men indre dæmoner ødelagde hans karriere og privatliv. Nu er han tilbage i kampen om VM-titlen.

(Foto: Mike Segar)

Den britiske kæmpe blev badet i blitzregn. Chokbølgerne summede i hele arenaen.

Tyson Fury havde skabt sensation ved at slå den levende legende, verdensmesteren Wladimir Klitschko, der i ti år havde været uovervindelig. Nu var Fury udødeliggjort som manden, der havde gjort en ende på Klitschkos enevælde og overtaget hans VM-bælter.

Han stod i en boksering i Düsseldorf. Men han befandt sig i lige så høj grad på toppen af verden. I årevis havde Tyson Fury trænet og kæmpet sig vej til netop dét øjeblik.

Inden kampen havde Furys konditionstræner spurgt ham, hvad han ville gøre, hvis han vandt VM-titlen. Han havde forventet et svar a la ’holde en stor fest’ eller ’tage på en lang ferie.’ Men i stedet havde Fury kigget alvorligt på ham.

- Jeg vil blive deprimeret.

Træneren grinte af ham. Men det var ikke for sjov.

- Det bliver et antiklimaks, jeg vil blive deprimeret, gentog Fury.

At få sin drøm opfyldt blev en forbandelse. Jublen var kortvarig. For Fury havde længe kæmpet med indre dæmoner, som han havde brugt sit professionelle fokus og sin jagt på VM-titlen til at holde i skak. Nu hvor VM-bæltet var hans, var jagten slut. Og nu skyllede uroen ind over ham og oversvømmede hans sind.

- Jeg vidste altid, at jeg ikke var rask. Men jeg havde altid kunnet skubbe det om bagerst i hovedet, fordi jeg havde en mission. Min mission var at blive verdensmester i sværvægt.

- Jeg opfyldte min drøm og kunne ikke længere nå højere op. Det var mit Everest, og det var dét – derfra styrtede det hele sammen, siger Tyson Fury.

- Du tænker måske, at en sværvægtsverdensmester, en fyr som er på toppen af alting, han må da være glad, ikk’? Men det var jeg ikke. Der var ikke en dag, hvor jeg vågnede, hvor jeg ikke bad for at dø. Jeg havde alt at være glad over, men hver dag var grå og mørk. Jeg var på selvmordets rand.

Tyson Fury vandt i 2015 over verdensmesteren Wladimir Klitschko, der havde været ubesejret i 10 år. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Fury gik i sort. Han blev diagnosticeret med en bipolar lidelse. Han kæmpede med depression, angst og problemer med kokain og alkohol. Han tog 60 kilo på, blev idømt en dopingkarantæne og fik suspenderet sin bokselicens.

I over to år var han ikke i bokseringen. Og han fik frataget sine VM-titler.

- Jeg er maniodepressiv. Jeg håber bare, at nogen slår mig ihjel, før jeg selv gør det. Jeg har været ude at drikke og tage kokain mandag til fredag til søndag. Jeg kan ikke håndtere det (de psykiske lidelser, red.), og det eneste, der hjælper mig er, når jeg drikker mig sanseløs fuld, sagde Tyson Fury i 2016 til Rolling Stone Magazine.

Vendepunktet kom en dag, hvor han havde besluttet at gøre sine selvmordstanker til virkelighed.

- En dag vågnede jeg op og tænkte: ’I dag er dagen, hvor jeg gør en ende på det hele.’ Jeg ville køre min bil ud over en bro, siger Fury i en dokumentar fra ITV.

Med 260 kilometer i timen styrede han mod broen og afgrunden.

- Lige før jeg ramte broen, hørte jeg en stemme i mit hoved: ’Lad vær, du er ved at ødelægge din families liv.’

- Jeg kørte med det samme ind til siden. Jeg rystede. Og jeg ringede efter hjælp.

- Det var første gang jeg tænkte, ’okay, det er nu eller aldrig, jeg er nødt til at få det bedre.’

I nat står han der så igen. Han har kæmpet sig vej tilbage til livet. Og til bokseringen. I nat kan han generobre verdensmester-titlen, som dengang knækkede ham og blev begyndelsen på hans nedtur. Han kan bryde forbandelsen.

Tyson Fury har ikke altid haft det godt i spotlyset. Han har kæmpet med psykiske lidelser og er blevet diagnosticeret med bipolar lidelse. (Foto: Jason Cairnduff © Scanpix)

Genopstandelsen i 12. runde

Når Tyson Fury i nat træder ind i bokseringen i MGM Grand Hotel i Las Vegas mod den amerikanske sværvægtsverdensmester Deontay Wilder, er det ikke kun et opgør med hans egen forhistorie – men også hans forhistorie med netop Deontay Wilder.

I 2018 mødtes de i et spektakulært boksebrag, der markerede Tyson Furys tilbagevenden til verdenstoppen. Kampen var et neglebidende, nervepirrende drama fra første til sidste gongong.

Fury pressede Wilder med hurtige kropsfinter og stædige jabs. Men i 9. runde slog Wilder, som er kendt for sin uhyggelige knockout-styrke, Fury i gulvet. Fury kom på benene igen og kæmpede sig tilbage i kampen. Men i 12. runde hang Furys parader i et par sekunder for lavt. Og igen slog Wilder ham ud.

Denne gang med sådan en kraft, at det sendte Fury bevidstløs til tælling. I et øjeblik lå Furys 206 centimeter udstrakt og ubevægelige på bokseringens gulv. Øjnene var lukkede og kroppen slukket. Det lignede, at kampen var slut.

Dommeren begyndte sin ti sekunders nedtælling.

1, 2, 3…

Fury kom langsomt tilbage til bevidsthed, men hans blik var blankt.

4, 5, 6…

Furys krop, stadig på gulvet, begyndte at genstarte.

7, 8, 9…

  • Tyson Fury blev slået i gulvet i 12. runde med Deontay Wilder. (Foto: Andrew Couldridge)
  • Dommeren tæller ned. (Foto: Andrew Couldridge)
  • Fury kæmper sig på benene. (Foto: Andrew Couldridge)
1 / 3

Sekundet inden dommeren skulle til at vinke kampen af og udråbe Wilder som vinder, fik Fury skrabet sig selv op fra gulvet og stablet sig på benene. Groggy, men klar til kamp.

Tilskuerne måbede. De kunne ikke tro, hvad de havde set. At Tyson Fury havde overlevet og var genopstået fra den knockdown var et bokse-mirakel.

- Jeg havde en drøm før kampen. Jeg så, at jeg ville blive slået ud, og jeg så, at jeg ville rejse mig op igen. I træningen op til kampen øvede vi endda, hvordan jeg skulle rejse mig fra gulvet, når jeg blev slået ud, siger Fury til BT Sport.

- Jeg var bevidstløs i et par sekunder. Da jeg åbnede øjnene igen, tænkte jeg én ting: Rejs dig op. Det er dét, man bliver oplært og opdraget til som bokser. Når du bliver slået ud, rejser du dig op igen. Hvis jeg kan komme tilbage fra psykisk sygdom, depression, angst og selvmordstanker, kan jeg komme tilbage fra alt. Hvis jeg kan åbne mine øjne, rejser jeg mig op og fortsætte med at kæmpe. Det er jeg født til.

Med Fury tilbage på benene gik kampen tiden ud og skulle afgøres på dommerstemmer. Den blev uafgjort.

Afgørelsen blev kaldt kontroversiel. Mange mente, at Fury havde vundet kampen på point på trods af, at han to gange havde været i gulvet. I nat skal regnskabet så gøres op, når Fury og Wilder igen står over for hinanden i bokseringen til afgørelsens time.

Efter Tyson Fury kom tilbage på benene i 12. runde, blev kampen afgjort uafgjort på dommerstemmer. Nu mødes Wilder og Fury så igen for at få gjort regnskabet op. (Foto: Andrew Couldridge)

Søndagen er rædslernes dag

Både som menneske og som bokser har Fury bevist, at han besidder evnen til at rejse sig, når han bliver slået ud.

Efter sin lange nedtur begyndte han i behandling og genoptog boksningen. Langsomt fik han taget favntag med sine indre dæmoner, han vendte tilbage til sin fysiske topform, og han leverede sit comeback på verdensscenen med vanvidskampen mod Wilder.

Selvom han nu er ædru, 60 kilo lettere og tilbage som topbokser, spøger en ulmende uro stadig i hans sind.

- Det er en løbende bekymring, og det vil den være til den dag, jeg dør. Det er ikke noget, man kan kurere. Det er noget, som altid vil være i mig og altid vil vende tilbage. Men så længe jeg holder mine rutiner og lever sundt, tror jeg, det forbliver okay, siger Fury til The Guardian.

- Træning er min terapi.

Derfor er søndag den hårdeste dag på ugen for Fury. Det er nemlig den eneste dag, han ikke er i træningscentret.

- Hver søndag er jeg altid suicidal. Når jeg går i seng søndag aften, ser jeg frem til mandagen, så jeg kan komme tilbage til mig selv. Tilbage til træningscentret, siger Fury til Behind The Gloves.

- Det er sådan, jeg lever mit liv. Det er rutinen, der holder mig i live og holder mig kørende. Hvis jeg stoppede med at træne, ville jeg være død i løbet af et år, det er sikkert.

Ondt blod

At Tyson Fury er en mand tynget af tungsind er ikke til at se til pressemøderne op til hans kampe. Her møder han op i spraglede jakkesæt og med en kavalkade af kække kommentarer. The Gypsy King, som hans bokse-persona bliver kaldt, bevæger sig altid i grænselandet mellem det energiske og det excentriske.

Han tøver ikke med at deltage i en af boksningens gamle traditioner, trash-talk. Op til nattens kamp har Fury flittigt kastet verbale fornærmelser efter Wilder.

- Jeg ved, Wilder er hjemsøgt af kampen mod mig. Det må påvirke dig mentalt, når du tror, at du er uovervindelig og en eller anden fed fyr så kommer ud af pension og tydeligt tæver dig, siger Fury om Wilder.

Wilder har også deltaget i den psykologiske krigsførelse frem imod nattens omkamp.

- Glem aldrig, at da jeg fandt dig, var du helt væk på stoffer. Du var tyk som et hus, og du overvejede at begå selvmord. Glem aldrig, hvem der bragte dig til big-time boksescenen. Jeg bragte dig tilbage, slæbte dig tilbage, sagde Wilder på pressemødet et par dage inden kampen.

- Og det er dén mand, du vælger at kæmpe imod? En mand, der overvejer selvmord. Du troede, du ville få en nem sejr, gjorde du ikke? Men din plan virkede ikke. Jeg mødte op og gav dig en røvfuld, svarede Fury prompte.

Comeback er blevet hans kendetegn. Og i nat vil han gøre det igen.

- Jeg er en million procent sikker på, at jeg slog ham i vores første kamp. Jeg tog hans bedste slag, og jeg rejste mig op og kæmpede tilbage, siger Fury.

- De (dommerne, red.) stjal et af de største comebacks nogensinde fra mig. Men jeg er her stadig. Og nu skal fejlen rettes.

Facebook
Twitter