Tre VM-bælter er ikke nok for Joshua: Vil rykke hovedet af Tyson Fury og donere penge til amatører

Anthony Joshua og Tyson Fury mødes med stor sandsynlighed i årtiets boksebrag i løbet af 2021.

Anthony Joshua efter sin sejr over Andy Ruiz Jr. sidste år, da han sikrede sig verdensmestertitlen i forbundene IBF, WBA, WBO og det lidt mindre IBO. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)

Hvordan kan man overhovedet have noget tilfælles med en mand, hvis hoved man har lyst til at tage af skuldrene?

For boksestjernen Anthony Joshua er svaret simpelt. I løbet af 2021 vil den 31-årige brite nemlig møde Tyson Fury i årtiets boksebrag, hvor der kommer til at være hele fire VM-bælter på spil, og det lidt mindre IBO-bælte. Sammenligningen mellem de to skal findes i deres indgang til boksning.

De to britiske boksere kommer nemlig begge fra en særdeles ydmyg start på boksetilværelsen, og så krydsede deres veje for ti år siden i en amatørbokseklub i Finchley, Nordlondon.

Tyson Fury, der allerede havde været professionel i to år på det tidspunkt, var på besøg i bokseklubben i Finchley, hvor han og den dengang 20-årige amatørbokser Anthony Joshua skulle sparre med hinanden. Og Joshua husker tydeligt, hvordan han fandt sin motivation.

- Alt, jeg ønskede, var hans (Tyson Fury’s, red.) Rolex-ur, fortæller Anthony Joshua ifølge The Guardian.

Anthony Joshua var lykkelig over at kunne beholde sine VM-bælter efter sejren over Kubrat Pulev den 12. december. (Foto: Andrew Couldridge © Scanpix)

Fury havde nemlig lovet sit ur væk, hvis Joshua kunne slå ham ud. Fury fortalte senere om Rolex-mødet mellem de to briter.

- Han giv mig en uppercut, og hvis jeg havde haft en svag hage, så havde jeg været slået ud i en måned. Jeg vurderer mig selv, som en af de bedste sværvægtsboksere i verden, men i tre runder slog han mig. Jeg tænkte: ’Oh my god, en amatør dræber mig,’ fortalte Tyson Fury til BBC tilbage i 2010 efter sparringen med Joshua.

Nu står de to verdensmestre til at mødes igen i en kamp om deres fire fælles VM-bælter fra forbundene IBF, WBA, WBO og WBC. Joshua, der står noteret for de første tre plus sit IBO-bælte, forsvarede sine bælter i midten af december mod den bulgarske bokser Kubrat Pulev, som var den sidste forhindring inden Fury-mødet.

Om koblingen mellem Rolex-mødet og det kommende møde fortæller Joshua:

- Jeg var sulten dengang, og jeg er endnu mere sulten nu. Der var et Rolex-ur på spil, men nu er der en endnu større krukke med guld for enden af regnbuen, og jeg vil tage hans hoved af hans skuldre, når kampen begynder.

- Jeg er sikker på, at jeg vinder, siger Anthony Joshua.

Tyson Fury efter sin WBC-titel, som han sikrede mod Deontay Wilder tilbage i februar. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

Giver noget tilbage til britiske bokseklubber

Boksebraget mellem Fury og Joshua er dog ikke det eneste, den 31-årige bokser har i hovedet i disse dage. Anthony Joshua har nemlig doneret et sekscifret beløb til amatørbokseforbundene i England, Wales og Skotland.

Det er sin egen fortid som amatørbokser, der har fået Joshua til at give noget tilbage til amatørbokseklubberne rundt i Storbritannien.

- Græsrodsidræt ændrer livet for mange mennesker. Så lad os have boksning i tankerne i fremtiden, for mødet mellem mig og Tyson Fury bliver kæmpestort. Vi er nået hertil fra græsrodsklubberne – fra tæt på ingenting. Så med lidt hjælp, hvem ved så, hvor langt vi kan komme i bokseindustrien? siger Anthony Joshua.

Og havde det netop ikke været for den lokale bokseklub, så havde Joshua muligvis ikke vundet OL i 2012 som amatørbokser og sine nuværende tre VM-bælter som professionel.

- Jeg husker, at jeg blev smidt af det olympiske hold i 2011, hvor jeg efterfølgende gav op på boksning. Jeg begyndte at hænge ud i det lokale område, og jeg begyndte at ryge igen. Min træner ringede til min mor og sagde: ’Hvor er din søn? Han roder rundt. Få ham tilbage i klubben’.

- Det viser, hvor vigtigt det er ikke kun at have åbne bokseklubber, men også adgang til folk fra en ældre generation, som kan give en følelse af visdom, et tilhørsforhold og vejledning, siger Joshua.

Anthony Joshua med sin OL-guldmedalje, som han vandt som amatørbokser i 2012 i London. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Flere lokale bokseklubber har været nødsaget til at lukke i England på grund af coronapandemien, og boksning var samtidig ikke en af de sportsgrene, som fik del i de 2,5 milliarder kroner, der blev givet som økonomisk hjælp tilbage i november. Noget, en ung Anthony Joshua ikke ville kunne bære.

- Hvis jeg var 18 år igen, og jeg var i en position, hvor bokseklubben var lukket og måske ikke åbnede igen, ville jeg være ødelagt, siger Joshua til BBC.

Heldigvis har han mulighed for at træne frem mod kampen om de fire VM-bælter i sværvægt, der forhåbentligt for alle bokseelskere bliver en realitet næste år. Selv er han ikke bange for at tale kampen op, som han er sikker på kommer til at ske.

- Hvis Tyson Fury og jeg bokser, som jeg er sikker på kommer til at ske, så kommer det til at blive en af de største sportsbegivenheder i landet siden VM i fodbold (i 1966, red.).

Facebook
Twitter