Udsat for knivoverfald og dødstrusler: Bokser forfølges for at kritisere Tyrkiets præsident

Den tyrkiske bokser Ünsal Arik blev i december overfaldet med kniv. Overfaldet skyldes hans kritiske udtalelser om Tyrkiets præsident, siger han.

Den tyrkiske bokser Ünsal Arik blev i december overfaldet med kniv. Selv er han sikker på, at overfaldet skyldes hans kritiske udtalelser om Tyrkiets præsident, Erdogan. (Foto: DB © imago/Agentur Baganz)

Den tyrkiske bokser Ünsal Arik har siden 2018 været forsvarende europamester i superweltervægt i forbundet UBF. Men de seneste år er han nærmest blevet mere kendt for sine politiske holdninger end for sine evner i en boksering.

Ünsal Arik er åbenmundet modstander af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Han har blandt andet udgivet en sang, hvor han kritiserer præsidenten. Og han er gået i bokseringen i en t-shirt med teksten ’Landet tilhører Atatürk (Tyrkiets første præsident, red.), ikke Tayyip.´

Ünsal Arik i sin regeringskritiske t-shirt:

Hans politiske udmeldinger har haft konsekvenser. I december delte han et blodigt billede på Twitter. Han var blevet knivoverfaldet. Og han var ’100 procent sikker på’, at hans overfaldsmænd var Erdogan-tilhængere, skrev han.

- En dag vil regningen komme. Jeres angreb var modigere end sidste gang. Prøv at angribe mig forfra næste gang. Jeres lusken overrasker mig ikke. I havde en kniv, jeg havde modet.

Det er ikke første gang, at Erdogan-tilhængere er kommet efter Ünsal Arik. I august fortalte han, at han i forruden af sin bil havde fundet en konvolut med en patron i. Og kort tid efter begyndte han at modtage opkald med dødstrusler.

- Hvis jeg en dag bliver slået ihjel, så ved I, at det var af hænderne af Tayyip-tilhængere, skrev han på Twitter.

'Han er vores tids Hitler'

Ünsal Arik, som bor i Tyskland, tør ikke længere rejse ind i Tyrkiet. Han frygter at blive retsforfulgt for sine regeringskritiske udtalelser. En frygt, han deler med flere tyrkiske sportsstjerner.

Blandt andre har den tyrkiske NBA-stjerne Enes Kanter ligesom Ünsal Arik kritiseret Erdogan og hans styreform i Tyrkiet.

- Tusinder af mennesker bliver kidnappet, smidt i fængsel, bliver tortureret og voldtaget. Erdogan er en forfærdelig mand. Han er vores tids Hitler. Jeg håber, at omverdenen kan gøre noget ved det, sagde Enes Kanter tilbage i 2017 i en video på Twitter.

På grund af sine vedholdende kritiske udtalelser om Erdogan har Enes Kanter fået frataget sit tyrkiske pas og er blev efterlyst internationalt af Tyrkiet.

Enes Kanter har fortalt, at han hver dag modtager dødstrusler på de sociale medier fra Erdogan-støtter fra hele verden. Og derfor sover han også med en panik-knap i sit soveværelse, så han kan tilkalde hjælp med det samme, hvis han bliver utryg og frygter for sit liv.

Facebook
Twitter