Buster blev hamret i gulvet af Mike Tyson: To omgange senere leverede han århundredets boksesensation

I år er det 30 år siden, at Buster Douglas brugte sin mors pludselige død som drivkraft til at blive historiens mest overraskende bokseverdensmester.

Tokyo, 11. februar 1990

Buster Douglas ligger på kanvassen i en boksering og kæmper for at komme op.

"One, two, three..."

Kamplederens tælling gjalder ud over den halvtomme hal i den japanske hovedstad.

I knap otte omgange har Douglas undgået Mike Tysons livsfarlige uppercut, men denne gang går det galt.

To gange inden for ti sekunder har Tyson hamret højrelabben op i hagen på Douglas. Det andet slag sender udfordreren i gulvet.

"Five, six, seven...”

Alle kommentatorer og eksperter har forventet det her øjeblik. Hvad ingen af dem har regnet med er dog, hvad der sker nu.

Mike Tyson kigger til, mens Buster Douglas forsøger at komme op i slutningen af ottende omgang. (Foto: SADAYUKI MIKAMI)

23 dage tidligere er Buster Douglas også blevet slået i gulvet. Dog ikke af den farligste højrehånd i en boksegeneration, men til gengæld af en tragisk nyhed.

Hans mor er død.

47-årige Lulu Pearl Douglas er faldet om med et slagtilfælde hjemme i sin bolig. Hun overlever ikke.

Buster Douglas står foran sit livs vigtigste boksekamp og er ramt af sit livs anden store tragedie.

Otte år tidligere er Busters bror, Arthur, på besøg hos en ven, da en pistol falder ned fra et køleskab og går af, da den rammer gulvet. Kuglen rammer Arthur i nakken og slår ham ihjel.

Nogenlunde samtidig med at Buster Douglas får den triste besked om sin mor, flyver Mike Tyson til Tokyo, hvor de to bokseres VM-kamp skal udkæmpes.

"Iron" Mikes ego er lige så uigennemtrængeligt som hans jernhårde kælenavn.

Han er den ubestridte sværvægtsverdensmester og har VM-bælterne i alle de tre store forbund WBA, WBC og IBF, men han har ikke motivationen på plads.

- Jeg havde ikke lyst til at kæmpe den kamp. Jeg var kun interesseret i at feste og at være sammen med kvinder, har Mike Tyson senere forklaret i sin selvbiografi "Undisputed".

- Jeg betragtede ikke Buster Douglas som nogen stor udfordring. Jeg gad ikke engang se hans kampe på video. Jeg havde ikke haft nogen problemer med at besejre de boksere, der tidligere havde slået ham ud, husker Tyson.

Verdensmesteren havde noget at have sit ego i. Han havde bokset 37 kampe og vundet dem alle.

I 17 af kampene havde han knockoutet sin modstander i løbet af den allerførste omgang, og det var præcis, hvad der var sket i Tysons seneste opgør, hvor han udboksede og knockoutede Carl "The Truth" Williams på blot 93 sekunder.

Mike Tyson viser sin bonus på 100.000 dollars, som han får af sin promotor Don King for hver af sine knockouts. (Foto: BRUCE BOYAJIAN)

Buster Douglas trænede stenhårdt for at være i den bedste mulige form i det, der efter al sandsynlighed ville blive hans livs eneste titelkamp. Han tog ikke engang en fridag, da hans mor døde.

Verdensmesteren Mike Tyson brugte i stedet den største del af sin forberedelse til kampen på at have sex med japanske rengøringsdamer på sit hotel, har han senere fortalt i sin bog.

 • Mike Tyson(tv.) og Buster Douglas (th.) inden kampen i Tokyo. (Foto: Nick Ut)
 • Pressemøde inden kampen i Tokyo. Den legendariske promotor Don King står som nummer to fra højre. (Foto: SADAYUKI MIKAMI)
 • Tyson og King på charmeoffensiv hos den japanske boksekommissær Mikoto Misaka. (Foto: SADAYUKI MIKAM)
 • Tyson får en mini-undervisning i japansk kampsport inden sin VM-kamp. (Foto: SADAYUKI MIKAM)
 • Buster Douglas træner igennem på sandsækken inden kampen mod Tyson. (Foto: TSUSHI TSUKADA)
1 / 5

Da de to boksere trådte ind i ringen den 11. februar, var der titusindvis af tomme sæder i Tokyo Dome-arenaen i den japanske hovedstad.

For at tilgodese de amerikanske tv-seere blev kampen nemlig bokset ved frokosttid klokken 12 i Japan. Ikke et specielt tilskuervenligt tidspunkt.

Men hvorfor skulle en højtprofileret VM-kamp mellem to amerikanske boksere egentlig også kæmpes i Japan?

- Vi tog til Tokyo, fordi ingen i USA ville betale en fucking øre for at se Buster Douglas bokse mod Mike Tyson, har Douglas' manager John Johnson senere fortalt.

Ingen i bokseverdenen var nemlig i tvivl om, at Tysons kamp mod Buster Douglas blot var en uanseelig forret.

I kulissen ventede stjernebokseren Evander Holyfield nemlig på at få sin chance mod Tyson, og Holyfield var da også på plads på første række i Tokyo for at se sin nok kommende modstander.

 • Buster Douglas får mange glimrende slag ind i kampens begyndelse. (Foto: ITSUO INOVYE)
 • Især Douglas' højrehånd volder Tyson problemer. (Foto: SADAYUKI MIKAMI)
1 / 2

Men det blev hurtigt tydeligt for både Holyfield, kommentatorer og tv-seere, at det var en noget uskarp Mike Tyson, der indtog ringen og indledte opgøret mod den 15 centimeter højere Douglas.

- Kampen startede, og jeg boksede elendigt. Jeg slog så hårdt, som jeg kunne, fordi jeg vidste, at fangede jeg ham rigtigt, så ville han ikke komme op igen. Jeg var ligeglad med, hvor stor han var. Men jeg slog stort set ikke. Jeg har aldrig sendt så få slag afsted i en kamp, husker Tyson.

De amerikanske kommentatorer var chokeret. Eksperterne kæmpede med at forstå, hvad der foregik.

Tyson var så stor favorit inden kampen, at næsten ingen bookmakere havde accepteret væddemål på opgøret.

Men i de første omgange var det i stedet Buster Douglas, der kom farende ud fra ringhjørnet og ramte superstjernen Tyson gang på gang, og det skabte en besynderlig stemning i den halvfyldte arena i Tokyo.

- Tilskuerne kom for at se Godzilla, og så var det pludselig den forkerte mand, der var Godzilla. Og i stedet for at heppe på underdog'en, så var det som om, at tilskuerne blev deprimeret, som om de var gået ind for at se den forkerte film, lød det efterfølgende fra Larry Merchant, der kommenterede kampen for amerikansk tv.

Og han bliver bakket op af sin kommentatorkollega Jim Lampley.

- Der var så stille, at vi kunne høre, når de bevægede sig rundt i ringen og deres fodsåler ramte kanvassen. Det betød, at vi nærmest hviskede vores kommentering, lidt ligesom man gør i golf, har Lampley senere sagt.

Kondom på øjet

I femte omgang af opgøret har Douglas efterhånden ramt Tyson så mange gange, at verdensmesterens venstre øje er hævet voldsomt op.

- Men da jeg kom tilbage til ringhjørnet havde mine folk ikke 'endswell' (iskoldt metalstykke til hævelser) til at holde mit øje åbent. Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, da de fyldte noget, der lignede et ekstra stort kondom op med isvand og lagde det på mit øje, husker Tyson.

I ottende omgang har Douglas sin nærmest uovervindelige modstander helt ude i tovene.

Men i sin iver for at slå Tyson ud, åbner han et lille hul i sine parader, og det er alt, hvad verdensmesteren skal bruge.

 • Mike Tyson får endelig et godt slag ind på Buster Douglas i ottende omgang.
 • Douglas ligger på gulvet, mens Tyson ser til. (Foto: SADAYUKI MIKAMI)
 • Douglas kæmper for at komme op, mens kamplederen tæller over ham. (Foto: SADAYUKI MIKAMI)
1 / 3

Uppercutten sender Douglas til tælling, og her oprandt et øjeblik, der efterfølgende blev diskuteret flittigt.

Kamplederen starter nemlig først med at tælle over en groggy Buster Douglas et par sekunder efter hans 105 kilo tunge korpus rammer gulvet.

"Five, six, seven…"

Rystet og svimmel stavrer udfordreren tilbage på benene blot millisekunder inden kamplederens tælling når til 10.

Mike Tyson kommer blæsende mod Douglas som en rasende tyr, men bliver stoppet af gongongen.

Ottende omgang er slut.

Douglas får et enkelt minuts pause til at komme sig over det, som flere boksere har skullet bruge dage og uger på at komme sig over. En uppercut fra Mike Tyson.

Men det lykkes at komme tilbage. Niende omgang byder på sublim boksning, hvor både Tyson og Douglas langer slag ud og tager imod.

Og i tiende omgang sker det så. Det, som de fleste havde regnet med, aldrig ville kunne lade sig gøre.

 • Buster Douglas slår Mike Tyson i gulvet i tiende omgang, mens tilskuerne ser chokeret til. (Foto: TSUGUFUMI MATSUMOTO)
 • Douglas står over Tyson, der for første gang i sin karriere er blevet slået i gulvet. (Foto: TSUGUFUMI MATSUMOTO)
1 / 2

- De fire slag var nogle af de bedste, jeg nogensinde har landet. Det startede med en glimrende uppercut, og så blev jeg bare ved med at slå og sendte ham direkte i gulvet. Som min far (også en tidligere bokser, red.) altid sagde: 'Du skal fortsætte med at slå, indtil han er væk', husker Buster Douglas.

Tyson bliver tildelt det sidste slag på højre side af hovedet, da han allerede er på vej i gulvet.

Nu ligger han og ligner en mand, der overhovedet ikke forstår, hvad der foregår.

Han er blevet sendt til tælling for første gang i sin karriere.

- Jeg regnede med, at han ville komme op. Men da jeg så ham på alle fire, mens han prøvede at få fat i sin tandbeskytter, der vidste jeg, at det var slut, erindrer Buster Douglas.

Tyson forsøger at støtte sig til kamplederen for at komme tilbage på benene.

"Eight, nine, ten!"

Men det lykkes ikke.

Tyson er færdig. Kamplederen stopper kampen. (Foto: ITSUO INOVYE)

Verdensmesteren kommer godt nok op at stå, men han er ikke i stand til at fortsætte.

Kamplederen vifter med hænderne for at indikere, at kampen er overstået.

Buster Douglas har gjort det umulige. Han har slået Mike Tyson og kan nu kalde sig for verdens ubestridte sværvægtsverdensmester.

I ringen efter kampen er det den amerikanske tv-kanal HBO's kommentator Larry Merchant, der laver det første interview med den sensationelle verdensmester.

- Hvorfor vandt du den her kamp, som ingen troede du kunne vinde?

- Min mor.

- Min mor. Gud velsigne hende, lyder det fra Douglas, mens han tørrer tårerne væk fra sine øjne stadig iført sine røde boksehandsker.

Mike Tyson blev først verdensmester igen seks år senere efter også at have afsonet en dom på tre år for voldtægt.

Buster Douglas fik den titelkamp mod Evander Holyfield, som Tyson ellers var tiltænkt. Holyfield vandt på knockout i tredje omgang.

Kilder:

"Undisputed Truth - My Autobiography" af Mike Tyson

"The Last Great Fight" af Joe Layden

"Tyson-Douglas: The Inside Story of the Upset of the Century"af John Johnson og Bill Long

TV-produktionen af kampen mellem Mike Tyson og Buster Douglas. Vist på HBO, 11. februar 1990.