Camilla hadede at cykle i skole som barn: Nu har hun trampet sig til både EM- og VM-guld i år

Camilla Søgaard vandt lørdag EM-guld i mountainbike-orientering på den lange distance i Portugal.

- Jeg synes, at den lange distance er den fedeste at vinde. Det er også den hårdeste, siger Camilla Søgaard. (Foto: Nina Hoffmann/Dansk Orienterings-Forbund)

Jo, det er da paradoksalt, medgiver Camilla Søgaard.

At den lille pige fra Egebjerg et stenkast nord for Horsens, som ikke kunne fordrage sin cykel og tilmed hadede at bruge den, nu er både verdens- og europamester i mountainbike-orientering.

- Det er skørt. Det synes jeg jo også selv, griner hun.

I denne weekend er 30-årige Camilla Søgaard og det danske landshold til EM i Portugal, og her kunne danskeren lørdag efter godt og vel halvanden time på den lange distance kigge op på tavlen og se sit navn øverst.

Den slags rimer på guldmedalje og understreger samtidig danskerens suverænitet i år, hvor hun for fire måneder siden vandt VM-guld på samme distance.

- Jeg vidste, at hvis jeg ramte niveauet, kunne jeg godt være med. Men der er bare så mange andre ting, der spiller ind og skal gå op, siger Camilla Søgaard.

Det var den anden danske EM-guldmedalje til mesterskabet efter Nikoline Splittorff triumferede på mellemdistancen i fredags.

Mountainbike-orientering (MTBO) er en hybrid mellem mountainbike og orienteringsløb. Den bedste til at finde posterne langs ruten og samtidig trampe sig over målstregen i hurtigste tid vinder.

Egentlig var det slet ikke meningen, at Camilla Søgaard skulle høste et hav af EM- og VM-medaljer på sin terrængående cykel. Da hun var ti år, begyndte hun til "almindelig" orienteringsløb og var både med på U16-landsholdet og en del af junior-eliten (de bedste unge løbere i Danmark, red.)

En skade tvang hende dog til at stoppe.

- Jeg kunne ikke holde til at løbe mere end syv-ni timer om ugen, siger Camilla Søgaard.

Siden skulle et efterskoleophold vise sig at blive skelsættende. Hendes tvillingebror fik en knæskade og endte ad omveje i sporten - og Camilla Søgaard fulgte hurtigt trop.

- Jeg begyndte at cykle som alternativ træning til løb, og så fandt jeg ud af, at det var jeg faktisk ret god til. Og så har jeg cyklet siden, siger hun.

Ret god til? Genlæs ovenstående faktaboks med danskerens meritter og vurdér selv, om Camilla Søgaard nok nærmere er ydmygheden selv.

Camilla Søgaard i aktion under weekendens europamesterskaber. Til venstre og nederst i højre hjørne er det på den lange distance, hvor danskeren lørdag vandt EM-guld. Det sidste billede er fra fredagens sprint, hvor Camilla Søgaard tog en bronzemedalje, mens en anden dansker, Nikoline Splittorff, vandt guld. (Foto: Nina Hoffmann/Dansk Orienterings-Forbund og EMTBOC 2021)

Camilla Søgaard kører både mountainbike, cykelcross, banecykling og deltager også i landevejsløb på motionsniveau. Kampen med kortet har imidlertid altid været dét, som fangede hendes interesse.

- Faktisk hadede jeg at cykle som barn, fordi det altid var sådan noget transportcykling til og fra skole. Jeg kom altid til at svede, fordi jeg ikke kunne lade være med at cykle hurtigt, siger Camilla Søgaard.

Men da hun fik sin første mountainbike, blev det pludselig noget helt andet.

- Så var det ikke bare at køre på en cykelsti. Det er langt mere teknisk. Og kombinationen mellem, at man har en puls på 210 og skal finde vej samtidig, er det fedeste. Man skal kunne træffe gode beslutninger og kan ikke bare køre med hovedet under armen og slå hjernen fra, siger europamesteren.

Facebook
Twitter