Kulturministeren vil udelukke Rusland fra al international sport

Rusland skal ikke kunne bruge sport eller kultur til at promovere sig, mener Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Vladimir Putin og Rusland skal udelukkes fra al sport, mener kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen. (Foto: © damir Sagolj, Ritzau Scanpix)

Det var den eneste rigtige løsning at rykke Champions League-finalen fra russisk jord til Stade de France i Paris.

Det fortæller kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), som kalder Ruslands invasion af Ukraine for 'en uhyre voldsom og alvorlig situation'. I et interview med DR Sporten gør hun det samtidigt klart, at sanktionerne ikke må stoppe ved den europæiske fodboldfinale.

- Vi står i en situation med krig på europæisk jord. I det lys mener jeg, at hverken russiske klubber eller sportsudøvere skal kunne deltage i international idræt.

- Det er en invasion af et frit, demokratisk, europæisk land. Og det har konsekvenser, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen til DR Sporten.

De konsekvenser bør effektueres hurtigst muligt, fortsætter hun. Vinterudgaven af de paralympiske lege i Beijing løber af stablen til marts, hvor russiske atleter stiller op for Ruslands Paralympiske Komité.

Senere i marts møder det danske U18- og U19-landshold i fodbold Rusland ligesom Danmarks fodboldkvinder skal en tur til Moskva til september.

Rusland og russiske atleter skal ikke kunne deltage i international sport, mener kulturministeren. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Rusland skal ikke promovere sig med kultur

På spørgsmålet om hvorvidt en aflysning af fremtidige sportsbegivenheder ikke er at straffe atleterne, siger Ane Halsboe-Jørgensen til, at Rusland ikke skal kunne føre krig og drible rundt med en bold på en og samme tid.

- Det handler om, at atleterne repræsenterer et land, som har invaderet et andet land og dermed bragt krig til europæisk jord for første gange i mange år. Det skal også have konsekvenser på kultur- og sportsområdet.

- Rusland skal ikke have lov til at bruge kultur til at promovere landet, når Rusland har angrebet Ukraine, forklarer hun.

I løbet af i dag har Det Internationale Skiforbund og Formel 1 eksempelvis droppet konkurrencer i Rusland, ligesom den finske ishockeyklub Jokerit trak sig fra den russisk baserede liga, KHL.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen fortæller, at hun bakker op om alle de sports- og idrætsorganisationer, der både i Danmark og internationalt forsøger at lægge et pres på Rusland.

- Det er vigtigt at understrege, at det her også er en stærk opfordring til vores sports- og idrætsorganisationer om at fortsætte presset. Jeg vil stærkt opfordre til, at vi går ned ad den vej, hvor vi ikke har sportsbegivenheder på russisk jord, og hvor russiske hold ikke deltager.

- Vi lægger et pres de steder, hvor vi er politiske. Så ja, Danmark er aktive i, hvordan vi håndterer den her situation. Også når der kommer til sport- og kultur, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen til DR Sporten.