Christian har droppet Østrigs landshold - nu kan han give Danmark sjælden succes på ski

Den alpine skiløber Christian Borgnæs jagter sjældne World Cup-point til Danmark, når han åbner den alpine skisæson.

(Foto: Privat)

Opdateret. Det fremgik tidligere af artiklen at Christian Borgnæs kunne vinde Danmarks første World Cup-point nogensinde. Det er nu rettet.

Jojo. Man kan da godt høre på accenten, at den ikke sidder helt i skabet. Men hvad kan man forvente, når fødsel og opvækst er foregået i Østrig. Langt væk fra flade kornmarker og dansk som førstesprog.

Alligevel forstår man hvert et ord, når Christian Borgnæs taler. På dansk vel at mærke.

Og det brænder tydeligt igennem, at den 26-årige skiløber glæder sig til at få konkurrencedragten på, når han sammen med verdens bedste alpine skiløbere i weekenden åbner World Cup-sæsonen i østrigske Sölden.

For selvom Christian Borgnæs har været vant til at køre i rød-hvide farver, har det altid været med det østrigske flag på dragten. Men det er slut nu.

Tidligere på året fik Borgnæs nemlig den endelige godkendelse til at måtte repræsentere Danmark, og selvom det har været officielt noget tid, blev det alligevel bare en smule mere håndgribeligt, da konkurrencedragten med Dannebrog på det ene lår landede i hjemmet i Østrig.

- Jeg kan godt mærke, at det begynder at komme tæt på nu, og selvfølgelig glæder jeg mig til at kunne repræsentere de danske farver ved World Cuppen, lyder det fra den 26-årige skiløber.

Christian Borgnæs er født og opvokset i Østrig, men fordi hans far er dansk, har han hele sit liv haft dobbelt statsborgerskab, og derfor er det nu muligt, at han kan repræsentere Danmark på pisterne over hele verden.

Godt nok har Christian Borgnæs været vant til at køre i en rød og hvid dragt, men til den kommende sæson bliver det østrigske flag byttet ud med Dannebrog. (Foto: Dominik Raschner)

Holder med Danmark, når der er landskampe

Christian Borgnæs har to gange i karrieren kørt sig til World Cup-point i storslalom, og i 2020 blev han østrigsk mester i samme disciplin. Dermed går Borgnæs direkte ind som et absolut topnavn inden for dansk skisport, og han kan blive den første til at få point siden Mads Schousboe Bødker blev nummer 15 i kombination i 1988.

Men hvorfor overhovedet skifte Østrig ud med Danmark? Forklaringen findes i den store konkurrence, der er blandt de bedst østrigske skiløbere, og det faktum, at det østrigske forbund efter sidste sæson lavede nogle omstruktureringer, som betød, at Christian Borgnæs ikke længere havde en plads i World Cup-gruppen.

- Jeg ville blive rykket ned i en gruppe på et lavere niveau med nogle trænere, som jeg ikke kendte. Det ville ikke være optimalt for mig, så overvejelserne om at repræsentere Danmark kom i spil.

Christian Borgnæs har boet i Østrig hele sit liv, men har ofte været i Danmark - især om sommeren, når sneen har forladt pisterne. Derfor føler han sig lige så dansk, som han føler sig østrigsk.

- Det kan godt være, folk tænker, at nu skifter jeg bare til dansk flag for stadigvæk at kunne køre, men sådan har jeg det slet ikke. Når der er landskampe i sport, holder jeg med Danmark, så for mig er det ikke mærkeligt, at jeg nu repræsenterer Danmark, fortæller Christian Borgnæs.

Selvom Christian Borgnæs er født og opvokset i Østrig, så har det danske flag altid været en del af skiløberens liv. (Foto: Privat)

Optakten til denne skisæson har derfor været en smule anderledes end de foregående for Christian Borgnæs. For med sit farvel til det østrigske skiforbund gav han også afkald på at kunne træne under de østrigske faner.

Og fordi Danmark ikke har samme mængde af skiløbere på højeste niveau, foregår træningen nu på et privat hold bestående af skiløbere fra flere forskellige nationaliteter.

Men det behøver ikke nødvendigvis at være skidt for Christian Borgnæs, for historikken fortæller noget andet.

- Jeg kender træneren rigtig godt og trænede også med holdet for fire år siden, og det er de år, hvor jeg har forbedret mit skiløb allermest. Så det er faktisk et rigtig godt setup for mig, både personligt, men også rent sportsligt, fortæller Christian Borgnæs.

Den nye Borgnæs i dansk skisport

Nu er Christian Borgnæs så gået fra at være et ansigt i mængden i østrigsk skisport til at være den absolut bedste skiløber i Danmark. Men det er faktisk ikke noget, han rigtig har skænket en tanke.

Selv føler han ikke, at alle øjne pludselig er rettet mod den nye stjerne i dansk skisport. Skistøvlerne spændes nemlig mest for hans egen skyld. Men at han forhåbentligt kan være med til at skabe noget opmærksomhed om skisporten i Danmark har han til gengæld tænkt en del over.

For at Borgnæs-navnet skal være med til at udvikle dansk skisport er ikke en ny ting.

Christians far, Jens Borgnæs, har gennem flere år spillet en stor rolle i Danmarks Skiforbund, hvor han blandt andet har uddannet skilærere på Den Danske Skiskole i Østrig.

Derfor håber Christian nu, at han kan være med til at holde den snebold rullende, som farmand satte skub i, da han flyttede til Østrig for mange år siden.

- Skisport er først og fremmest en passion for mig, så jeg føler det ikke som et pres på mine skuldre, men mere som en chance for mig til at hjælpe dansk skisport med at udvikle sig endnu mere. Hvis flere unge får samme passion for skisport som mig ved at se mig deltage på World Cuppen, vil jeg da blive stolt.

Christian Borgnæs har to gange kørt sig til World Cup-point. Nu drømmer han om at køre sig til en OL-medalje for Danmark. (Foto: © Denis Balibouse, Ritzau Scanpix)

Men Christian kører ikke på ski for ’bare’ at deltage på World Cuppen. For når man først én gang har kørt sig til point, giver det blod på tanden.

Derfor er målsætningen til den kommende sæson at bide sig fast blandt verdens 30 bedste storslalomløbere. Sæsonen byder også på VM, som køres til februar. Her kan de store skinationer ikke, som de kan på World Cuppen, stille med fuldt hold. Derfor er konkurrencen en smule mindre og en dansk top-15 vil ifølge Christian Borgnæs ikke være helt urealistisk.

Men den helt store målsætning er vinter-OL i 2026.

- Her er drømmen ikke bare at være med, men også at gå efter medaljer, lyder det fra Christian Borgnæs.

- Jeg ved, det er en vild målsætning, men jeg ville ikke have den, hvis jeg ikke troede på den.

Christian Borgnæs og resten af feltet på den alpine World Cup tager hul på sæsonen søndag, når østrigske Sölden ligger pister årets første løb. Christian Borgnæs stiller til start i storslalom, som begynder klokken 10.

Du kan se, hvordan det gik Christian Borgnæs ved Wold Cuppen i Sportsmagasinet på DR1 og DRTV i aften kl. 21.50.