CL-Kommentar: Bayern må gerne vinde igen

Ifølge DR Sportens Marco de los Reyes har fodboldhistorien brug for ikoniske mandskaber.

Thomas Müller, Arjen Robben og Franck Ribery fra Bayern München jubler under sidste års finale, hvor Borussia Dortmund blev slået 2-1. I denne sæson kan den tyske storklub blive den første til at vinde Champions League to år i træk. (Foto: Darren Staples © Scanpix)

I aften begynder denne sæsons Champions League-gruppespil, og i mine øjne er der tre favoritter til at vinde turneringen samt en håndfuld, der har en mulighed for det.

De tre favoritter er Real Madrid, FC Barcelona og Bayern München.

Real Madrid har i flere år tilhørt den absolutte top i Europa, og det spanske hold er nu ovenikøbet blevet forstærket med waliseren Gareth Bale, der blev verdens dyreste indkøb, da han blev hentet i Tottenham.

FC Barcelona er ligeledes blevet forstærket. Neymar er kommer til fra Santos i Brasilien, og som han især har spillet for det brasilianske landshold de senere måneder, skal Barca nok få en ekstra dimension med ham på holdet.

Bayern München har snuppet Tysklands største talent i mange år, Mario Götze, fra rivalerne Borussia Dortmund. Det skete, allerede inden de to hold mødtes i sidste sæsons Champions League-finale.

Mario Götze har endnu ikke har vist samme høje klasse som Gareth Bale og Neymar, men alligevel er der ingen tvivl om, at han er en forstærkning - i første omgang i hvert fald af Bayern Münchens trup.

Alle tre hold har også fået ny træner. I Real Madrid er José Mourinho skiftet ud med Carlo Ancelotti. I FC Barcelona er Gerardo Martino kommet til i stedet for Tito Vilanova. Og i Bayern München har Josep Guardiola afløst Jupp Heynckes.

Men selv om alle tre klubber har fået en godkendt start på sæsonen, er det endnu for tidligt at sige, om de nye trænere kan fastholde deres holds høje niveau fra de foregående sæsoner og måske endda bygge mere på.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

I gruppen af dem, der har en lille chance for at vinde "pokalen med de store ører", er Manchester United, Borussia Dortmund, Chelsea, Paris Saint Germain samt til dels Juventus og Manchester City.

Skulle vinderen af turneringen blive en anden end dem, jeg nu har nævnt, vil jeg betragte det som en sensation. Og jeg har ikke glemt AC Milan og Mario Balotelli.

Til trods for at det ofte er de samme klubber, der er favoritter til at vinde turneringen, er der endnu ikke en klub, der har vundet den to år i træk - siden Champions League-formatet blev indført i 1992.

AC Milan er den klub, der senest har genvundet turneringen, dengang den hed Europa Cuppen for mesterhold, og det var tilbage i 1990, hvor Benfica blev slået 1-0 i finalen. Året forinden havde Milano-klubben anført af Ruud Gullit og Marco van Basten slået Steaua Bukarest hele 4-0.

Men i denne sæson tror jeg, at muligheden for, at den samme klub vinder to år i træk, er større, end den har været i mange af de foregående sæsoner. Det vil faktisk også være godt for turneringen - mener jeg.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (Foto: Andrew Yates © Scanpix)

Det øger selvfølgelig spændingen og underholdsningsværdien, at Champions League er så stærkt besat, at det samme hold indtil nu ikke har kunnet vinde to år i træk. Men turneringen og ikke mindst fodboldhistorien har også brug for ikoniske hold.

I de 37 sæsoner fra 1955 til 1992, hvor turneringen hed Europa Cuppen for mesterhold, var der eksempelvis otte klubber, der vandt den to eller tre gange i træk, og de har alle opnået en særlig status i historien.

I det seneste nummer af det velansete fodboldmagasin FourFourTwo har man kåret de 20 bedste klubhold nogensinde vurderet på succes, niveau og aftryk på historien. Der er tale om epoker, således at klubberne er valgt for en bestemt periode, hvor holdet har været nogenlunde ens.

Hele ti vindere af Europa Cuppen for mesterhold er med, mens blot to Champions League-vindere er med. Det er FC Barcelona og Manchester United.

Det skal tilføjes, at FourFourTwo havde besluttet, at en klub kun kan have et ét hold med på listen, hvilket ifølge magasinet har kostet Juventus (vinder i 1996), Olympique Marseille (1993) og Ajax (1995) muligheden for at være med. Men jeg tror ikke, at et af de hold havde været i nærheden af top 10.

Frem til 1997 havde turneringen kun deltagelse af et hold fra hvert land - bortset fra at vinderen det foregående år automatisk var med, hvilket nogle sæsoner gav et land to deltagere. Dermed var turneringen lettere at vinde de første 42 år, end det siden har været tilfældet, hvor de bedste lande har fået hele fire hold med.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Havde England, Italien, Vesttyskland og Spanien haft tre eller fire hold med i begyndelsen af 1970erne, er det altså ikke sikkert, at Ajax, der er nummet et på listen, havde vundet turneringen hele tre gange. Måske var det kun blevet til en enkelt triumf, og så havde historien om Ajax' fænomenale hold og offensive spillestil ikke fyldt ret meget. Og det havde været ærgerligt.

Det er selvfølgelig ikke alle vindere af Champions League, der er berettiget til at få en særlig position. Men det er Bayern Münchens vinderhold fra sidste sæson. Det er simpelthen et af de bedste klubhold, der vurderet på en enkelt sæson, har været i europæisk fodbold i adskillige årtier.

Mange af spillerne var også med til at nå Champions League-finalen i 2010 og 2012, men det er triumfer, der giver historisk pondus og ikonisk status, og her vejer én finalesejr ikke så meget sammenlignet med Ajax' tre finalesejre eller Bayern Münchens egne finalesejre tre år i træk i 1970erne.

Hvis Bayern München ikke vinder Champions League i denne sæson, men derimod i sæsonen efter, vil der selvfølgelig også være tale om en særlig succesfuld epoke for det sydtyske stjernemandskab. Som tilfældet var med FC Barcelona under José Guardiola, hvor det blev til to Champions League-sejre på tre år.

To finalesejre to år i træk vil alligevel stå meget stærkere billedet, fordi den præstation vil være helt unik.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (© Scanpix)

Meget andet kan naturligvis også gøre denne sæsons triumfator helt unik. Real Madrid kan eksempelvis vinde turneringen for 10. gang. Zlatan Ibrahimovic kan score hatttrick i finalen. Og hvis Chelsea vinder, bliver José Mourinho den første træner til at vinde turneringen med tre forskellige klubber.

Det kunne også være en triumf, der er begyndelsen på en ny epoke for et klubhold, som måske er med på listen over de største klubhold i historien, hvis FourFourTwo bringer en ny version om nogle år?

Herunder er magasinets aktuelle top 20-liste:

1. Ajax, Holland (1965-1973)

Spillede totalfodbold og vandt Europa Cuppen for mesterhold i 1971, 1972 og 1973 med Johan Cruyff i spidsen.

2. AC Milan, Italien (1987-1991)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold i 1989 og 1990 med Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard og Franco Baresi som de store stjerner.

3. Real Madrid, Spanien (1955-1960)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold de første fem gange; fra 1956 til 1960, med Alfredo di Stefano som den helt store stjerne.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (Foto: Eddie Keogh © Scanpix)

4. FC Barcelona, Spanien (2008-2011)

Vandt i smuk stil og anført af Lionel Messi Champions League i 2009 og 2011.

5. Liverpool, England (1975-1984)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold fire gange fra 1977 til 1984. Først med Kevin Keegan, dernæst med Kenny Dalglish som den bedste spiller.

6. Inter, Italien (1962-1967)

Historiens bedste klubhold vurderet på defensive kvaliteter. Vandt Europa Cuppen for mesterhold i 1964 og 1965.

7. Santos, Brasilien (1955-1968)

Pelé var det største navn på holdet, der vandt Copa Libertadores (Sydamerikas svar på Europa Cuppen for mesterhold/Champions League) i 1962 og 1963, og begge år vandt holdet også VM-finalen for klubhold.

8. Benfica, Portugal (1959-1968)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold i 1961 og 1962. Huskes især for Eusebios mange mål og flotte præstattioner.

9. Bayern München, Vesttyskland (1967-1976)

De store navne var Sepp Maier, Franz Beckenbauer og Gerd Müller, der var med til at vinde Europa Cuppen for mesterhold i 1974, 1975 og 1976.

10. Torino, Italien (1945-1949)

Et fantastisk hold ført an af angriberen Valentino Mazzola. Vandt Serie A i 1946, 1947, 1948 og 1949, men samme år døde alle spillere på nær en, der ikke var med, ved et flystyrt.

11. Celtic, Skotlland (1965-1974)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold i 1967, og alle spillere på det hold var født i Glasgow eller lidt uden for.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (Foto: Kay Nietfeld © Scanpix)

12. Manchester United, England (1995-2001)

Vandt Champions League, mesterskab og FA Cup i 1999 med profiler som Peter Schmeichel og David Beckham.

13. Independiente, Argentina (1971-1975)

Vandt med store navne som Ricardo Bochini og Omar Pastoriza Copa Libertadores fire gange fra 1972 til 1975.

14. Juventus, Italien (1980-1986)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold i 1985 med Michel Platini som den største stjerne.

15. Dynamo Kiev, Sovjet (1985-1987)

Et fantastisk mandskab, som vandt Europa Cuppen for pokalvindere i 1986.

16. Boca Juniors, Argentina (1998-2003)

Vandt Copa Libertadores i 2000, 2001 og 2003. De første par gange med Juan Roman Riquelme som den centrale figur.

17. Preston North End, England (1888-1889)

Vandt det første engelske mesterskab samt FA Cuppen i 1889, uden at tabte en kamp undervejs.

Robert Lewandowski scorede to mål og lagde op til et tredje, da Borussia Dortmund i weekenden vandt 6-2 over Hamburger SV. (Foto: Erik Jepsen © Scanpix)

18. Borussia Mönchengladbach, Vesttyskland (1970-1979)

Det bedste hold, der ifølge min vurdering ikke har vundet mesterholdenes turnering. Med Allan Simonsen som en af de store profiler blev det til to UEFA Cup-triumfer og fem tyske mesterskaber.

19. Honved Budapest, Ungarn (1950-1955)

Ferenc Puskas var holdets bedste spiller, og det kunne sagtens være blevet til en eller flere triumfer i Europa Cuppen for mesterhold, hvis turneringen var skudt i gang fem år tidligere.

20. Nottingham Forest, England (1977-1980)

Vandt Europa Cuppen for mesterhold i både 1978 og 1979

Har du et bud på en vinder af denne sæsons Champions League? Ellet blot en kommentar? Så skriv herunder!

Facebook
Twitter