CL-kommentar: Venter på et engelsk modtræk

DR Sportens Marco de los Reyes ser nærmere på Premier League-klubbernes nedtur i Europa.

Manchester United spiller i aften på udebane i den første 1/8-finale mod Olympiakos, som Wayme Rooney (billedet) og hans holdkammerater bør slå sammenlagt. Men "de røde djævle" får svært ved at komme videre end kvartfinalerne. (© Scanpix)

Man kan sagtens kalde Premier League for verdens stærkeste fodboldliga. For hvis man ser på holdenes gennemsnitlige styrke, er det klart den stærkeste på kloden.

Men Premier Leagues tophold har de seneste par år ikke været blandt Europas bedste. På dette punkt er udviklingen tilmed gået den forkerte vej, og jeg kan ikke forestille mig, at den vender i år. Tværtimod.

I sidste uge blev de første 1/8-finaler i Champions League-spillet, og efter dem står det allerede klart, at Manchester City og Arsenal er på vej ud af turneringen efter hjemmenederlag på 0-2 mod henholdsvis FC Barcelona og Bayern München.

I aften besøger Manchester United den græske klub Olympiakos, og samlet skal "de røde djævle" nok vinde, men deres niveau i denne sæson har været så skræmmende lavt, at det engelske mesterhold ligner det svageste mandskab i kvartfinalerne.

Her vil Chelsea formentlig også være blandt deltagerne, idet José Mourinhos mandskab møder Galatasaray i sin 1/8-finale - den første kamp spilles i Istanbul i morgen.

Men London-klubben ligner også den eneste engelske klub, der har en lille chance for at nå frem til finalen, der spilles på Estadio da Luz i Lissabon den 24. maj. Og skulle det ske, vil klubben næppe være favorit. I hvert fald ikke hvis modstanderen er Bayern München, Real Madrid eller FC Barcelona, der ligner nu er de store favoritter til at vinde pokalen med "de store ører".

Det er heller ikke sikkert, at Chelsea vil være det mod Borussia Dortmund, Paris Saint Germain eller Atletico Madrid, der ser ud til at blive de øvrige hold i kvartfinalerne.

Den engelske nedtur i Europa begyndte faktisk tilbage i 2008, hvor de engelske klubber efter mange års fremskridt ellers var totalt dominerende i mesterligaen. Det var det år, hvor Manchester United anført af Cristiano Ronaldo strøg til tops i Europas mest prestigefulde klubturnering for tredje gang i historien.

Men allerede i den efterfølgende sæson begyndte det reelt at gå den modsatte vej. Antallet af engelske klubber i de afgørende faser var godt nok de samme, men FC Barcelona var nu et hak bedre end de bedste af dem. 

Cristiano Ronaldo blev især på grund af sine præstationer for Manchester United kåret til årets spiller i Europa i 2008. I 2009 skiftede han til Real Madrid. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Herunder er lidt statistik, hvor jeg har set på, hvordan de engelske klubber har klaret sig i de afgørende runder af Champions League siden supersæsæsonen 2007/2008.

2007/2008

Kvartfinaler: Arsenal, Chelsea, Liverpool og Manchester United deltog.

Semifinaler: Chelsea, Liverpool og Manchester United

Finale: Manchester United-Chelsea 1-1 (6-5 efter straffesparkskonkurrence)

2008/2009

Kvartfinaler: Arsenal, Liverpool, Chelsea og Manchester United

Semifinaler: Arsenal, Chelsea og Manchester United

Finale: FC Barcelona-Manchester United 2-0

2009/2010

Kvartfinaler: Manchester United og Arsenal

Semifinaler: Ingen engelske hold

2010/2011

Kvartfinaler: Tottenham, Manchester United og Chelsea

Semifinaler: Manchester United

Finale: FC Barcelona-Manchester 3-1

Cristiano Ronaldo blev især på grund af sine præstationer for Manchester United kåret til årets spiller i Europa i 2008. I 2009 skiftede han til Real Madrid. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

2011/2012

Kvartfinaler og semifinaler: Chelsea

Finale: Chelsea-Bayern München 1-1 (4-3 efter straffesparkskonkurrence)

2012/2013

Kvartfinaler: Ingen engelske hold

De foregående to sæsoner er Chelsea altså det eneste engelske hold, der har været blandt de otte sidste i Champions League.

Cristiano Ronaldo blev især på grund af sine præstationer for Manchester United kåret til årets spiller i Europa i 2008. I 2009 skiftede han til Real Madrid. (© Scanpix)

De senere års negative udvikling for de engelske hold i Champions League var allerede et velkendt tema i foråret, hvor engelske klubber slet ikke var med i kvartfinalerne. Det interessante her og nu er i mine øjne dog ikke nedturen, men hvad de engelske klubber gør og kan gøre for vende den.

Vil en eller flere klubber inden længe til at overbyde FC Barcelona, Real Madrid samt de nyrige franske klubber Paris Saint Germain og AS Monaco i jagten på de allerbedste spillere?

Vil en engelsk klub lige frem at gøre et realistisk forsøg på at købe Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo?

Vil de engelske klubber i første omgang forsøge at øge indtægterne - inden de jagter de største stjerner?

Vil de blot tålmodigt kæmpe videre, selv om de må erkende, at de er et skridt efter Europas p.t. bedste klubber og i øjeblikket ikke får fat i de største stjerner, når der handles?

Og har de ellers så stenrige bagmænd i eksempelvis Chelsea og Manchester City råd til at bruge endnu flere penge?

Da Gareth Bale i sensommeren 2013 skiftede Tottenham til Real Madrid, var der således tale om en meget symbolsk klubskifte.

Var en spiller som Gareth Bale blevet solgt for fem år siden, var han med garanti blevet købt af Manchester United. Som også var interesseret i ham i fjor, men som prismæssigt slet ikke kunne konkurrere med den spanske hovedstadsklub, der købte ham for omkring 700 milloner kroner.

Hvis man kigger på FIFA og France Footballs kåring af årets spiller i verden i 2013, er det også meget sigende, at blot to spillere i top 15 aktuelt spillede i Premier League. Robin van Persie fra Manchester United blev nummer syv, og Yaya Touré fra Manchester City blev nummer 12.

Cristiano Ronaldo blev især på grund af sine præstationer for Manchester United kåret til årets spiller i Europa i 2008. I 2009 skiftede han til Real Madrid. (Foto: Scanpix © Scanpix)

I denne sæson har Luis Suarez fra Liverpool været Premier Leagues bedste spiller. Men det er ikke sikkert, at han kommer til at optræde i Champions League i næste sæson.

Godt nok er Luis Suarez og Co. p.t. på fjerdepladsen i Premier League, men på de efterfølgende pladser ligger Tottenham og Manchester United, så Liverpool kan på ingen måde føle sig sikker på at ende i top fire.

Omvendt er Liverpool kun fire point efter Chelsea på førstepladsen, så der er udsigt til en jævnbyrdig og meget spændende kamp om det engelske mesterskab.

Men set med Champions League-øjne havde det været bedre, hvis to eller maksimalt tre klubber for længst var stukket af fra de øvrige klubber i toppen af Premier League.

Har du en kommentar, så skriv herunder!

Facebook
Twitter