21-årige Emma Norsgaard brager lige nu igennem i Italien og verdenstoppen

- Jeg mener, hun er verdens bedste, når det kommer til placeringsevne, lyder det fra landstræner Tayeb Braikia.

Emma Norsgaard er godt kørende for tiden. Senest tog hun onsdag en flot etapesejr ved kvindernes udgave af Giro d'Italia. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Mens det meste af Europa har blikket rettet mod fodboldens verden og EM-finalen i London på søndag, toppræsterer en dansk cykelrytter lige i Italien.

21-årige Emma Norsgaard vandt onsdag den 155 kilometer lange sjette etape i Giro d'Italia Donne, som er kvindernes udgave af cykelløbet Giro d'Italia.

Norsgaard oversprintede sine modstandere i en massespurt frem mod målstregen. Blandt dem den hollandske stjernerytter Marianne Vos fra holdet Jumbo-Visma, der blev henvist til tredjepladsen.

På tirsdagens etape blev Emma Norsgaard nummer to.

- Jeg er så glad for, at jeg kunne krone andenpladsen fra i går med en sejr i dag og belønne mine holdkammerater for deres arbejde. Hele holdet gjorde et fantastisk stykke arbejde og bar mig frem i en god position. Det kunne ærlig talt ikke være gået bedre, sagde Emma Norsgaard efter sejren i onsdags.

Fra knæskade til nummer 7 ved VM

Det seneste år har været stort for Emma Norsgaard, der lige nu er nummer ti på verdensranglisten.

Hun er blandt de 111 danske atleter, der har kvalificeret sig til OL, som finder sted i Tokyo fra den 23. juli, og derfor er timingen for de her flotte præstationer god, lyder det fra landstræner Tayeb Braikia.

- Emma havde et rigtig godt 2020, hvor hun kørte superstærkt, selv om hun året forinden havde døjet med en knæskade. Så kom der nogle aflysninger af løb som følge af corona, men derefter fortsatte hun med at have god fart på, og hun bliver bare ved med at præstere. Jeg hæfter mig blandt ved en flot syvendeplads til VM i september, siger landstræner Tayeb Braikia.

- Emma er ikke mindst god til at være realistisk, i forhold til hvornår hun skal slå til. Nogle løb foregår i et terræn, der ikke passer hende, så dem bruger hun i stedet til træning eller på at hjælpe sine holdkammerater. Det er en god egenskab at have.

Emma Norsgaard blev danskmester i enkeltstart ved DM i landevejscykling, der fandt sted i midtjyske Give den 17. juni 2021. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Emma Norsgaard er i øvrigt den yngste rytter på kvindernes top 10-verdensrangliste, hvor gennemsnitsalderen er 30 år. Hun kommer til at fejre sin 22-års fødselsdag i Tokyo om et par uger.

Dermed er der masser af tid til videre udvikling for den unge sportskvinde.

- Det kan godt være, at en rytter som Marianne Vos er unik og eksempelvis god på de hårde stigninger. Emma har imidlertid efter min mening mulighed for at blive endnu bedre, for hun er ekstremt bevidst om, hvor hun skal placere sig i feltet og hvornår. Det er hendes gave som rytter. Jeg mener, hun er verdens bedste, når det kommer til placeringsevne, lyder det fra landstræneren.

Foruden Emma Norsgaard er Cecilie Uttrup Ludwig med i Giro d'Italia Donne.

Hun fik en skidt start, da hun styrtede i asfalten på 1. etapes holdtidskørsel, så hendes hold tabte tid i klassementet. Hun ligger i øjeblikket nummer 23.

Giro d'Italia Donne har en samlet distance på 1.022 kilometer. Løbet slutter på søndag den 11. juli.

Emma Norsgaard ligger lige nu nummer 53 i den samlede stilling i Giro d'Italia.

Varmen bliver en medspiller i Japan

Herefter bliver fokus rettet mod OL. Den 17. juli rejser de danske ryttere afsted i samlet flok fra København, og som noget af det første skal de vænne sig til klimaet i Tokyo, forklarer landstræneren.

- De har en gennemsnitstemperatur på 30-32 grader og en luftfugtighed på omkring 75 procent. Vi har prøvet at simulere det hjemme i DGI-huset i Brøndby, men det er altid noget andet, når man kommer ud i virkeligheden, Tayeb Braikia.

- Som rytter kan man ikke gemme sig for solen, og selv om vinden køler lidt, sidder man i sadlen med hjelm på. I værste fald koger man op, hvis kroppen ikke kan svede varmen ud, og så risikerer man altså hedeslag.