Afrikansk stjerne skriver cykelhistorie med etapesejr i Giro d'Italia

Biniam Girmay fra Eritrea vandt tirsdag 10. etape i Giroen og skrev sig ind i historiebøgerne.

Efter 196 kilometers cykelløb vandt Biniam Girmay tirsdag 10. etape af Giro d'Italia. (Foto: Luca Bettini © Ritzau Scanpix)

Frem med kuglepen og cykelsportens tunge historiebog, for efter tirsdagens 10. etape af Giro d'Italia skal der skrives et nyt kapitel.

Biniam Girmay fra Eritrea blev således den første sorte afrikanske cykelrytter til at vinde en individuel etape i en grand tour.

Den 22-årige komet havde lige en my mere i tanken end Mathieu van der Poel, da en mindre gruppe skulle spurte om sejren. Hollænderen måtte se sig henvist til andenpladsen.

Og det var ikke bare en hvilken som helst afslutning på løbet, spørger du DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard.

- Det var årets sprint! Hvilken stjerne Biniam Girmay er blevet. Umuligt ikke at blive rørt af, hvad han gør, skriver Brian Nygaard på Twitter.

Den 22-årige eritreer henviste Mathieu van der Poel til andenpladsen efter en slot spurt, der blev kvitteret med en hollandsk tommel-op. (Foto: Luca Bettini © Ritzau Scanpix)

Løbets etape rykkede ikke ved den samlede stilling, hvor alle favoritterne sad med de forreste til mål. Juan Pedro Lopez fører fortsat foran Joao Almeida og Romain Bardet i klassementet.

Historisk dag startede fladt

Tre mand brugte det meste af dagen i udbrud på den 195 kilometer etape langs Italiens østkyst. Etapeprofilen var lidt som nat og dag.

De første 100 kilometer var pandekageflade, mens de sidste 95 kilometer gik op og ned hele vejen til målbakken i Iesi.

Feltet kørte også igennem byen Filottrano, hvor den afdøde cykelstjerne Michele Scarponi boede. Den 37-årige Giro-vinder fra 2011 blev i 2017 kørt ihjel på en træningstur, og han blev mindet på bannere i byen tirsdag.

Mens feltet kørte gennem byen, var udbrydernes forspring skrumpet fra de seks minutter, de højst nåede op på, og ned omkring et par minutters afstand.

Danske Christopher Juul-Jensen prøvede to gange på etapen at komme afsted, men han fik ikke brugbare folk med og måtte i begge tilfælde opgive ævred.

Alessandro De Marchi var sidste mand tilbage af de tre udbrydere. Han blev opslugt af feltet med godt 20 kilometer til mål.

Alpecin-Fenix trykkede tempoet op for at få rystet de sidste sprintstærke folk af og bane vejen for etapesejr til Mathieu van der Poel.

Den sidste prøvelse var Monsano-stigningen 12 kilometer fra mål. Fire kilometer støt stigende prøvelse - og sidste mulighed for at få rystet de sidste sprintere af.

Det fik skovlen under hurtige Arnaud Demare, mens van der Poel og Biniam Girmay gjorde klar til at udkæmpe et slag om sejren.

Girmays etapesejr kommer efter eritreeren i marts vandt endagsløbet Gent-Wevelgem. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

Girmay åbnede en lang spurt, hvor van der Poel var lidt på bagkant - og samtidig lidt brugt efter et par hårde ryk inden for de sidste ti kilometer.

Hollænderen så ud til at kunne nå forbi Girmay, men 50 meter fra mål havde syret overtaget styringen af van der Poels ben. Han satte sig i sadlen, rakte tommelfingeren hen mod Girmay, der kunne trampe sig til sin historiske triumf.

/ritzau/