Alle tiders bedste cykelrytter starter endelig i gult: 'Det er hendes skyld, kvinderne har et Tour de France'

Hollandske Marianne Vos tog mandag sejren på anden etape i Tour de France Femmes, og det er ikke en hvilken som helst rytter, der i dag kører i løbets gule førertrøje.

(Foto: Jeff Pachoud/AFP/Ritzau Scanpix. Collage: Diede Linnet Van Der Mosselaar)

Hun har vundet det meste. 241 sejre.

- Det her er den største indtil videre. Det er utroligt, sagde Marianne Vos efter etapesejren i løbet, som er kvindernes udgave af Tour de France, der køres første gang i år.

Og det er ikke hvem som helst, de ord kommer fra. Det siger tidligere cykelrytter Trine Schmidt, som kommenterer løbet for Eurosport.

- De kalder hende jo The GOAT, the greatest of all time (den bedste nogensinde, red.). Hvis ikke hun skulle have den gule trøje, hvem skulle så? Hun er et ikon, så jeg synes, det er meget passende, at hun tog sejren og trøjen i en fed Marianne Vos-finale, siger Trine Schmidt.

- I bund og grund synes jeg, at det er en smuk fortælling, at hun kom på podiet i går.

I går kunne Marianne Vos iklæde sig den gule trøje efter sin etapesejr. (Foto: Jeff Pachoud © Ritzau Scanpix)

En kannibal

Det smukke ved fortællingen ligger måske i, at Marianne Vos har været en del af eliten på kvindesiden i mange år. Den 35-årige hollænder, som går under tilnavnet ’kannibalen,’ debuterede i 2006 og har siden skrabet titler til sig i en helt uhørt mængde.

Kigger man på hendes sejrsrække, tæller den OL-guld, tre verdensmesterskaber på landevej, otte verdensmesterskaber i cykelcross og 32 etapesejre i kvindernes Giro d’ Italia. Plus 40 klassikersejre og en næsten uoverskuelig række af andre titler.

Det er lige til at blive forpustet af.

Trine Schmidt er da også svært begejstret for den altædende hollænder.

- Jeg er hendes største fan. Hun er et år ældre end mig, og da vi var ungdomsryttere, lå vi og kørte cykelløb mod hinanden. Allerede dengang var hun vanvittig god og et stort talent, siger hun.

- Det stråler ud af hende, at hun elsker at køre cykelløb, og hver eneste sejr er det bedste i verden. Hun har været på toppen siden 2006, hvor hun vandt sin første VM-titel, og hun kan bare blive ved. Det, synes jeg, er fantastisk.

Bagkvinden

Men det er ikke kun på cyklen, at Marianne Vos sparker døre ind. Det gør hun også hos cykelbosserne, og hun har en stor del af æren for, at der overhovedet findes et Tour de France Femmes. Det har Tour-boss Christian Prudhomme selv indrømmet, og Trine Schmidt kalder hende også en fantastisk talskvinde for cykelsporten, selvom Vos ikke er kendt for at være den mest højtråbende i feltet.

- Damerne har i mange år kørt cykelløb af ren passion og håbet, at man kunne leve af det. Hun har i den grad haft en kæmpestor finger med i spillet. Det er i bund og grund hendes skyld, at vi har et Tour de France for kvinder i dag.

- Hun udviser sportsmanship, hun er ydmyg, dedikeret og dygtig. Hun formidler kvindecykling på en reel måde og har i den grad noget at have det i. Et rigtig godt forbillede, som der er stor respekt for rundt om i verden og i feltet

Marianne Vos tager guldmedaljen ved OL i London. En af mange mange sejre. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix Denmark)

En lang genoprejsning

I 2015 var drømmen om at følge med de letteste klatrere til tops i bjergene lige ved at koste hollænderen dyrt.

- Hun blev ekstremt tynd, fordi hun vil vinde de her etapeløb. Hun kom måske derud, hvor det blev farligt, fordi hun ikke spiste. Hendes krop reagerede negativt, og hun fik en skade i baglåret, hun ikke kunne komme af med. Så var hun ude i et par år, hvor hun ikke rigtig kørte cykelløb, siger Trine Schmidt.

Vejen tilbage fra skaden har været længere, end den sejrsvandte hollænder havde forventet. Men det er ikke hendes egen skyld.

- I mellemtiden har kvindecykling simpelthen fået en renæssance, hvor bredden er blevet bedre, og toppen er blevet bedre. Så jeg tror egentlig ikke, at vi ser en Marianne Vos i dag, som er dårligere. Jeg tror faktisk, at hun er bedre, end hun var tidligere.

- Men konkurrenterne er også blevet bedre, og derfor er der måske lidt længere mellem snapsene i dag. Men det er jo fedt for os at se på, siger Eurosports cykelekspert.

Og selvom Marianne Vos i dag kan starte tredje etape i den gule førertrøje, skal vi ikke regne med at se hende tage den samlede sejr, vurderer Trine Schmidt.

- Hun kan ikke udfordre Annemiek Van Vleuten om den samlede sejr. Hun kan holde trøjen i ret mange dage, fordi hun er i stjerneform. Sprinten på første etape, hvor hun kun blev slået med en meter på stregen, indikerer, at hun er i super form.

Tredje etape af Tour de France Femmes starter kl. 12:50. Den er kuperet, og det kunne godt ligne en lækkerbisken for den altædende hollandske kannibal.