Amalie Dideriksen vinder VM-sølv i Omnium efter stærk slutspurt

Den 27-årige dansker kørte et imponerende pointløb.

Arkivfoto. (Foto: © Peter PARKS, Ritzau Scanpix)

Den rutinerede danske cykelrytter lå konstant i udkanten af podiet ved VM i omnium. Men på sidste halvdel af det afgørende pointløb tog fanden ved Amalie Dideriksen.

Hun overhalede feltet to gange og tog point på flere spurter, og så indtog danskeren andenpladsen i løbet.

Den kunne ingen tage fra Dideriksen igen, og så snuppede danskeren sølv foran belgiske Lotte Kopecky, mens amerikaneren Jennifer Valente vandt guld.

Amerikaneren har været altdominerende i kvindernes banecykling på det seneste, og derfor var det en godt tilfreds Dideriksen, som talte med TV 2 Sport efter løbet.

- Jeg har trænet sindssygt hårdt for det her og virkelig gjort alt. Jeg har tilsidesat meget. Hver gang, jeg har været hjemme i Danmark, har jeg set livet som en træningslejr. Det er ikke mange venner, jeg har set de sidste par måneder, så det er en kæmpe forløsning at få den her medalje og vise, at jeg er på rette spor, siger sølv-vinderen til kanalen.

Amalie Dideriksen i færd med at overhale feltet med en omgang. (Foto: © MAJA SMIEJKOWSKA, Ritzau Scanpix)

I banecyklingsdisciplinen omnium, som er en firekamp på cykelbanen, skal de 24 deltagende ryttere på samme aften køre scratch-, tempo-, udskilnings- og pointløb.

Den 27-årige dansker begyndte glimrende med en femteplads i scratch-løbet, hvor hun fulgte op med en ottendeplads i tempoløbet. Det rakte til en foreløbig tredjeplads i den samlede stilling.

I det efterfølgende udskilningsløb lignede Dideriksen ikke en rytter, der havde problemer med at følge med eller var i fare for at komme sidst over stregen og dermed udgå.

Men ved sjette sidste udskilning gik det galt. Danskeren placerede sig inderst på banen, og kunne dermed ikke gå udenom de andre ryttere, som på ydersiden overhalede hende.

Sjettepladsen i denne disciplin var et ganske fint resultat, bortset fra at tre af de tilbageværende ryttere også havde gode placeringer i den samlede stilling. Det efterlod den tidligere verdensmester i landevejscykling på en delt fjerdeplads med 88 point – seks point op til medaljerne.

30 omgange på fuldt drøn

Men der var stadig gode muligheder for dansk metal i det sidste og afgørende pointløb, men det krævede en hel del point.

Dem tog Amalie Dideriksen ingen af på de første 40 omgange af den afgørende disciplin. Men det var helt efter taktikken, for på de sidste 30 omgange satte danskeren for alvor turboen på.

I løbet af de næste 30 omgange tog den 27-årige tidligere verdensmester på landevej en del spurtpoint, men samtidig formåede hun også at overhale feltet med to omgange.

Det gav 20 point per omgang, og pludselig var Dideriksen helt oppe på andenpladsen.

Amalie Dideriksen (tv) vandt også sølv ved VM i omnium i 2018. Sølvet onsdag aften er hendes andet i karrieren. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix Denmark)

På den afgørende spurt, hvor der var dobbelt op på point, var danskeren løbet tør for kræfter, og det fik belgiske Lotte Kopecky til at sætte alt ind på at overhale Dideriksen i stillingen.

Det krævede, at belgieren vandt sidste spurt, men Kopecky blev overhalet på de allersidste meter af polakken Daria Pikulik, og så kunne Dideriksen takke sin banekollega for en hjælpende hånd.

Amalie Dideriksen vandt dermed VM-sølv i omnium og henviste belgieren, der bar den gule trøje i over halvdelen af kvindernes Tour de France denne sommer, til tredjepladsen.

Sølvet betyder også, at Danmark er sikret en plads ved omnium til næste års OL, hvor Dideriksen får muligheden for at jagte mere metal.