ANALYSE Kampen om regnbuetrøjen: Danmark og Fuglsang kan gentage VM-triumfen

Jakob Fuglsang er blandt favoritterne til dagens VM-løb i landevejscykling, men den værdighed er han langt fra alene om.

- Jakob Fuglsang er manden med 1-tallet på ryggen og ham som Danmark kører for og håber på, lyder det fra Henrik Liniger. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)

Startnummer 1 forpligter ved et verdensmesterskab i landevejscykling.

Normalt er det den forsvarende verdensmester, der får æren af at føre feltet an numerisk, men sådan er det ikke i år. Mads Pedersen har afleveret regnbuetrøjen i bevidsthed om, at han ikke ville kunne forsvare den på den svære VM-rute i Italien.

Derfor er startnummer 1 overtaget af en anden dansker, og det er én, der godt kan ende med at holde trøjen på en rød-hvid cykelkrop.

Jakob Fuglsang er manden med 1-tallet på ryggen og ham, som Danmark kører for og håber på, og det siger meget om dansk cykelsports styrke i disse år, at vi faktisk kan stille med en mulig verdensmester, selv om den afgående ikke er til stede.

Men bliver Jakob Fuglsang så verdensmester?

Svaret vil selvfølgelig være gætteri, indtil vi ser, hvad der sker på målstregen på motorbanen i Imola sent søndag eftermiddag, men lad os prøve at kvalificere gætværket lidt.

Mads Pedersen stiller ikke til start og kommer altså ikke til at forsvare sin VM-trøje. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Tour-deltagelse giver usikkerhed

Fuglsang er en af løbets favoritter, det er cykeleksperterne enige om. Hans store endages-styrke de seneste to sæsoner og løbets udformning gør, at hans navn nødvendigvis må nævnes som et af de første, når man skal udpege favoritter i feltet.

Triumfen i Lombardiet Rundt kort efter corona-genopstarten viste, at sejrsevnerne er intakte, og mens en række af de øvrige favoritter har slidt sig op i Tour de France, har Jakob Fuglsang kunnet forberede sig målrettet på VM. Det er umiddelbart en fordel, men det er også en usikkerhed.

For når jeg alligevel ikke vil udråbe danskeren som løbets allerstørste favorit, så skyldes det dels, at der naturligvis er en del andre ekstremt dygtige cykelryttere, som også har berettigede VM-drømme, og dels den uvished, som Tour de France har efterladt sig.

For det er helt imod sædvane, at Tour de France og VM ligger så tæt på hinanden i kalenderen, og det kan give to udfald at komme direkte fra Frankrig til VM. Nogle ryttere kommer helt smadrede ud af Touren efter at have slidt sig op i tre uger og vil næppe kunne dominere i dag, mens nogle kan køre videre på Tour-topformen et stykke tid endnu. Det gør favoritfeltet uforudsigeligt.

Slovenerne Primoz Roglic (til venstre) og Tadej Pogacar, der for en uge siden vandt Tour de France, er to gode bud på en VM-vinder. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Tour-duellanter på samme hold

Ser vi bort fra Danmark, bliver Slovenien en af de mest interessante nationer at følge. Alle cykelfans har dramaet fra Touren i frisk erindring, hvor Tadej Pogacar flåede den gule trøje af landsmanden Primoz Roglic på enkeltstarten på næstsidste dag.

Nu kører de på hold sammen, og kan de glemme sidste weekends stridigheder, er det et drømmepar at have for slovenerne – begge er stærke nok til at vinde VM.

Belgien stiller med Wout van Aert som topnavn, og han kan vinde stort set alle cykelløb i verden, hvis det kører for ham. Frankrigs Julian Alaphilippe og Hollands Tom Dumoulin er også varme VM-navne.

Og så må vi ikke glemme Alejandro Valverde. Den 40-årige spanier er stadig fornemt kørende og går efter at gentage triumfen fra 2018, hvor han blev verdensmester i et VM-løb fuldt af højdemeter, og det har dagens rute også.

Oven i disse navne kommer altså Jakob Fuglsang. For hans chancer taler, at han har et stort og loyalt hold med syv dedikerede danske hjælpere og løjtnanter. Ruten passer ham, og han har kunnet forberede sig optimalt. Og påstanden om at han har svært ved at vinde cykelløb – den har han for længst parkeret i fortiden.

Så godt nok får vi en ny verdensmester i dag. Men det kan meget vel blive manden med startnummer 1 på ryggen.

Danmark stiller til start med Jakob Fuglsang, Niklas Eg, Jonas Gregaard, Jesper Hansen, Mikkel Honoré, Michael Valgren, Christopher Juul Jensen og Casper Pedersen.

Herrernes linjeløb sættes i gang søndag klokken 9.45 og kan følges direkte i LIGA på P3 fra klokken 14.00 eller ses på TV2 Sport.

Facebook
Twitter