Anklagerne fortsætter i toppen af dansk cykling: DCU er klar til at anlægge injuriesag mod bestyrelsesmedlem

Danmarks Cykle Union vil anlægge injuriesag mod Bo Belhage, hvis ikke han beklager sine ytringer om blandt andet svig.

Bo Belhage sidder i Danmarks Cykle Unions bestyrelse. (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)

En injuriesag med beskyldninger om svig og en bestyrelse, der anklages for at ødsle medlemmernes penge væk.

Efter et 2020 med ballade i toppen af dansk cykling, er der igen stridigheder i Danmarks Cykle Unions, DCU, bestyrelse.

Isoleret på den ene side står bestyrelsesmedlem Bo Belhage, der stiller spørgsmålstegn ved den øvrige bestyrelses saglighed, transparens, ligesom han anklager bestyrelsen for tvivlsom omgang med unionens og dermed medlemmernes penge.

På den anden side står resten af bestyrelsen, som i fredags i en skrivelse anmodede DCU’s repræsentantskab om en ekstraordinær kongres for at få samlet en ny bestyrelse. Kort tid efter skrivelsen modtog Bo Belhage også et brev fra DCU’s advokat, hvori han – foranlediget af den øvrige bestyrelse - blev anklaget for injurier.

Sagen er spidset til, efter Bo Belhage til DCU’s revisor og bestyrelse i februar stillede spørgsmålstegn ved unionens regnskab, da han i første omgang ikke fik lov at få indblik i enkelte bilag.

Han rejste ifølge bestyrelsen beskyldninger om både svig og skjulte bilag, hvilket også var et af hovedpunkterne i den skrivelse, bestyrelsen sendte til repræsentantskabet, DCU’s lovgivende forsamling.

Bilagene i regnskabet indeholdt blandt andet informationer om det - ifølge Bo Belhage - for høje beløb, der blev brugt på advokatbistand i forbindelse med formand, Henrik Jess Jensens, sag i DIF’s Etiske Komité tilbage i efteråret. Belhage har siden fået adgang til bilagene, der viser at DCU modtog advokathjælp for 148.750,01 kroner i sagen.

- Det er et voldsomt stort beløb at bruge på at skulle redegøre overfor etisk komite, hvad man har foretaget sig, og hvad man har sagt.

- Jeg mener, at det er en forkert anvendelse af medlemmernes penge, når de bliver brugt til at forsvare formanden imod Etisk Komité og til at hjælpe formanden med advokathjælp, således han kan forfølge mig med grundløse injuriepåbud, tavshedspåbud og andet, siger Bo Belhage til DR Sporten.

Talsmand for DCU's bestyrelse, Jens Panum Have, mener ikke, at det er forkert, at DCU har betalt for juridisk bistand. Advokathjælpen har ifølge Jens Panum Have været nødvendigt for DCU i beskyttelsen af unionens formand.

- Der er blevet bedt om rigtig mange besvarelser og dokumentation, og det materiale har advokaten været med til at opbygge. Det har absolut været nødvendigt at have advokathjælp. Også for at sikre en ordentlig kvalitet. DCU besidder ikke egen juridisk kompetence, hvorfor vi ligesom i andre situationer henter juridisk bistand eksternt, siger Jens Panum Have.

Bo Belhage mener, at beløbet, som blev brugt til at forsvare Henrik Jess Jensens (billedet) sag i Etiske Komité, var alt for højt. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Beskyldt for injurier

Bo Belhage modtog en time efter fredagens brev til repræsentantskabet også et advokatbrev fra en af DCU's advokater om, at DCU ville anlægge injuriesag mod Belhage, hvis ikke han beklagede de anklager om urent trav, som han har udtalt over for Unionens revisor.

- Han har ikke dementeret anklagen om svig. Det, han kan gøre, er at dementere det og sige, at han tog fejl, og at han indrømmer, at det var en forkert beskyldning, siger Jens Panum Have.

Bo Belhage kom med anklagerne om svig, før han fik indsigt i bilagene i Unionens regnskab. Efter han har fået indsigt i bilagene, har han trukket mistanken om svig tilbage. Men han fastholder, at Unionens penge er blevet brugt forkert, ligesom han har nogle tekniske indvendinger mod regnskabet. Det efterlader nu en situation, hvor Bo Belhage gerne vil underskrive DCU’s regnskab, hvis han kan knytte sine kommentarer til regnskabet.

Det er resten af bestyrelsen dog ikke gået med til ifølge Belhage. Den øvrige bestyrelse bestrider den udlægning og fastholder kravet om, at Bo Belhage skal trække sine anklager tilbage. Bestyrelsen genkender ikke, at Belhage har udtrykt, at han gerne vil underskrive regnskabet.

Torsdag har Bo Belhage i et brev til resten af bestyrelsen og repræsentantskabet forklaret beskyldningerne, som bestyrelsen i skrivelsen fremsatte mod ham i fredags.

Bo Belhage regner med, at det vil føre til en eksklusion af bestyrelsen, men det bliver ikke ham selv, der tager sin afsked.

- Jeg trækker mig ikke, bare fordi der er udsigt til, jeg ikke kan vinde. Sådan må en ordentlig sportsmand opføre sig. Man kæmper til det sidste, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk