Asgreens triumf var årets sjette sejr på World Touren: Dansk cykling har aldrig stået stærkere, og ’vi har kun set begyndelsen’

De danske cykelryttere har aldrig været bedre, siger cykelekspert Brian Nygaard efter Kasper Asgreens sejr i Flandern Rundt.

Kasper Asgreen slog Mathieu van der Poel i årets Flandern Rundt og sikrede den sjette danske sejr på årets World Tour. (Foto: DAVID Stockman © Scanpix)

Seks World Tour-sejre mindre end halvvejs inde i sæsonen.

Det dufter af noget. Ja, det dufter faktisk af noget rigtig godt, hvis man er cykelentusiast eller bare godt kan lide dansk succes på sportsfronten.

Den sjette blev således sikret søndag eftermiddag, da Kasper Asgreen som den blot anden dansker i historien formåede at vinde Flandern Rundt.

Nedenfor kan du høre, hvordan det lød i LIGA på P3, da Tobias Hansen kommenterede Kasper Asgreens sidste 500 meter af triumfen i Flandern Rundt søndag eftermiddag.

0:00

Og det opsummerer meget godt, hvor gode de danske cykelryttere og antallet af dem er. Ja, faktisk har de aldrig været bedre. Det mener i hvert fald cykelekspert Brian Nygaard, der uden at blinke allerede nu tør garantere, at sæsonen 2021 bliver bedre end sæsonen 2020, der ellers var den bedste i 27 år målt alene på sejre på World Touren.

Dengang – i 1993 – blev der hentet 11 sejre, mens der sidste år blev hentet ni. Et antal, der nok skal blive slået i år, spår Brian Nygaard:

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi får flere sejre i år, end vi gjorde sidste år. Nu er det mere spørgsmålet om hvilke. Vi er kun i begyndelsen af april, og vi mangler stadig at se eksempelvis Søren Kragh Andersen folde sig helt ud, og der er også noget at vente, siger han.

Riis, Rolf og The Rolling Stones

Men hvordan kan den nuværende cykelgeneration være den bedste nogensinde, når den eneste dansker, der har vundet Tour de France, hedder Bjarne Riis og vandt verdens hårdeste cykelløb i 1996, spørger du måske?

Bare rolig. Brian Nygaard har svaret:

- Det var en gylden periode i 1990'erne med danske sejre i Tour de France, Flandern Rundt og Liège-Bastogne-Liège.

- Men jeg vil også mene, at man godt kan gøre det bedre uden at vinde Touren.

- Tour de France er ikke det eneste sted, hvor man kan lykkes som cykelrytter. Det tror jeg også, har været et problem i forhold til anerkendelsen af Jakob Fuglsang, som jo er en af de helt store. Men fordi han ikke har vundet Touren, så underkender man hans tilstedeværelse i sporten en lille smule.

- Men jeg tror på, at jo flere danskere der gør det godt i de her løb, jo større vil forståelsen for betydningen af at vinde de her løb også være.

- Vi skal glæde os over, at vi kun har set begyndelsen. Vi har kun lige set starten af Kasper Asgreens æra. Vi har kun lige set starten af Jonas Vingegaards kunnen, og så skal vi tænke på, at Mads Pedersen kun var 23 år, da han blev verdensmester. Han har også stadig rigtig mange år, hvor han kan gøre noget lignende det, Kasper Asgreen nu har gjort.

  • Jonas Vingegaard vandt 5. etape af årets første World Tour-løb, UAE Tour. (Foto: reporter Sirotti Stefano via www © Scanpix)
  • Andreas Kron vandt første etape af det spanske etapeløb La Volta a Cataluna. (Foto: TONI ALBIR © Scanpix)
  • Og søndag vandt Kasper Asgreen så Flandern Rundt. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)
1 / 3

- Det kan jo ende med, at de to kommer til at kæmpe mod hinanden i nogle af de løb allerede senere på sæsonen og fremadrettet.

For mens Bjarne Riis og Rolf Sørensen i 90’erne kæmpede om pladsen på den øverste danske cykelscene. Og mens The Rolling Stones og The Beatles kæmpede om den musikalske dominans i 60’erne. Ja, så er der bare flere navne på scenen nu. Både såvel inden for musikken som på landevejene.

Men det er kun godt, forsikrer Brian Nygaard.

- Det gør også, at vores interesse for cykelsport breder sig lidt ud over hele sæsonen og ikke udelukkende koncentrerer sig om Tour de France.

- Touren er ubetinget det største for sporten, men der er også andre interessante ting at følge med i. Og jeg tror, at vi går en endnu større sæson i møde, end vi havde sidste år, hvilket er helt usædvanligt, siger han.

Generationsskiftet kommer – men frygt ej

Er der noget, der kan smadre en dominans – hvad end det er på fodboldbanen, landevejen eller et helt tredje sted, så er det forandring og generationsskift.

Eksempelvis har Jakob Fuglsang rundet de 36 år, og han er således en af de stjerner, der skal erstattes inden for den nærmeste fremtid.

- Det er der ingen grund til at frygte. Det er naturligt, og der er nogle meget interessante og meget forskellige personligheder, og det, synes jeg også, er med til at gøre det virkelig spændende.

- Vi har en meget bred flok af relativt unge ryttere, der nu har fået deres gennembrud, og mange gange er den første, store sejr et vendepunkt. Så ved man, det kan lade sig gøre, og så kommer de andre sejre nogle gange med lidt mindre intervaller imellem sig.

- Der er også ryttere, hvor det pludselig går meget stærkt. Andreas Kron er et godt eksempel. Pludselig vinder han et World Tour-løb (1. etape af Volta a Catalunya, red.). For et par år siden var det vel de færreste, der var opmærksom på ham, siger Brian Nygaard.

Men inden Fuglsang takker af, tror Brian Nygaard, at vi har flere triumfer i vente.

- Der er stadig al mulig grund til at tro, at Fuglsang har planlægningen i orden. Han har nogle store mål senere i forhold til OL og så videre. Og jeg tror, det må have været en lettelse for ham at afskrive det at være klassementsrytter og så fokusere 100 procent på at vinde cykelløb i stedet.

- Jeg synes, det vil være mangel på respekt at mene, at han ikke kan gøre det igen, for han har haft en opblomstring i en helt usædvanlig sen del af sin karriere. Så jeg tror bestemt, der er nogle sejre for hans vedkommende.

Uanset hvad så er det bare om at nyde den store cykelsucces og se frem mod den resterende del af World Touren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk