Avis: Hamburger testet positiv i 1999

Den franske avis Journal du Dimanche skriver søndag, at dopingprøver fra cykelrytteren Bo Hamburger fra Tour de France i 1999 er testet positiv for epo.

Arkivfoto af Bo Hamburger i aktion under Tour de France i 1999 på 10. etape (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Den danske cykelrytter Bo Hamburger bliver søndag draget ind i den dopingsag, der har været verdens mest omtalte de seneste uger.

Det sker efter, at den franske avis Journal du Dimanche søndag skriver, at dopingprøver taget fra Bo Hamburger ved Tour de France i 1999 har vist sig at indholde spor af det forbudte stof epo.

Den syvdobbelte Tour de France-vinder Lance Armstrong er blevet mødt med lignende beskyldninger, som er kommet frem i sportsavisen l'Equipe. Sagen omkring Armstrongs dopingprøver fra 1999 er nu underlagt en undersøgelse fra både UCI og WADA, og nu ser det ud til, at Bo Hamburger også bliver det.

Journal du Dimanche skriver, at ud over Hamburger har colombianeren Jose Joachim Castelblanco og Manuel Beltran også afleveret dopingprøver i 1999, der nu viser sig at indeholde epo.

Hamburger kører i øjeblikket for det italienske Acqua/Sapone-hold, men han var allerede for fire år siden indblandet i en dopingsag. På det tidspunkt blev han suspenderet af sit hold, Team CSC, men han blev dog senere frikendt i sagen. I 1999 kørte han for Cantina Tollo under Tour de France.

 

Fakta om Bo Hamburger

Her følger Ritzaus gennemgang af de vigtigste datoer omkring Bo Hamburger og de beskyldninger om brug af doping, som har været rettet mod ham:

19. april 2001: Bo Hamburger testes som en af de allerførste cykelryttere for epo ved hjælp af en ny test, der via en urinprøve kan spore brug af epo. Det sker på et hotel i Liége dagen efter cykelløbet Fleche Wallone.

10. maj 2001: Offentligheden får kendskab til, at Bo Hamburger er testet positiv for epo. Hans hold CSC/World Online fortæller om testen på et pressemøde i København. Bo Hamburger bliver omgående udelukket fra holdet.

11. juni 2001: Bo Hamburger og Danmarks Cykle Union (DCU) får besked om, at også Bo Hamburgers såkaldte B-prøve viste spor af stoffet epo. En B-prøve er en ekstra kontrol, som efter reglerne skal laves i forbindelse med positive prøver, hvis rytteren kræver det. Beskeden går ud på, at hans A-prøve viste værdien 82,3, mens to B-prøver viste henholdsvis 82,4 og 78,6 - hvilket i gennemsnit er over den fastsatte grænseværdi på 80. Bo Hamburger bebuder straks en retssag, da den ene prøve er under grænseværdien. Men udelukkelsen fra CSC/World Online står ved magt.

3. juli 2001: Bo Hamburger er gæst i tv-programmet Profilen. Her siger han, at han er uskyldig i dopinganklagerne, og at han aldrig har taget epo. I samme udsendelse udtaler Bengt Saltin, som er dopingforsker og på det tidspunkt formand for Anti Doping Danmark, at man aldrig kommer over en værdi på 70, hvis man ikke er dopet.

9. august 2001: Bo Hamburger frifindes for brug af epo af dopingnævnet under Danmarks Idræts-Forbund (DIF) på grund af tvivl om B-prøvens to forskellige tal.

4. september 2001: Forretningsudvalget under DCU beslutter, at Bo Hamburger skal udelukkes fra det danske cykellandshold på livstid.

8. september 2001: Bjarne Riis meddeler, at cykelholdet CSC/Tiscali (det, som tidligere hed CSC/World Online) ophæver kontrakten med Bo Hamburger. Hamburger har selv bedt om at blive frigjort fra sin kontrakt, så han kan finde et nyt hold.

22. september 2001: Bo Hamburger skriver under på en etårig kontrakt med det italienske cykelhold Alexia Alluminio.

24. september 2001: Den Internationale Cykelunion (UCI) appellerer DIF's frifindelse af Bo Hamburger til Den Internationale Sportsdomstol (CAS) i Lausanne.

28. januar 2002: CAS meddeler, at Bo Hamburger frifindes. Grundlaget for dommen er den samme som frifindelsen i dopingnævnet.

28. januar 2003: DIF's appeludvalg finder, at DCU's udelukkelse af Bo Hamburger er ugyldig. Appeludvalget konkluderer, at man ikke kan udelukke cykelrytteren fra landsholdet, når han ikke er dømt for misbrug af doping. DCU accepterer kendelsen og fastslår, at Bo Hamburger nu er velkommen på det danske landshold.

12. oktober 2003: Bo Hamburger slutter på en sjetteplads ved VM i Canada.

18. maj 2004: Jyllands-Posten bringer en artikel om, at Bo Hamburger ved VM i Canada blev udtaget til en ekstra test for epo, da en blodtest viste en hæmatokritværdi tæt på grænsen af det tilladte. Ifølge DCU viste testen en hæmatokritværdi på 49,36. Den efterfølgende test for epo var ikke positiv, hvorfor der ikke blev en dopingsag.

7. juni 2004: DCU meddeler, at Bo Hamburger ikke bliver indstillet til OL-udtagelse.

18. juni 2004: DIF udtager Bo Hamburger til OL på trods af DCU's manglende indstilling.

14. august 2004: Bo Hamburger stillede til start for Danmark ved det olympiske landevejsløb og sluttede som nummer 25.

11. september 2005: Den franske avis Journal du Dimanche skriver, at Bo Hamburger i 1999 afleverede en dopingtest ved Tour de France, som senere har vist sig at indeholde spor af epo.