Banelandsholdet er forsvarende mester, men det nye kuld jagter ikke kun medaljer ved EM

Det danske banelandshold kører holdforfølgelsesløb ved EM i næste uge.

Ved OL i Tokyo i sommer vandt det danske banelandshold sølv i holdforfølgelsesløb. (Foto: Jens Dresling)

Når man sætter kursen mod EM som forsvarende mester, vil man som regel gerne genvinde guldet.

Bevares, det danske banelandshold tager da også gerne medaljer med hjem fra næste uges mesterskaber i München, men det er hverken et krav eller en decideret målsætning.

For EM-guldet fra oktober sidste år var noget nær en sensation for det nysammensatte danske hold. Fredag aften er det samme nye kuld blevet udtaget til at repræsentere Danmark ved næste uges EM.

Her er kun Rasmus Lund Pedersen var tilbage fra den den danske gruppe ryttere, der vandt guld ved både VM og OL.

Tempospecialistens fødselsattest siger stadig kun 24 år, men Rasmus Lund Pedersen er nu alderspræsident og kulturbærer på det banelandshold, der ved næste uges EM skal få en fornemmelse af, hvor langt de er nået med generationsskiftet.

- Jeg hører lidt for, at jeg nu må være en gammel ræv. Det er fedt at kunne videregive den erfaring, jeg har fået af OL-cyklussen og hjælpe til, at vi som hold bliver bedre hele tiden, siger Rasmus Lund Pedersen.

Holdløbet er banelandsholdets kronjuvel, og frem mod hvert OL bliver der arbejdet intenst med en gruppe for at opnå de tårnhøje ambitioner om at vinde guld. Efter en succesfuld årrække er kvartetten nu en yngre model, hvor yngstemanden Carl-Frederik Bévort kun er 18 år gammel.

Efter sidste års EM-guld vandt de unge gutter i rødt og hvidt også VM-bronze. De er altså ved at opbygge en vinderkultur, siger Rasmus Lund Pedersen, for det handler om hele tiden at bevæge sig i den rigtige retning.

- Jeg har været en kulturbærer, der har skullet videregive de gode ting, vi havde tidligere, siger han.

- Vi er et ungt hold, der har masser potentiale til at udvikle os. Det er fedt at se, at vi hele tiden kommer tættere og tættere på de bedste.

2020-banelandsholdet, der vandt VM og slog flere verdensrekorder er fra venstre Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg og Rasmus Lund Pedersen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen © (c) Rasmus Flindt Pedersen)

Bronze kan også gøre det

I næste uge skal der køres stærkt ved EM, og her er Danmark som forsvarende mester naturligvis svær at se bort fra, når der skal peges på stærke nationer.

De ser ikke sig selv som favoritter til guld, men sådan må det være, når holdet er ungt og først for alvor ved at blive sammentømret.

- Vi er oppe mod nogle giganter, der har sammentømrede hold, hvor vi stadig fokuserer meget på udvikling, siger Rasmus Lund Pedersen.

- Vi er realistiske og kan godt se, at sidste EM var mod nogle helt andre ryttere, hvor flere nationer havde reserver med.

Italien kommer rullende med det helt tunge skyts. Filippo Ganna, der for nyligt kørte Tour de France på landevejen, møder op med resten af det italienske mandskab, der i sommer vandt OL-guld med en finalesejr over Danmark.

På landevejen kører Rasmus Lund Pedersen for Team Nyt Syn powered by Fialla. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

De danske drenge slog verdensrekord på de 4000 meter blot for at se italienerne overgøre det danske pragtresultat i samme ombæring.

Derfor er ambitionen for EM hverken guld eller sølv.

- For at det skal være et succesfuldt EM, skal vi blive vi blandt de fire bedste. Hvis alt spiller, kan vi måske også tage bronze med hjem, siger Rasmus Lund Pedersen.

Mens der selvfølgelig skal køres om retten til at bære de europæiske mesterstriber og -stjerner, som følger med titlen som europamester, handler det for Danmark om for alvor at se, hvordan de har udviklet sig. Efter et år, hvor banecyklingens sæson har været anderledes, skal de igen teste sig selv mod de allerbedste.

- Vi skal måle os med de andre for at se, hvor vi selv står. Vi skal selvfølgelig køre den bedst mulige tid, men vi kan ikke gøre noget ved, at Italien kommer med alle de store kanoner, siger Rasmus Lund Pedersen.

- Vi er et ungt hold, der har masser potentiale til at udvikle os. Det er fedt at se, at vi hele tiden kommer tættere og tættere på de bedste.

Danmark kører indledende runde ved holdløbet torsdag den 11. august. Du kan følge banecykling som en del af DR’s dækning af European Championship på alle kanaler.