Basker tager 19. etape i Giroen - Quintana i lyserødt

​Mikel Landa vandt 19. etape i Giro d'Italia, mens Nairo Quintana overtog den lyserøde førertrøje.

Nairo Quintana kan skifte denne trøje ud med den lyserøde førertrøje. (Foto: LUK BENIES © Scanpix)

Den baskiske cykelrytter Mikel Landa (Sky) kørte alene til toppen af den sidste stigning og vandt 19. etape i Giro d'Italia fredag.

Dermed fik Landa sagt tak for sidst, da han på gårsdagens 18. etape måtte se sig besejret i en spurt af Tejay van Garderen (BMC), ligesom Landa også måtte se sig besejret på 16. etape.

Tom Dumoulin (Sunweb) måtte aflevere den lyserøde førertrøje til Nairo Quintana (Movistar).

Dumoulin måtte slippe gruppen med favoritterne på den sidste stigning, og han kom i mål over et minut senere end blandt andre Quintana og Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), mens Thibaut Pinot (FDJ) var kommet ind 12 sekunder før.

Dermed ligger Dumoulin på andenpladsen 38 sekunder efter Quintana, mens Vincenzo Nibali følger efter på tredjepladsen 43 sekunder efter den lille colombianer.

Fredag skulle rytterne ud på 191 kilometer, og ruten sluttede med en stigning op til Piancavallo, hvor Marco Pantani sejrede for 19 år siden.

Her kørte Landa væk fra en en stor gruppe på 18 ryttere, der havde 11 minutter ned til feltet med 21 kilometer igen.

Der sad Tom Dumoulin med de øvrige favoritter.

I den store frontgruppe forsøgte først Luis León Sanchez (Astana) at slippe væk, og han fik følgeskab af Rudy Molard (FDJ), der dog måtte slippe på stigningen.

Rui Costa (UAE Emirates) fik kontakt og satte Sanchez, men Mikel Landa endte med at køre alene væk og tage sejren.

Tabte trøjen

Nede i feltet kom Tom Dumoulin hurtigt i problemer på stigningen, hvor Movistar satte tempo, og den lyserøde førertrøje hang i en tynd tråd i den tunge ende af feltet, som efterhånden var en gruppe.

Tom Dumoulin måtte slippe gruppen med favoritterne, hvor Thibaut Pinot kørte væk, uden at Quintana eller Nibali fulgte efter.

Quintana virkede ellers træt, men han kom tilbage til gruppen, der var distanceret af Pinot, og da gruppen med Quintana og Nibali kørte i mål med over et minut til Tom Dumoulin, så var trøjeskiftet en realitet.

Der resterer en bjergetape i Giroen lørdag, mens der søndag køres enkeltstart, hvorefter den samlede vinder kåres.

/ritzau/