Basso betalte halv million for doping

Årets vinder af Giro d'Italia, Ivan Basso, betalte et fast beløb på godt 500.000 danske kroner for behandling med præstationsfremmende stoffer.

Ivan Basso skal have brugt over en halv million for at få krudtet sit blod. (Foto: © DR Sporten, DR Sporten)

Den tidligere CSC-kaptajn Ivan Basso brugte en del af sin milliongage på ulovlige medikamenter og et fyrsteligt honorar til den spanske dopinglæge Eufemiano Fuentes.

Årets vinder af Giro d'Italia betalte et fast beløb på godt 500.000 danske kroner for behandling med præstationsfremmende stoffer styret af den spanske dopinglæge, Eufemiano Fuentes. Det afslører det spanske ugemagasin Interviu mandag, efter at være kommet i besiddelse af fortrolige politidokumenter fra Civilgarden.

Fuentes andet topnavn Jan Ullrich betalte også årligt over en halv millioner kroner for sit dopingprogram fra den spanske læge i følge de beslaglagte dokumenter.

En god forretning

Salg af doping og minutiøse dopingprogrammer var en lukrativ forretning for Eufemiano Fuentes og hans fem medhjælpere. I år har de alene indkasseret i alt godt 2,7 millioner kroner. Hovedpersonen selv, Eufemiano Fuentes, høstede i følge Interviu alene en god million, som ikke er opgivet til de spanske skattemyndigheder.

Blodspecialisten Merino Batres tjente 630.000 kroner på at bygge stjernerne op med bloddoping til årets største cykelkonkurrencer som Giro d'Italia og Tour de France. Dopingbandens håndlangere måtte nøjes med fortjenester på, hvad der svarer til mellem 225.000 og 375.000 danske kroner. Således fik den kroatiske cykeltræner Alessandro Kalc eksempelvis i følge sagsakterne 225.000 kroner for at viderebringe blod og dopingstoffer til klienterne i Italien.

Desuden afslører Interviu, at rytterne skulle betale ekstra beløb til Fuentes ved markante placeringer. Et topresultat i Spanien Rundt, Giro d'italia eller Tour de France kunne koste helt op til 375.000 kroner.

Desuden skulle de implicerede ryttere betale helt op til 190.000 kroner i rejseudgifter for personlig assistance ved diverse løb. Det behandlede blod blev nemlig kørt rundt i Europa i kølebokse, så det var klart til rytterne ved de forskellige løb. Den oplysning kan formentlig forklare den særlige post, som dr. Fuentes i sine papirer opfører som "følsom transport".

Ivan Basso, der nu er kaptajn på Team Discovery Channel, har nægtet enhver forbindelse til Fuentes, og har pure afvist, at han skulle være den "Birillo", der bliver talt om på en båndet samtale med dr. Fuentes under Giro d'Italia.

Retssagen om Eufemiano Fuentes, der regnes for at være verdens største dopingsag i professionel cykelsport, skal køre næste år i juni måned. Lige før starten på Tour de France i London.