Bedre klassiker-debut end Merckx: ’Mads P. vil være på alles læber de næste 10 år’

Den blot 22-årige Mads Pedersen leverede med sin andenplads den bedste præstation af en debutant i Flandern Rundt i 45 år.

Mads Pedersen kører over stregen i Flandern Rundt som nummer to. (Foto: DAVID Stockman © Scanpix)

Mads Pedersen har kørt sig ind i de største cykellegenders slipstrøm med sin sensationelle andenplads i Flandern Rundt.

Den blot 22-årige dansker imponerede en hel cykelverden, da han på de sidste 100 kilometer af forårsklassikeren dikterede løbets gang og først på en af de sidste stigninger måtte se den senere vinder Niki Terpstra køre fra sig.

Men udsigten til Terpstras baghjul og en langsomt forduftende drøm om en sejr i en af sportens fem største enddagscykelløb, de såkaldte monumenter, fik ikke den danske debutant til at slække sit tråd.

Han blev ved. Blev ved med at køre og kæmpe for at holde en jagtende gruppe, der blandt andre bestod af verdensmesteren Peter Sagan og landsmanden Michael Valgren, bag sig. En mission, der lykkedes, da Mads Pedersen tydeligt drænet for kræfter krydsede stregen som nummer to.

- Det er vanvittig stort af Mads Pedersen. Der bliver virkelig løftet øjenbryn af hans præstation i cykelverdenen, siger cykelkommentator på Eurosport Thomas Bay.

Med andenpladsen i Flandern Rundt skriver Mads Pedersen sig ind i cykelhistorien med den næstbedste præstation af en debutant i den flamske forårsklassiker.

Danskeren er kun overgået af Rik van Steenbergen, der som 19-årig vandt Flandern Rundt i første hug i 1944. 23 år senere debuterede den senere legende Eddy Merckx med en tredjeplads, og yderligere seks år skulle gå, før belgieren Freddy Maertens præcis som Mads Pedersen sluttede som nummer to bare 21 år gammel i sit første Flandern Rundt.

- Flandern Runder er et løb, hvor alle kloge hoveder siger, at det kræver en hvis alder og råstyrke at være med helt fremme. Det er et løb på 275 kilometer, som er hårdere end mange af de andre brostensløb. På den måde er det en kæmpe overraskelse, at Mads Pedersen kører sig til en andenplads, siger Thomas Bay.

- Han kommer til at være på alles læber de næste 10-12 år, når vi når april måned, og forårsklassikkerne står for døren.

Mads Pedersens debut i den brostensbelagte forårsklassiker er altså den bedste i 45 år.

Type som Cancellara

Allerede som ungdomsrytter viste Mads Pedersen, at han har talentet til at køre flotte resultater i de helt store enddagsløbs, da han vandt juniorudgaven af Paris-Roubaix. Og i sommer vandt han det danske mesterskab på landevej for seniorerne.

Men også i de lidt længere løb har han vist, at han kan vinde - som han gjorde sidste sommer med den samlede triumf i Danmark Rundt.

Fællestrækkene for Mads Pedersens sejre er hans evne til at mose igennem og holde et konstant højt tempo. En evne, der også gør ham til en fænomenal enkeltstartskører, som han så sent som i sidste weekend viste med en fjerdeplads på enkeltstarten i Tirreno Adriatico, hvor han blot var ti sekunder langsommere end tempospecialisten Rohan Dennis.

Cykelkommentator Thomas Bay ser allerede ligheder i Mads Pedersen og den mangedobbelte klassikervinder Fabian Cancellara:

- Mads Pedersen har råstyrken, han er god på enkelstart, og han kan levere i de kortere etapeløb. Vi er ude i noget, der minder om Fabian Cancellara.

Mads Pedersen kan allerede i den kommende weekend vise nye prøver på sit talent, når der på søndag køres en af sæsonens andre store forårsklassikere fra Paris til Roubaix.

FacebookTwitter