Beskyldning: UCI hjalp Armstrong

Lance Armstrongs tidligere holdkammerat og betroede ven, Tyler Hamilton, fortæller, at Armstrong testetede positiv i 2001, men UCI annullerede testen

Tyler Hamilton var en af Lance Armstrongs mest betroede hjælpere. Nu stikker han en kniv i ryggen på Tour-kongen. (Foto: Doug Pensinger © Scanpix)

En anden tidligere holdkammerat, Floyd Landis, lancerede påstanden allerede sidste år, men Tylar Hamilton kom med flere detaljer i tv-programmet 60 Minutes på den amerikanske tv-station CBS søndag aften.

Ifølge Tyler Hamilton blev Lance Armstrong testet positiv i forbindelse med Schweiz Rundt i juni 2001. Schweiz Rundt er et løb, som mange ryttere bruger som forberedelse til Tour de France, og således også Lance Armstrong i 2001.

- Jeg kender ikke de nøjagtige detaljer, men jeg ved, at Lances folk og UCI (Den Internationale Cykelunion) fandt en måde at få prøven fjernet på, fortalte Tyler Hamilton.

Positiv prøve "forsvandt"

CBS har været i tæt kontakt med den undersøgelseskommision, som i øjeblikket undersøger Lance Armstrong for doping i hans karriere. Ifølge CBS viser analysen fra 2001, "et mistænkeligt og klart brug af EPO". CBS erfarer desuden, at direktøren for det schweiziske laboratorie, som stod for prøverne i 2001, under ed har fortalt den amerikanske undersøgelseskommision, at han havde et møde med Lance Armstrong og sportsdirektør Johan Bruyneel, og ikke mindst, at han blev kontaktet af en repræsentant fra UCI, som forlangte, at prøven ikke kom videre.

Direktøren har også fortalt, at mødet mellem ham, Lance Armstrong og Johan Bruyneel var arrangeret af UCI.

Armstrong donerede penge til UCI

- Lance rystede det af sig, og nærmest grinede af det, og det gav mig en vis tryghed, for jeg vidste jo, at blev man testet positiv stod ikke bare ens eget, men hele holdets fremtid på spil, og dermed 50-60 arbejdspladser, sagde Tyler Hamilton.

Det var tiden omkring den tilsyneladende positive EPO-test i Schweiz, at Lance Armstrong donerede 25.000 dollars til UCI til antidoping-arbejde. Tre år senere donerede yderligere Armstrong 100.000 dollars til UCI.

Som det kom ud allerede i torsdags, fortalte Tyler Hamilton desuden, at han havde set Lance Armstrong få blodtransfusioner og bruge EPO både før og under Tour de France i 1999, 2000 og 2001. Ifølge Tyler Hamilton var der et særdeles organiseret brug af doping hos US Postal.

- Vi gjorde bare som alle andre. Jeg vil vædde med mit liv på, at der på alle hold var i hvert fald et par ryttere, som gjorde det samme som os, sagde han.

Tyler Hamilton var holdkaptajn hos Team CSC i 2002 og 2003. Efter han skiftede til Phonak i 2004 blev han testet positiv for EPO under OL i Athen og senere i Vuelta a Espana samme år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter