Brian Holm i barsk kritik af UCI: 'Ikke det sidste dumme, vi kommer til at se i cykelsporten'

Dylan Groenewegen har fået ni måneders karantæne for sin rolle i et styrt, der sendte en kollega i koma og livsfare.

Dylan Groenewegen har fået ni måneders karantæne for sin rolle i styrtet under Polen Rundt. (Foto: Giuseppe Cacace © Scanpix)

Det var ikke et rart syn, da den hollandske Deceuninck Quick Step-cykelrytter Fabio Jakobsen i august var involveret i et alvorligt styrt i cykelløbet Polen Rundt.

Bankende afsted med 70-80 kilometer i timen blev Fabio Jakobsen trykket ud i den barriere, som adskiller rytterne fra publikum på de afgørende meter af 1. etape.

Ryttere og reklameskilte fløj rundt, og værst gik det ud over den hollandske sprinter, som i de efterfølgende dage kæmpede for sit liv.

Fabio Jakobsen blev efter sit styrt fløjet væk i en helikopter. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Årsagen til styrtet findes få sekunder før rytterne passerer målstregen. Med i opløbet er også den hollandske sprinter, Dylan Groenewegen, og i kampen om at komme først over målstregen, er det ham, som trykker Fabio Jakobsen ind i barrieren.

Det fik Den Internationale Cykelunion (UCI) til at indlede en disciplinærsag mod Groenewegen, og siden styrtet har han ikke kørt cykelløb, da hans hold, Jumbo-Visma, trak ham fra alle løb, indtil der var truffet en afgørelse på sagen.

Karantæne ikke det vigtigste

Nu er der så kommet en dato for, hvornår Dylan Groenewegen igen kan sætte sig i sadlen.

Ni måneders karantæne lyder dommen fra UCI, som betyder, at Groenewegen igen kan trække i cykeltøjet den 7. maj 2021.

Men står det til Brian Holm, som er sportsdirektør for Deceuninck Quick Step og dermed også for Fabio Jakobsen, og som var til stede ved styrtet i Polen i august, så burde fokus være rettet et helt andet sted hen end på Groenewegen og karantænen.

- Dommen har sådan set aldrig interesseret mig. Jeg bliver ikke lykkeligere af, om han får ni dage eller ni måneder. Vi har en rytter, der var ved at blive slået ihjel på en rute, som jeg har klaget over flere år i træk. Det bliver det ikke meget bedre af. Problemet er der stadigvæk. UCI har ikke gjort noget.

- Ja, Groenewegen begår en fejl, men han ønsker jo ikke at slå nogen ihjel, så på den konto undrer jeg mig mere over, at UCI fralægger sig alle former for skyld, siger Brian Holm.

Noget som den tidligere topsprinter, australske Robbie McEwen, også påpegede allerede på dagen efter styrtet.

- Groenewegens svaj er noget som er blevet gjort af sprintere mange gange. En korrekt diskvalifikation, men de barrierer Polen Rundt havde sat op, levede ikke op til standarden, og det gør UCIs sikkerhed heller ikke, skrev Robbie McEwen.

Undrer sig over UCI

Brian Holm lægger sig på hjul af australieren. Han undrer sig over, at UCI kun har straffet Dylan Groenewegen, men ikke de løbs- og sikkerhedsansvarlige ved Polen Rundt.

Bliver Groenewegen gjort til syndebuk for noget, som mange sprintere har gjort før ham?

- Ja, det synes jeg. Altså han skal ikke gøre, som han gør, og det er klart, at det bliver voldsomt, når han lukker Fabio inde. Men det er ikke det sidste dumme, vi kommer til at se i cykelsporten.

- Det bekymrer mig mere, at der ikke er noget selvransagelse i UCI, hvor man siger, ’okay, vi har ikke været gode nok her, nu skal der strammes op’, lyder det fra Brian Holm, som fortæller at Fabio Jakobsen efter omstændighederne har det godt.

Brian Holm er ikke tilfreds med UCI i sagen. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Selvom styrtet sendte hans rytter i koma og i livsfare, så finder Brian Holm ingen glæde ved, at Dylan Groenewegen nu har modtaget sin straf for sin rolle i styrtet. Tværtimod mener han, at han i forvejen var blevet straffet nok.

- Jeg har aldrig været hævngerrig efter Groenewegen. Jeg tror, det er sindssyg voldsomt for ryttere, når de vælter andre, også selvom det er ureglementeret. Allerede efter løbet talte jeg med Groenewegens sportsdirektør og sagde, at de skulle passe på ham. Det er jo unge mennesker man arbejder med, og man skal passe på, at de ikke knækker psykisk.

- Altså, jeg synes allerede han er blevet straffet hårdt i folkedomstolen. Groenewegen var en mand, som allerede lå ned, så alt det, som er sket bagefter, det bryder jeg mig ikke om.

DR Sporten har kontaktet UCI for at forholde organisationen Brian Holms kritik, men UCI har ikke svaret på henvendelsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk