Brian Holm så chokeret til, da hans rytter styrtede ud over en bro: Nu kan belgisk komet erobre Italien

Remco Evenepoel var mindre end en millimeter fra et liv i kørestol. Efter ni måneders skadespause er han nu klar til sit første cykelløb, når Giro d'Italia i dag bliver skudt i gang.

Remco Evenepoel skal i dag køre sit første cykelløb. Ni måneder efter styrtede ud over en bro under Lombardiet Rundt. (Foto: MARCO BERTORELLO © AFP or licensors)

Man skulle egentlig ikke tro, der var noget særligt over det.

Ja, 21-årige Remco Evenepoel lignede sågar en ganske almindelig ung cykelrytter, da han forleden trådte op på scenen i det centrale Torino og blev præsenteret som en af årets felt i cykelløbet Giro d’Italia, der begynder i dag.

Men det er faktisk lidt af et mirakel, at belgieren i dag stiller til start ved et af verdens største cykelløb.

- Jeg er bare glad for at kunne køre et løb igen. Mit mål er egentlig blot at have det sjovt med de andre ryttere, for jeg har virkelig savnet det her, siger Remco Evenepoel til Cyclingnews inden starten på den 104. udgave af det prestigefyldte etapeløb Giro d’Italia.

Verden lå ellers for den unge mands cykelsko, da han 15. august sidste år stod klar på startstregen til endagsklassikeren Lombardiet Rundt.

Remco Evenepoel var kun i gang med sin anden sæson som professionel. Alligevel havde han fejet al modstand af banen i efteråret 2020.

Deceuninck Quick Step-rytteren havde stillet op i fire etapeløb, vundet dem alle sammen og imponeret sin danske sportsdirektør Brian Holm.

- Han var det største talent, jeg nogensinde har set. Han gjorde nogle ting, man aldrig havde set i cykelsporten. Han kørte væk fra de største stjerner, som om de var juniorryttere. Det var naturstridigt, husker Brian Holm.

Derfor var Evenepoel naturligvis også en af favoritterne i den prestigefyldte italienske klassiker Lombardiet Rundt i august sidste år, og han lå da også med fremme blandt de forreste med 50 kilometer tilbage af løbet, som danske Jakob Fuglsang endte med at vinde.

Men her gik det galt for den unge belgier. Helt galt.

På en nedkørsel ramte Evenepoel ind i en mur og fløj ud over kanten på en høj bro.

- Det føltes mærkeligt. Jeg kunne ikke mærke noget, men jeg kunne heller ikke bevæge mig. Så ved man, der er noget galt, husker Remco Evenepoel overfor L’Equipe ifølge BT.

Remco Evenepoel efter sit styrt udover kanten på en bro i Lombardiet Rundt. (Foto: Fabio Ferrari/Lapresse. Lapresse © Represented by ZUMA Press)

Imens sad Brian Holm i en kommentatorboks og frygtede det værste, mens han speakede løbet for Eurosport.

- Jeg troede ikke, vi ville få ham at se igen. Jeg var i chok, og jeg troede ikke mine egne øjne, da han faldt udover broen. Det var lidt med vantro, jeg kommenterede videre, for de første ti minutter efter styrtet, troede jeg, at han var død, siger Brian Holm.

Men Evenepoel havde haft heldet med sig. Han var faldet udover broen på det bedst tænkelige sted med et fald på ti meter i stedet for andre steder på broen, hvor faldet kunne have været helt op mod 40 meter.

- Det var et mindre mirakel. Han lander først i et træ, der afbøder faldet, og bagefter ryger han ned ovenpå en fasan, der så efterfølgende dør, siger Holm om den nærmest tragikomiske landing.

Og Evenepoels held var ikke sluppet op. Selvom han havde brækket sit bækken og beskadiget sin ene lunge, så kunne skaderne have været meget værre.

- Mit bækkenbrud skete mindre end en millimeter fra en nerve. Hvis den var blevet ramt, skulle jeg have brugt resten af mit liv i kørestol. Så jeg var meget heldig, siger Remco Evenepoel i tv-kanalen VTM’s dokumentar ’Jeg er Remco’ ifølge avisen Le Soir.

Efter sådan en omgang ville de fleste ’normale’ mennesker nok tage en seriøs pause fra cykelsporten og tilbringe lidt ekstra tid på sofaen.

Men cykelryttere er nu engang ikke, som folk er flest.

- Det eneste rytterne tænker på efter et slemt styrt er, hvornår de kan køre igen. Det er ikke voldsomt for en rytter, at han skal køre igen. Det frygtelige er den tid, hvor de IKKE kan køre. Det er lidt som en tyr, der står og fnyser, fordi den gerne vil ind i rodeo-ringen, siger Brian Holm.

Således startede Remco Evenepoel også sin genoptræning på cyklen for tidligt og måtte efterfølgende ligge stille i en hel måned, for at skaderne kunne nå at hele ordentligt.

Men nu er den unge komet altså endelig klar til igen at køre cykelløb efter sit mareridtsstyrt.

Og han har altså valgt, at hans første udfordring skal være et 3 uger langt etapeløb på i alt 3500 kilometer op og ned ad Italiens stejleste stigninger.

- Man kan nok ikke forberede sig 100 procent på et løb uden at have nogen løb i benene. Men det er altså den risiko, vi har taget. Det bliver selvfølgelig mærkeligt de første par etaper, men sådan er jobbet, siger Remco Evenepoel til Cyclingnews.

På trods af den lange skadespause bliver den 21-årige belgier af flere udråbt som en af favoritterne til at tage den samlede sejr i sin første Grand Tour.

Blandt andet af danske Christopher Juul-Jensen, der er en af to danskere ryttere til start.

- Man kan ikke udelukke det belgiske vidunder Evenepoel, selv om det er længe siden, at han har kørt cykelløb. Han er jo et af de her stjerneskud, der stort set ikke har tabt et cykelløb endnu, siger Juul-Jensen til Ritzau.

Men den køber Brian Holm ikke.

- Der var ikke mange, der talte om ham som en mulig vinder af Giroen sidste år. Nu er han så styrtet, været væk i ni måneder, og så er han pludselig favorit. Det forstår jeg ikke. Jeg drømmer mest om, at han måske kan tage en etapesejr, siger Brian Holm.

Remco Evenepoel under præsentationen af årets ryttere i Giro d'Italia. (Foto: Luca Bettini © Scanpix)

Samme holdning deler Evenepoels danske holdkammerat Mikkel Honoré, der dog vil gøre sit bedste som hjælperytter for at hjælpe belgieren til Giro-succes.

- Der er ikke grund til at lægge yderligere pres på, når det er hans første grand tour og første løb siden hans slemme styrt. Men han er et kæmpe talent, og det er tydeligt at mærke, at der er en forskel, når han er med på holdet. Derfor er det også sindssygt fedt for mig at være med, fordi jeg virkelig tror, at vi kan gøre det godt, siger Mikkel Honoré til Ritzau.

Remco Evenepoels store mål i sæsonen er OL i Tokyo, hvor det belgiske fænomen bliver en farlig herre både i landevejsløbet og på enkeltstarten.

Først gælder det dog Giro d’Italia, der begynder i dag med en ni kilometer lang prolog og slutter i Milano d. 30. maj.

Du kan følge løbet hos vores gode kollegaer på Kanal 5.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk