Cykelformand får 'skarp kritik' af etisk komité: 'Sagen er en klar lærestreg til idrætsledere'

Den Etiske Komité under Danmarks Idrætsforbund mener blandt andet, at formand i Dansk Cykle Union, Henrik Jess Jensen, burde have erklæret sig inhabil.

DCU-formand Henrik Jess Jensen har fået kritik af DIF's Etiske Komité. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Beskyldningerne mod formanden for Danmarks Cykle Union (DCU), Henrik Jess Jensen, har i flere måneder stået i kø. Og nu udtaler den uafhængige etiske komité under Danmarks Idrætsforbund, DIF, også kritik af formanden.

Komitéen rejser tre kritikpunkter af Henrik Jess Jensens ledelse:

  • 1: Henrik Jess Jensen kritiseres for ikke at erklære sig inhabil i en sag om tildeling af amatør-VM i cykling.

  • 2: Formanden kritiseres for sin indblanding i, hvem der i 2018 skulle udtages til EM for kvinder, hvor hans egen datter var i betragtning.

  • 3: Henrik Jess Jensen kritiseres for at lade U-17 pigeryttere deltage ved elite DM i 2017, herunder hans egen datter.

I en pressemeddelelse siger formanden, at han samlet set tager kritikken til efterretning.

- Jeg er glad for, at der er kommet en præcis og grundig vurdering fra DIF’s Etiske Komité – og jeg tager naturligvis afgørelsen og kritikken af min personlige ageren til efterretning.

Kritikken af Henrik Jess Jensen ramte offentligheden tidligere på året og blussede op frem mod DCU's årlige kongres i juni. (Foto: Ernst van norde)

Komitéens udtalelse bliver det foreløbige punktum i en markant sag, som ikke er hverdagskost i Danmark, mener DR Sportens cykelkommentator Henrik Liniger.

I korte træk handler det om mangel på 'good governance' fra DCU-formanden, eller hvad man på dansk ville kalde 'god opførsel'.

- Dommen påpeger nogle vigtige fejl i forvantlningen af sager hos DCU, og man må også erkende, at den kritik, der kommer fra den etiske komité, er relativt skarp, siger Henrik Liniger.

Kritikken buldrede allerede afsted i foråret op til DCUs årlige kongres, hvor der blev sat store spørgsmålstegn ved DCU-formandens position. Men Henrik Jess Jensen red stormen af, og sad efter kongressen stadig på formandsposten.

- Derfor er det også min vurdering, at det ikke får nogen konsekvenser for ham, siger Henrik Liniger og sammenligner det med, når der 'uddeles næser til politikere på Christiansborg'.

- Derfor er det også min vurdering, at det ikke får nogen konsekvenser for ham, siger DR Sportens Cykelkommentator og sammenligner det med, når der 'uddeles næser til politikere på Christiansborg'.

- Det tyder på, at der internt fortsat er opbakning til Henrik Jess Jensen i DCU.

Men det afhænger selvfølgelig også af, om der vælter flere skeletter ud af skabet. Uanset har forløbet vist DIF's Etiske Komité træde i karakter.

- Komitéen er lavet, sammen med en whistleblower-ordning, netop for at komme den her slags sager til livs, siger Henrik Liniger.

Du kan læse hele udtalelsen fra DIF's Etiske Komité her.

Kritikpunkt #1: Inhabilitet i VM-tildeling

Gran Fondo er et UCI-cykelløb, hvor alle cykelentusiaster i verden har muligheden for at køre et løb i professionelle rammer med fokus på sikkerhed og service som afspærrede veje, politieskorte samt forplejning. Kaldes også VM for amatører. (arkivfoto) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Som formand for DCU har Henrik Jess Jensen været med i beslutningsprocessen omkring tildelingen af amatør-VM i cykling, der også er kendt som Gran Fondo.

Det kritiseres han for, fordi værtskabet gik til Aalborg. Henrik Jess Jensen arbejder også som afdelingsleder i afdelingen for infrastruktur og veje i Aalborg Kommune.

Det samlede overskud for løbet i 2015 var 1,2 millioner kroner, og Aalborg Kommune vandt udbuddet om afholdelsen i 2024, på trods af at administrationen 'ikke kunne anbefale en af kandidaterne frem for den anden', som det hed.

- Bestyrelsesformand Henrik Jess Jensen burde have erklæret sig inhabil ved tildelingen af Gran Fondo og har ved henvendelser og direkte dialog bragt sig i situationer, som var med til at skabe berettiget tvivl om, hvilke interesser bestyrelsesformanden varetog, lyder det fra den etiske komité.

Kritikpunkt #2: Påvirket landstrænerne til at udtage datter

Franske Catherine Marsal er tidligere verdensmester i cykling og vinder af en lang række etapeløb. Den tidligere landstræner har kritiseret Henrik Jess Jensen for, at han i 2018 forsøgte at presse hende til at udtage sin datter til landsholdet. (Foto: Peter Hove Olesen)

Ifølge Catherine Marsal, tidligere landstræner for det danske kvindelandshold i cykling, har Jess Jensen tvunget hende til at udtage hans datter til landsholdet for to år siden.

Henrik Jess Jensen har sagt, at han henvendte sig til Marsal i rollen som far og altså ikke som formand for DCU.

Men den etiske komité skriver, at Jess Jensen i sagen har 'tilsidesat good governance, idet han har handlet på en måde, der vækker tvivl om hans upartiskhed'.

Kritikpunkt #3: Lod U-17 pigeryttere deltage ved DM

Komitéen kritiserer formandens beslutning om at blande sig i sagen om DM, fordi Henrik Jess Jensens beslutning kan kobles sammen med et personligt ønske om at lade datteren deltage. (Foto: MICHAEL KOOREN © Scanpix)

Komitéen kritiserer DCU-formanden for at involvere sig direkte i U17-pigers deltagelse ved senior-DM i 2017, hvor hans datter kunne deltage efter en fejl.

Netop punkterne omkring Jess Jensens datter bør give anledning til, at andre specialforbund overvejer og mærker efter, om de har styr på nøglebegreber som habilitet og rollefordeling, siger DR Sportens cykelkommentator Henrik Liniger.

- Den er en klar lærestreg til idrætsledere om, at der skal være en klar rollefordeling i forbundene. Der skal være en politisk del og en sportslig del. Og de skal ikke blandes sammen, men fungere parallelt.

Ingen kritik for licens-rabat og fyring af Jesper Worre

Der blev ikke løftet pegefingre fra DIF's Etiske Komité i forbindelse med afskeden af nu tidligere direktør for Danmark Rundt, Jesper Worre. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der var dog også to forhold, hvor DIF's Etiske Komité ikke fandt belæg for at give cykelformanden en påtale.

Det drejer sig om beslutningen om at give rabat på licens til et udenlandsk hold, hvorfra Jess Jensen desuden skulle have fået en 'uberettiget rabat' på en brugt cykelramme.

Der blev heller ikke rejst yderligere kritik omkring fyrringen af Jesper Worre, der efter 23 år i spidsen for cykelløbet Danmark Rundt blev afskediget uden, at bestyrelsen var blevet informeret.

- Det er utvivlsomt, at kompetencen til at forhandle med løbsdirektør Jesper Worre lå hos DCU’s direktør, og at det var naturligt, at Henrik Jess Jensen som formand for bestyrelsen deltog i disse forhandlinger, lyder komitéens begrundelse om det hændelsesforløb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk