Danmark stiller op til EM i banecykling i Hviderusland, selvom de vil have mesterskabet flyttet

Det Europæiske Cykelforbund vil i dag beslutte, om Hviderusland skal beholde værtskabet.

Fire glade guldmedaljevindere ved det seneste VM, hvor Danmark tog titlen i 4000 meter forfølgelsesløb. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Er det en god idé at holde EM i banecykling i et land, der så sent som i sidste uge blev beskyldt for at ’angribe demokratiet, ytringsfriheden og den europæiske suverænitet’ af EU’s kommissionsformand, Ursula Von Der Leyen?

Nej, siger Tyskland, der ikke sender ryttere afsted til europamesterskabet i Aleksandr Lukasjenkos Hviderusland i slutningen af juni.

Det samme gør sig gældende for Holland.

Samtidig står Belarusian Sport Solidarity Foundation på sidelinjen og håber, at flere nationer gør det samme.

Forening er for hviderussiske sportsfolk i eksil, og de kæmper for, at værtsskabet skal fratages hviderusserne.

Det fortæller foreningens forkvinde, Aliaksandra Herasimenia, som tidligere har vundet en række OL-medaljer i svømning.

- Det er at legitimere Lukasjenkos regime, hvis man afholder en større international turnering i Hviderusland i dag, siger hun.

Alligevel kommer Danmark til at sætte cyklerne i gear i den hviderussiske velodrom, selvom også Danmarks Cykle Unions hovedsponsor, Post Nord, har bedt om at blive fjernet fra de danske trøjer under mesterskabet.

Det fortæller Martin Elleberg Petersen, der er direktør i unionen.

- Vi forholder os til det sportslige. Vi er der for at dyrke sport og ikke for at lave politik, forklarer han og understreger, at beslutningen er truffet, da det ellers ville gøre det vanskeligere for Danmark at kvalificere sig til de kommende års mesterskaber.

- Alle de ting, der sker omkring EM, gør da indtryk på mig, men det ville også gøre indtryk på mig, hvis vi ikke kunne få lov at være med til det kommende VM, fordi vi blev væk fra EM, siger han.

Vil gerne have flyttet EM

Med den begrundelse har Danmark altså valgt at stille ryttere op til EM i Hviderusland.

Også selvom direktøren gerne så, at mesterskabet blev flyttet til et andet land.

- Når bestyrelsen i Det Europæiske Cykelforbund mødes i dag, så håber vi, at der bliver truffet en beslutning om, at EM ikke skal afholdes i Minsk.

- Vi kan godt se, hvordan situationen er eskaleret den seneste tid. Det er ikke sjovt for nogen at stå midt i så tilspidset en situation. Vi vil bare gerne have, at det kommer til at handle om sport og ikke alt muligt andet. Derfor håber vi, at det bliver flyttet til et sted, hvor vi ikke skal forholde os til, om det er godt eller skidt, at vi er afsted,siger Martin Elleberg Petersen.

Yderst til højre ses Henrik Jess Jensen, der er viceformand i Den Europæiske Cykelunion, der torsdag skal beslutte, om EM fortsat skal afholdes i Hviderusland. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Kan du som direktør i DCU garantere rytternes sikkerhed, hvis de tager afsted til EM?

- Jeg kan ikke garantere noget som helst. Vi følger rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet, og det gør vi også i den her situation. Det er Den Europæiske Cykelunion, der skal garantere for sikkerheden ved EM.

Og netop sikkerheden kommer formentlig til at spille ind, når Den Europæiske Cykleunion senere i dag skal træffe en beslutning om, hvorvidt EM-værtskabet fortsat skal tilhøre Hviderusland.

DR Sporten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Jess Jensen, der er vicepræsident i Den Europæiske Cykleunion.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk